Virksomhedsøkonomi (VØ el. EØ)

Hjælp til omsætningshastigheden

28. december 2005 af jks (Slettet)
Hej jeg er ved at lave en Eø opgave og der er en opgave som jeg har bøvlet en del med i noget tid, håber der er nogle som vil hjælpe…


Okay i den opgave jeg har problemer med for man oplyst dette:

Råvarelageret er efter direktørens vurdering for stort. Sidste år var omsætningshastigheden for råvarelageret 2 gange pr. år. Målet er at øge det til 3 gange pr år

Hvordan ville det påvirke nøgletallene:
- Aktivernes omsætningshastighed
- Overskudsgraden
- Afkastningsgraden

Brugbart svar (1)

Svar #1
28. december 2005 af madsbs (Slettet)

Hejsa

Hvis råvarelagerets omsætningshastighed skal øges, skal man enten øge råvareforbruget (helst gennem søtrre salg) eller sænke råvarelageret (helst uden at det forringer leveringsservicen), eftersom formlen for råvarelagerets omsætningshastighed er givet ved:
Råvareforbrug/Råvarelageret.

Hvis stigningen skyldes det første (ang. råvareforbruget), vil dette alt andet lige give en højere overskudsgrad, hvis man sælger mere ved samme kapacitet. Det vil også give en større omsætningstighed for alle aktiver, da nettoomsætningen forøges (det virker også logisk, at den samlede omsætningshastighed for alle aktiver vil stige, hvis omsætningshastighed for et enkelt aktiv - her råvarelageret - stiger).
Det er i Erhvervsøkonomi niveau B af Bang m.fl. på side 122 udledt, at afkastningsgraden findes som overskudsgraden ganget aktivernes omsætningshastighed.
Eftersom både overskudsgraden og aktivernes omsætningshastighed stiger, stiger afkastningsgraden også (bemærk at den også vil stige, hvis kun et af de to andre nøgletal stiger, uden det andet falder).

Hvis stigningen i råvarelagerets omsætningshastighed skyldes, at råvarelageret formindskes, vil det primært give en højere omsætningshastighed for alle aktiver, og dette fører med sammen begrundelse som før til, at afkastningsgraden stiger.

Du kan læse mere om rentabilitetsanalyse på følgende link:

http://www.bestaahh.dk/001.pdf

Jeg håber, du kan bruge det.

Med venlig hilsen

Mads B. Søndergaard
BeståHH
http://www.bestaahh.dk

Skriv et svar til: Hjælp til omsætningshastigheden

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.