Matematik

Grænseværdi

12. februar 2014 af Haxxeren - Niveau: Universitet/Videregående

Hej,

To spørgsmål:

1) Når der står: lim ω→ωn, differentierer man så ift. ω eller ωn? Hvordan kan man afgøre det?

2) Hvordan kommer man fra:

lim ω→ωn [d/(dω) (cos(ωt) - cos(ωnt)) / d/(dω) (1 - ω2n2)]

til:

lim ω→ωn [(t sin(ωt)) / (2 ω/ωn2)] ?

(Jeg kan ikke få tælleren til at passe)

Takker på forhånd.


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

Man kan benytte l'Hopital's regel til at bestemme grænseværdien, når ω går mod ωn . Det er netop det, der gøres i 2), hvor både tæller og nævner går mod 0. Man kan så undersøge, om forholdet mellem tællerens og nævnerens differentialkvotienter har en grænseværdi.

Man har

        d/(dω) (cos(ωt) - cos(ωnt)) = -t·sin(ωt)

og

        d/(dω) (1 - ω2n2) = -2ω/ωn2 .

Man betragter funktionerne som funktioner af ω .


Svar #2
12. februar 2014 af Haxxeren

#1

Tak for det. Så det var altså ift. ω.

Så må f.eks. "lim x→a" være ift. x?


Brugbart svar (0)

Svar #3
12. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

Ja, hvis det er nødvendigt at ty til 'Hopital. Du bør skrive det som "limx→a ..." ; der er tale om grænseværdien af noget for x gående mod a.


Svar #4
12. februar 2014 af Haxxeren

#3

Super.

En sidste ting. Hvis følgende matricer er kvadratiske:

[ε]x = [T] [ε]y [T]T

hvordan kan jeg isolere [ε]y?

(Der gælder i øvrigt [T]T = [T]-1).


Brugbart svar (0)

Svar #5
12. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

Hvad vides der om [T] ? Hvis [T] er regulær ganges med [T]-1 fra venstre og med ([T]T)-1 fra højre.


Brugbart svar (0)

Svar #6
12. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

(Sidste linie i #4 blev først skrevet efter svaret i #5).

OK, gang med [T]T fra venstre og med [T] fra højre.

[ε]y = [T]T [ε]x [T]


Svar #7
12. februar 2014 af Haxxeren

#6

Jeg tror, at rækkefølgen driller mig. Vil du forklare det med venstre og højre?


Brugbart svar (0)

Svar #8
12. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

Matricen A ganges med matricen M fra venstre, resultat M A .

Matricen A ganges med matricen M fra højre, resultat A M .

Men i øvrigt kan du vel se af resultatet, hvordan der ganges ud.


Svar #9
13. februar 2014 af Haxxeren

#8

Tak.


Skriv et svar til: Grænseværdi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.