Matematik

Potensvækst

23. marts 2014 af Anonyyyym - Niveau: B-niveau

Givet y = f(x) = 23 * x^1,8

Hvor mange procent vokser y, når x vokser  5%? 

Jeg har søgt lidt på nettet og kigget i min bog, men jeg forstår ikke rigtig noget ved formlerne, da det ikke giver mening når jeg udregner det.


Brugbart svar (1)

Svar #1
23. marts 2014 af 123434 (Slettet)

1=100%

1,05=105%

Altså x er steget med 5%

f(1)=23*11,8=23

f(1,05)=23*1,051,8=25,1

(25,1-23)/23*100%=9,1%

y er steget med 9,1%


Svar #2
23. marts 2014 af Anonyyyym

Årh! Tusinde tak for hjælpen! Nu kan jeg også løse de andre. :))


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. marts 2014 af mathon

kort:
              F_y=F{_{x}}^{1,8}

             \normal 1+r_y=\left ( 1+r_x \right )^{1,8}

             \normal 1+r_y=1,05^{1,8} = 1,09179

             \normal r_y = 0,09179=9,2\%            


Svar #4
23. marts 2014 af Anonyyyym

#3 Problemet er, at jeg ikke rigtig forstår formlen. F.eks. hvad er ry?

Altså hvad står det for?


Brugbart svar (0)

Svar #5
23. marts 2014 af mathon

        ry er y-tilvæksten som decimaltal.


Svar #6
23. marts 2014 af Anonyyyym

Nåår okay, men jeg har lige fundet ud af at stykkerne er anderledes i opgaven.

Hvor mange procent vokser x, når y vokser 12%

og hvor mange procent aftager y, når x aftager 5%

Hvad gør man så?


Svar #7
23. marts 2014 af Anonyyyym

?


Skriv et svar til: Potensvækst

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.