Matematik

Annuitetsopsparing

05. februar 2014 af halilkøse (Slettet) - Niveau: C-niveau

På en børneopsparing indbetales hvert år 12.000 kr. Efter indbetaling nr. 18 står der 288.702 kr på kontoen. Bestem den årlige rentefod i procent med 1 decimal?

---------------------------------------------

n = 18 indbetalinger

b = 12.000 kr pr år

An = 288.702 kr. ved 18. indbetaling

r = ukendt

annuitetsopsparingsformlen:  An = b • ((1+r)n - 1/r)

--------------------------------------------

jeg indsætter værdierne i formlen, og prøver at isolere r

288.702 = 12.000 • ((1+r)18- 1/r)

18√288.702/12.000 = (1 + r) - 1 / r

Kan ikke komme videre ?


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. februar 2014 af Christianos (Slettet)

Se fil
Vedhæftet fil:image.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #2
05. februar 2014 af mathon

                                ((1+r)18- 1/r) ≠ ((1+r) - (1/r))18    

derfor er din formel forkert.

Men
                  solve(288702=12000*((1+r)^18-1)/r),r)         og lidt afventende tåmodighed
        giver
                  r ≈ 0,033 = 3,3%


Svar #3
05. februar 2014 af halilkøse (Slettet)

Meget fornemt,

som jeg kan se har du isoleret r fra renteformlen

r = n√(Kn/Ko) - 1 = 18√(288702/12000) - 1 = 0,193266   dvs. 19,32%

når jeg indsætter renten (r = 0,193266) på annuitetsformlen: An = b • ((1+r)n - 1/r), så giver det et langt højere beløb end de 288.702

An = b • ((1+r)n - 1/r) = 12000 • ((1+0,193266)18 - 1 / 0,193266) = 1,43 • 106

Det giver ikke mening


Svar #4
05. februar 2014 af halilkøse (Slettet)

Ja, den rigtige rente er 3,3%

men hvordan kan man løse opgaven ved at omskrive formlen uden solve funktion?


Brugbart svar (0)

Svar #5
05. februar 2014 af mathon


                                …det kan du ikke.
 


Svar #6
05. februar 2014 af halilkøse (Slettet)

OK,

mange tak for hjælpen.


Skriv et svar til: Annuitetsopsparing

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.