Matematik

Mat hjælp

01. marts 2014 af annahansen2 (Slettet) - Niveau: 9. klasse
Opgaven lyder: Du skal bruge oplysningerne i teksten (billedet) til at undersøge, om det er rigtigt, at udgiften til 4500 kWh el om året i 10 år er lidt større end prisen for et solcelleanlæg.
Hvordan kan jeg regne det ud?
På forhånd tusind tak :)
Vedhæftet fil: image.jpg

Brugbart svar (1)

Svar #1
01. marts 2014 af ChristopherT (Slettet)

Det første år koster 1 kWh 2 kr

Det andet år koster 1 kWh 2 kr + 4 procent. Det er 2,08 kr, idet 2*1,04=2,08

Det tredje år koster 1 kWh 2,08 + 4 procent. Det er 2,16 kr, idet 2,08*1,04=2,16

Osv... 

Når du har fundet prisen for 1 kWh for alle 10 år, beregner du hvad det koster for 4500 kWh pr. pågældende år. Så har du besvaret det :)

Der er andre måder, men tænker når du går i 9. klasse, skal det ikke være mere kompliceret :)


Brugbart svar (1)

Svar #2
01. marts 2014 af PeterValberg

Hvis vi antager, at dit elforbrug er nøjagtigt 4500 kWh om året
samt at solcelleanlægget producerer nøjagtigt den mængde
elektricitet, du har behov for, når du har behov for det, så
vil det koste kr. 100.000,-  at producere dit elektricitetsbehov i 10 år
(nemlig prisen for solcelleanlægget)

Hvis du "bare" køber strømmen (4500 kWh) ved dit elselskab, så
vil din udgift til elektricitet blive:

1. år:  4500 kWh · 2,00 kr./kWh = 9000 kr.
2. år:  9000 kr. · 1,04 =                 9360 kr.
3. år:  9360 · 1,04 =

....

10 år: beløbet i år 9 · 1,04 =

gennem 10 år:  summen af hvert år :-)

Undersøg om dette samlede beløb er større end kr. 100.000,-

Skærmbillede 2014-03-01 kl. 12.46.25.png

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #3
01. marts 2014 af annahansen2 (Slettet)

Tusind, tusind tak for jeres svar. Er utrolig taknemlig for at sådan nogle behælpelige mennesker står til rådighed :)


Svar #4
08. marts 2014 af annahansen2 (Slettet)

Hvordan kan jeg løse opg. 2.8? På forhånd tusind tak 


Brugbart svar (1)

Svar #5
08. marts 2014 af PeterValberg

I 2010 blev der produceret 653 TJ solenergi

omregn det til kWh (jf. den gule firkant)

divider dette resultat med 26500 kWh (som var en families gennemsnitlige forbrug i 2010)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #6
08. marts 2014 af annahansen2 (Slettet)

Tusind tak for dit svar. 

3,6*10^6 * 653 = 2350800000

2350800000/ 26500 = 88709,43396 

Kan det passe ?


Brugbart svar (1)

Svar #7
08. marts 2014 af PeterValberg

nej, det er forkert...

((653·1012 J)/(3,6·106 J/kWh))/(26500 kWh/familie) = ....... familier

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #8
09. marts 2014 af annahansen2 (Slettet)

734,2622222 familier. Kan det passe?


Brugbart svar (0)

Svar #9
09. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#8

Ikke, hvis man udregner udtrykket i #7.


Svar #10
09. marts 2014 af annahansen2 (Slettet)

Nu har jeg prøvet igen. 6844,863732 familier ?


Brugbart svar (1)

Svar #11
09. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#10

Flot.


Skriv et svar til: Mat hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.