Generelt

mL eller ml?

09. januar 2006 af hydrogen (Slettet)
Hvad er rigtigst?
Milliliter forkortet: mL eller ml?

I folkeskole plejede jeg altid at skrive ml, men i vores forsøgsvejledning står der mL

Brugbart svar (0)

Svar #1
09. januar 2006 af Malfoy (Slettet)

Jeg har altid brugt

mL

Det er det jeg bruger i gymnasiet....

Brugbart svar (0)

Svar #2
09. januar 2006 af Therackoo (Slettet)

mL er 'mest' korrekt.

Brugbart svar (0)

Svar #3
09. januar 2006 af KemiKasper (Slettet)

Da jeg gik i gymnasiet fik vi at vide at vi _skulle_ skrive "mL". Det giver imidlertid ikke meget mening da enheder skrevet med stort altid refererer til personnavne (fx Bq, C osv.). Jeg skriver konsekvent altid "ml".

Brugbart svar (0)

Svar #4
09. januar 2006 af Sicma (Slettet)

#3

mL består jo af 2 ting: en mængdebetegnelse og literbetegnelse.

Liter's betegnelse er jo et stort L og mængdebetegnelsen m, skal jo altid være lille bogstav.
Derfor må det rigtige jo være: mL

(selvom 'ml' sikkert ikke er forkert)

Brugbart svar (0)

Svar #5
09. januar 2006 af KickAzz (Slettet)

#4

Ifølge Politikens ordbog skal liter da forkortes l., hvorfor den korrekte forkortelse af milliliter må være 'ml'.

Brugbart svar (0)

Svar #6
09. januar 2006 af SomeOneMore (Slettet)

jf både Retstavnings og betydningsorbogen samt Nuddansk ordbog, forkortes milliliter "ml" og liter med "l"

Svar #7
09. januar 2006 af hydrogen (Slettet)

Hehe okay. Tror jeg spørger min lærer i morgen ;)

Forresten #3 så er m ikke et mængdebetegnelse, det betyder bare milli, altså tusindedel. Hvis det er 'større' end liter, bruger du store bogstaver, f.eks. M (mega) og G (giga), og hvis det er 'under' liter bruger du små bogstaver, f.eks. m (milli) eller c (centi)... det er i hvert fald mit bud.

Brugbart svar (0)

Svar #8
09. januar 2006 af and115 (Slettet)

#5, #6
Ja, men jf. SI-systemet forkortes liter med L, hvorfor "mL" må være korrekt, hvis vi snakker fysik, kemi o.l.

Svar #9
09. januar 2006 af hydrogen (Slettet)

#8
Hmmm.
"There are two official symbols: lowercase l and uppercase L. The litre is not an SI unit but is accepted for use with the SI. The SI unit of volume is the cubic metre (m³)."
http://en.wikipedia.org/wiki/Liter

Svar #10
09. januar 2006 af hydrogen (Slettet)

Desuden kan jeg se at min lille teori med "over liter --> store bogstaver" ikker passer, f.eks. ved kiloliter (kl/kL)

Og KemiKasper har ret:
"Originally, the only symbol for the litre was l (lowercase letter l), following the SI convention that only those unit symbols that abbreviate the name of a person start with a capital letter."

Brugbart svar (0)

Svar #11
09. januar 2006 af frodo (Slettet)

m, M, G, k osv. er de såkaldte dekadiske præfikser, og er blot betegnelser for potenser af ti. Så man kan godt sige, at det er en mængdebetegnelse.

m=10^(-3)
M=10^6
G=10^9
k=10^3

Skriv et svar til: mL eller ml?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.