Matematik

Differentialligning

27. januar 2006 af timothy (Slettet)
Bestem den løsning til
Y''=((ln2)^2)y
hvis graf går gennem linjeelementet (1,13/2;ln(2^5,5))

Jeg prøvet at gennemregne opgaven tre gange, men kan desværre ikke få samme resultat som facit. (Det er opgave 497 i den grå bog)Facit:f(x)3*2^x +(1/2)^x

Hvis der er en af jer der kan få det rigtige resultat vil jeg gerne se jeres mellemregninger.

Brugbart svar (0)

Svar #1
27. januar 2006 af allan_sim

#0.
Vis hvad du gør - så er der sikkert en, der gerne vil tjekke det.

Svar #2
27. januar 2006 af timothy (Slettet)

okay her kommer det
f(x) =c1*e^ln(2)x+c2*e^-ln(2)x
f(0)=c1+c2=13/3
c1=13/2
f'(1)=c1*ln(2)*e^ln(2)-c2*ln(2)*e^-ln(2)=ln(2^5,5)

herefter begynder der at gå kludder i det..

Brugbart svar (0)

Svar #3
27. januar 2006 af sigmund (Slettet)

Kan du ikke forklare, hvad du gør, og hvorfor du gør det. Hvorfor udregner du fx. f(0)?

Brugbart svar (0)

Svar #4
28. januar 2006 af jgthb (Slettet)

jeg kan ikke se, hvordan du kommer fra:
f(0)=c1+c2=13/3
til
c1=13/2.
Jeg får:
c1=(13/3)-c2
Herefter indsættes linjeelementet i f(x), hvor c1 nu er erstattet af (13/3)-c2. c2 isoleres og findes. herefter findes c1. og så har man løsningen. har ikke selv regnet det ud

Brugbart svar (0)

Svar #5
28. januar 2006 af jgthb (Slettet)

hmm. nu jeg tænker over det, så mit noget vrøvl! :)

Brugbart svar (0)

Svar #6
28. januar 2006 af jgthb (Slettet)

hvorfra ved du at f(0) er lig med 13/3?

Svar #7
28. januar 2006 af timothy (Slettet)

aner det ikke, har vist ikke helt styr på det. Jeg fulgte blot et eksempel, som min lærer havde vist på tavlen....hmmmm...nå men opgaven står i #0 håber der er en der kan være behjælpelig med hvordan jeg skal gribe den an...

Svar #8
28. januar 2006 af timothy (Slettet)

plz...har brug for hjælp

Brugbart svar (0)

Svar #9
28. januar 2006 af Duffy

Hvad betyder (1,13/2;ln(2^5,5)) ?


Duffy

Svar #10
28. januar 2006 af timothy (Slettet)

# 1=x og y=13/2 og hældning a=ln(2^5,5)

Brugbart svar (0)

Svar #11
29. januar 2006 af sigmund (Slettet)

Dvs. at f(1)=13/2 og f'(1)=ln(2^(5.5))=5.5*ln(2).

Svar #12
29. januar 2006 af timothy (Slettet)

Er der nogen, der lige har tid til at gennemgå opgaven for mig, så jeg kan få det på plads?

Svar #13
29. januar 2006 af timothy (Slettet)

come on..............

Brugbart svar (0)

Svar #14
29. januar 2006 af Thomas86dk (Slettet)

Har regnet den for dig.

x=variable, X=gange
f''(x)=(ln2)^2Xy gennem (1,13/2;ln2^5,5)
hvor f(1)=13/2 og f'(1)=ln2^5,5 <=>
f'(1)=5,5Xln2
Vi har k=ln2

f(x)=c_1Xe^(kx)+c_2Xe^(-kx)<=> Vi indsætter f(1)=13/2 og k=ln2:
13/2=c_1Xe^(1Xln2)+c_2Xe^(-1Xln2)<=>
13/2=2Xc_1+0,5Xc_2<=>
NB! Vi har c_2Xe^(-1Xln2)=0,5Xc_2, da c_2Xe^(-1Xln2)=c_2Xe^(ln2)^-1=c_2X(2^-1)=0,5Xc_2

Vi regner videre og isolere c_2, da dette er lettest:
13/2=2Xc_1+0,5Xc_2<=>
0,5Xc_2=13/2-2Xc_1<=> (gang med 2.. dooh ;))
c_2=13-4Xc_1 (mellemregning)

Vi differentiere f(x) og isolere c_1 af den fundne ligning:

f(x)=c_1Xe^(kx)+c_2Xe^(-kx)
f'(x)=kXc_1Xe^(kx)-kXc_2Xe^(-kx) (husk at vi skal gange med konstanten -k i ledet med c_2)

Vi indsætter f'(1)=5,5Xln2 og k=ln2:
5,5Xln2=ln2Xc_1Xe^(ln2X1)-ln2Xc_2Xe^(-ln2X1)<=> (vi deler med ln2 på begge síder)
5,5=c_1Xe^(ln2)-c_2Xe^(-ln2)<=>
5,5=2Xc_1-0,5Xc_2<=> (vi isolerer igen C_2 da dette er lettest)
-0,5Xc_2=5,5-2Xc_1<=> (gang med -0,5)
c_2=4Xc_1-11 (mellemregning)

Vi benytter indsættelsesmetoden og sætter c_2=c_2:
c_2=c_2 <=>
13-4Xc_1=4Xc_1-11 <=> (+11 og + 4Xc_1 på begge sider)
8Xc_1=24 <=> c_1=3 (mellemregning)

Vi indsætter den fundne værdi for c_1 i en af ligningerne for c_2:
c_2=13-4Xc_1=13-4X3 <=> c_2=1 (mellemregning)

Vi indsætter de beregnede værdier for henholdsvis c_1 og c_2 i ligning for f(x):

Vi har da: f(x)=3Xe^(ln2Xx)+1Xe^(-ln2Xx) <=>
f(x)=3X2^x+^(ln2Xx)+2^-x <=>
f(x)=3X2^x+^(ln2Xx)+(1/2)^x (som det står i facitlisten.

dette er da 2^-x=(2^-1)^x=(1/2)^x

Det skulle vist kunne hjælpe dig, jeg fik ihvertfald genopfrisket nogle regneregler...









Svar #15
29. januar 2006 af timothy (Slettet)

Jeg takker mange gange :-)

Svar #16
29. januar 2006 af timothy (Slettet)

hvordan ved du at ln(2^5,5) =5,5Xln2

Brugbart svar (0)

Svar #17
29. januar 2006 af Dominik Hasek (Slettet)

#16:
Du skulle gerne vide, at

log(a^b) = b*log(a)

Skriv et svar til: Differentialligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.