Matematik

Trapez/cirkel

02. februar 2014 af johs5 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej

Er der nogen der kan hjælpe med den sidste opgave i dette sæt? Min egen tanke var, at dele figuren op i mindre figurer, men det gav ikke rigtigt mening

Vedhæftet fil: AFLOPG15 (1).pdf

Brugbart svar (0)

Svar #1
02. februar 2014 af hesch (Slettet)

Nedfæld en højde fra punktet C på en forlængelse af linien AB. Regn på denne nye trekant: BCE.

Heraf kan højden af trapezet, mm. findes.


Svar #2
03. februar 2014 af johs5 (Slettet)

så jeg skal ikke "flytte" trekanten ved AD over? Forstår stadi ikke hvordan man så kommer til at kunne beregne. Skal jo stadig finde D. 

Hvordan laver man iøvrigt b og c?


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

b) Når trapezets højde h er bestemt, er cirklens diameter d = h - 24 - 12 .

c) DF er hypotenuse i en retvinklet trekant, der har den halve side DC som katete, og hvis anden katete kendes, når cirklens radius er bestemt.

De to vinkler, hvori DF deler hele vinkel D, kan så bestemmes. Endelig bestemme F's afstand til siden AD som en katete i en retvinklet trekant med DF som hypotenusen, med kendte vinkler.


Svar #4
03. februar 2014 af johs5 (Slettet)

men er trapezens højde 102? er ikke sikker på jeg forstår


Brugbart svar (0)

Svar #5
03. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

Nej, det er længden af hver af de to sider AD og BC, der er 102.

Trapezet er symmetrisk omkring en lodret linie gennem F. En lodret linie fra A på DC afskærer en retvinklet trekant med AD som hypotenuse og med en vandret katete (134-67)/2 = 67/2 . Benyt nu Pythagoras til at beregne den lodrette katetes længde, der også er højden i trapezet. Beregn så vinkel D.


Svar #6
03. februar 2014 af johs5 (Slettet)

ok, skal lige være helt med her: man tegner en linje fra A ned på DC. Når man så er færdig med den trekant, kan ligende gøres hvis man tegner en linje fra B ned på DC. Nu kan man så finde radius som er (h - 24 - 12)/2.

Er det rigtigt? Og igen hvad gør man med afstanden fra F til AD?


Brugbart svar (0)

Svar #7
03. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#6

På grund af symmetrien er det tilstrækkeligt at beregne højden fra trekanten ved A og D.

Læs forklaringen til c) i #3.


Svar #8
04. februar 2014 af johs5 (Slettet)

ok, tre ting mere: i #5 hvordan er du så kommet frem til at(134-67)/2 = 67/2.

#3 Når vi har beregnet vinklerne kender vi jo D. Kan man så bare ikke dele D med 2, men samtidig kender jeg da ikke F/2 når jeg skal finde afstanden fra F til AD


Brugbart svar (0)

Svar #9
04. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#8. 134-67 = 67

Skriv et svar til: Trapez/cirkel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.