Engelsk
Er der 1 der gider at rette min oversaettelse?
17. januar 2006 af
selini (Slettet)
Hej, er der ik 1 der vil hjaelpe mig med denne oversaettelse? Bare rette de vaerste fejl?
Dansk:
Enhver, der har kørt med metro i det centrale Tokyo, har sikkert oplevet japanernes forunderlige evne til at sove stående eller siddende. Samtidig har mange, der har arbejdet i Japan, deres yndlingshistorie om japanske kolleger, der faldt i søvn på de mærkeligste tidspunkter – under møder eller midt i frokosten.
Fænomenet forklares af en ny stor undersøgelse foretaget af det japanske sundhedsministerium og offentliggjort for nylig. Den viser, at hele 36 procent af befolkningen lider af kronisk udmattelse.
Allerede i marts sidste år nedsattes en komite, som skulle undersøge, hvilke elementer i japanernes livsstil, der fører til træthed, udmattelse og i værste tilfælde det, der i Japan kaldes karoshi, død som følge af overarbejde.
Karoshi har længe været et omtåleligt emne i den japanske debat, men et voldsomt stigende antal dødsfald, særligt blandt helt unge mænd i Internet-relaterede virksomheder, har ført til, at regeringen nu forsøger at undersøge problemet til bunds.
Engelsk:
Everybody, who has taken the metro in the central Tokyo, has probably experienced the Japanese strangely faculty of sleeping standing or sitting. At the same time many people, who have worked in Japan, have their favorite story about Japanese colleagues who fell asleep at the most strange moments – during the meetings or in the middle of the lunch.
The phenomenon is explained by a new big survey (done by/carried out of) the Japanese ministry of health and published recently. It shows that (every/all/each) 36 per cent of the population suffers from (chronic/chronically) exhaustion.
Even in March last year a committee was reduced, to study what elements in Japanese life style that leads to tiredness, exhaustion and at worst what in Japan is called karoshi, death as a result of overtime.
Karoshi has for a long time been a tender subject in the Japanese debate however a large increasing number of death, especially among quite young men at the Internet –related concerns, have leaded to the Government now try to study the problem to the dregs.
Dansk:
Enhver, der har kørt med metro i det centrale Tokyo, har sikkert oplevet japanernes forunderlige evne til at sove stående eller siddende. Samtidig har mange, der har arbejdet i Japan, deres yndlingshistorie om japanske kolleger, der faldt i søvn på de mærkeligste tidspunkter – under møder eller midt i frokosten.
Fænomenet forklares af en ny stor undersøgelse foretaget af det japanske sundhedsministerium og offentliggjort for nylig. Den viser, at hele 36 procent af befolkningen lider af kronisk udmattelse.
Allerede i marts sidste år nedsattes en komite, som skulle undersøge, hvilke elementer i japanernes livsstil, der fører til træthed, udmattelse og i værste tilfælde det, der i Japan kaldes karoshi, død som følge af overarbejde.
Karoshi har længe været et omtåleligt emne i den japanske debat, men et voldsomt stigende antal dødsfald, særligt blandt helt unge mænd i Internet-relaterede virksomheder, har ført til, at regeringen nu forsøger at undersøge problemet til bunds.
Engelsk:
Everybody, who has taken the metro in the central Tokyo, has probably experienced the Japanese strangely faculty of sleeping standing or sitting. At the same time many people, who have worked in Japan, have their favorite story about Japanese colleagues who fell asleep at the most strange moments – during the meetings or in the middle of the lunch.
The phenomenon is explained by a new big survey (done by/carried out of) the Japanese ministry of health and published recently. It shows that (every/all/each) 36 per cent of the population suffers from (chronic/chronically) exhaustion.
Even in March last year a committee was reduced, to study what elements in Japanese life style that leads to tiredness, exhaustion and at worst what in Japan is called karoshi, death as a result of overtime.
Karoshi has for a long time been a tender subject in the Japanese debate however a large increasing number of death, especially among quite young men at the Internet –related concerns, have leaded to the Government now try to study the problem to the dregs.
Svar #1
17. januar 2006 af Fingersen (Slettet)
/Everybody,/(Anybody) who has taken the metro in /the/ central Tokyo/,/ has probably experienced the Japanese(') strange/ly/ faculty of sleeping (while) standing or sitting.
At the same time(,) many people/,/who have worked in Japan/,/ have their favorite story about Japanese colleagues /who fell/(falling) asleep /at/(on) the /most/ strange(st) /moments/(occasions) – during /the/ meetings or in the middle of /the/ lunch.
The phenomenon is explained by a new /big/(large) survey carried out by the Japanese /m/(M)inistry of /h/(H)ealth and (has been) published recently.
It shows that (fully) 36 per cent of the population suffer/s from/ (chronic) exhaustion.
/Even in/(As early as) March last year(,) a committee was /reduced,/(established) to study wh/at/(ich) elements in (the) Japanese /life style/(way of life) that lead/s/ to /tiredness/(fatigue), exhaustion and /at/(in) worst (cases that which) /what/ in Japan is called karoshi/,/(:) death as a result of (working) overtime.
Karoshi has for a long time been a /tender/(sensitive) subject in the Japanese debate(.)
/h/(H)owever(,) a large increas/ing/(e in the) number of death(s), especially among(st) /quite/(very) young men /at the/(in companies related to the) Internet /–related concerns/, ha/ve/(s) /leaded to/(made) the /G/(g)overnment /now try to/ study the problem /to the dregs/(completely).
/.../ = slettes
(...) = indsættes
MVH
Fingersen
At the same time(,) many people/,/who have worked in Japan/,/ have their favorite story about Japanese colleagues /who fell/(falling) asleep /at/(on) the /most/ strange(st) /moments/(occasions) – during /the/ meetings or in the middle of /the/ lunch.
The phenomenon is explained by a new /big/(large) survey carried out by the Japanese /m/(M)inistry of /h/(H)ealth and (has been) published recently.
It shows that (fully) 36 per cent of the population suffer/s from/ (chronic) exhaustion.
/Even in/(As early as) March last year(,) a committee was /reduced,/(established) to study wh/at/(ich) elements in (the) Japanese /life style/(way of life) that lead/s/ to /tiredness/(fatigue), exhaustion and /at/(in) worst (cases that which) /what/ in Japan is called karoshi/,/(:) death as a result of (working) overtime.
Karoshi has for a long time been a /tender/(sensitive) subject in the Japanese debate(.)
/h/(H)owever(,) a large increas/ing/(e in the) number of death(s), especially among(st) /quite/(very) young men /at the/(in companies related to the) Internet /–related concerns/, ha/ve/(s) /leaded to/(made) the /G/(g)overnment /now try to/ study the problem /to the dregs/(completely).
/.../ = slettes
(...) = indsættes
MVH
Fingersen
Svar #2
18. januar 2006 af Fingersen (Slettet)
the Japanese' --> the strange Japanese.../the Japaneses's strange....
that lead to --> el: are leading to
that which --> the thing which...
that lead to --> el: are leading to
that which --> the thing which...
Skriv et svar til: Er der 1 der gider at rette min oversaettelse?
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
