Matematik

Kæderegel

20. marts 2014 af Haxxeren - Niveau: Universitet/Videregående

Hej,

Er der et eksempel på en funktion f(x,y), hvor x = x(t) og y = y(t) som man kan bruge følgende på:

df/dt = ∂f/∂x dx/dt + ∂f/∂y dy/dt?

Er der et simpelt eksempel, der illustrerer det?

Tak på forhånd.


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

Et meget simpelt eksempel er vel, hvor f(x,y) = ax + by + c, x(t) = t, y(t) = t . Så er

f(t) = f(x(t),y(t)) = at + bt + c = (a+b)t + c .

df/dt = ∂f/∂x dx/dt + ∂f/∂y dy/dt = a·1 + b·1 = a+b


Brugbart svar (0)

Svar #2
20. marts 2014 af mathon

                                        \begin{matrix} x(t) = cos(3t-4)\\ y(t) = sin(3t-4) \end{matrix}

              f(x,y)=2x+5y^2


Svar #3
20. marts 2014 af Haxxeren

#1-2

Tak for det.

I eksempel #2 får jeg:

f(t) = f(x(t),y(t)) = 2cos(3t-4) + 5(sin(3t-4))2

df/dt = ∂f/∂x dx/dt + ∂f/∂y dy/dt = - 6sin(3t - 4) + 30ycos(3t-4)

Hvor går det galt?


Brugbart svar (0)

Svar #4
20. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#3

Man får så

df/dt = ∂f/∂x dx/dt + ∂f/∂y dy/dt = 2·(-3)·sin(3t-4) + 10·sin(3t-4)·3·cos(3t-4)

hvilket man også får ved direkte at differentiere f(t) = f(x(t),y(t)) = 2cos(3t-4) + 5(sin(3t-4))2 .


Svar #5
20. marts 2014 af Haxxeren

#4

Ah, det er jo rigtigt det jeg har fået lavet. Man skulle så til sidst indsætte værdien for y(t) = sin(3t-4).

Hvad hvis x og y ikke afhang af en variabel, så ville man få:

df = ∂f/∂x dx + ∂f/∂y dy

Kan man bruge det til noget?


Brugbart svar (0)

Svar #6
20. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#5

Det er en differentialform, som på en måde blot er en anden skriveform for kædereglen. Skrevet med små tilvækster i stedet for differentialer har man

Δf ≈ ∂f/∂x Δx + ∂f/∂y Δy


Svar #7
20. marts 2014 af Haxxeren

#6

Ja, okay. Giver god mening, men hvordan kan du ændre dx og dy til Δx og Δy uden at ændre på de partielle differentiationer?


Brugbart svar (0)

Svar #8
20. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#7

Det forstår jeg ikke, hvad du mener. Udtrykket er en 1.-ordens Taylorudvikling.


Svar #9
20. marts 2014 af Haxxeren

#8

Hvis du ændrer df til Δf, får du så ikke: Δf = Δf/Δx Δx + Δf/Δy Δy?


Brugbart svar (0)

Svar #10
20. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#9

Nej, de afledede ændres da ikke.


Svar #11
20. marts 2014 af Haxxeren

#10

Hvorfor ikke?

I min udledning kom jeg frem til, at:

Δf = (f(x+Δx,y) - f(x,y)) + (f(x+Δx,y+Δy) - f(x+Δx,y))

Δf = (f(x+Δx,y) - f(x,y))/Δx · Δx + (f(x+Δx,y+Δy) - f(x+Δx,y))/Δy · Δy

Hvordan går jeg herfra til de afledede?


Skriv et svar til: Kæderegel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.