Dansk

Essay

21. september 2002 af SP anonym (Slettet)
Hejsa, jeg er lige begyndt i 1.g her efter sommerferien, og må indrømme at kravene er forholdsvis høje. Vi har fået stillet den opgave, at skulle skrive et essay om stort set alt, så længe det ligger inden for dansk fagets falige pensum. Jeg ville meget gerne skrive om propaganda i det 21. århundrede med primært fokus lagt på USA's (CNN's) manipulering med hele den vestlige efter 11. september 2001. Jeg har læst et rigtig godt og inspirerende essay her på siden, og jeg kunne godt tænke mig at skrive noget lignende. Problemet er blot at jeg ikke er helt klar over hvorledes en komposition for et sådant essay skal se ud. Jeg ville gerne have lidt hjælp med hvorledes det skal struktureres/disponeres, idet det helst skal fylde 5 a4 sider eller derover - det skal være meget omfattende. Jeg ville også gerne have lidt inspiration til hvilke andre konflikter jeg ellers kunne inddrage som eksempler på at de manipulerer med os. Det vigtigste med mit essay er at det skal være skrevet med overblik og rent historisk meget nuanceret. Jeg regner med at slutte af med noget om at vi skal uddannes til at være alment dannede, således at vi kan bedømme vores omgivelser kritisk - det danske gymnasium over for en amerikansk uddannelses institution fx.

Håber der er nogen der har nogle idéer, idet jeg skal skrive det her i dag og i morgen :) På forhånd tak!

Kærlig hilsen, Marie

P.s. alle der har en mening i forhold til dette emne, må endelig meget gerne skrive den her, så længe der redegøres for den :)

Svar #1
21. september 2002 af SP anonym (Slettet)

Det kommer lidt bag på mig at I skal skrive et essay når I ikke engang ved hvordan kompositionen på et essay ser ud.

a) Jeg mener at et essay lægger vægt på hvad forfatteren mener/føler osv. om et givent emne - altså subjektivitet frem for objektivitet.

b) Selve kompositionen går mere eller mindre ud på at du indleder et eller andet emne og belyser sagen fra din vinkel, hvorefter du glider over i en konklusion. Du skal gøre dig klart hvad du vil skrive om og så vidt muligt holde den røde tråd gennem hele essayet. Hver opmærksom på at læseren skal fornemme at der er dig der har skrevet essayet, og ikke én eller anden tilfældig.

Jeg håber det var rigtigt, ellers må I rette mig. :-)

PS! Det skal lige siges at det værste ved essays er hvis man ikke ved hvad man skal skrive om (dvs. emnevalg. Eller endnu værre er det, når læreren vælger emnet, og man ikke har nogen klare holdninger til det), men det virker som om du har styr på det.

Svar #2
21. september 2002 af SP anonym (Slettet)

Beklager stavefejlene(duh!).

Der skal ikke stå ”Hver opmærksom på…”. :-)


Svar #3
21. september 2002 af SP anonym (Slettet)

Det var da et spændende emne - og yderst ambitiøst! Det lyder nu som om du allerede har godt styr på strukturen og hvis du er god til at udtrykke dig præcist kan du måske godt dække et så bredt emne på 5 sider. Umiddelbart tror jeg det er vigtigt at du sikrer dig at opgaven rent faktisk bør fylde 5+ sider. Selv i slutningen af mit gymnasieforløb kom den anbefalede stilelængde aldrig over 3-5 sider med Times New Roman størrelse 12 og 1.5 linieafstand. Jeg kan selvfølgelig ikke udtale mig om hvilken opgave i har fået men det lyder ret underligt at i skulle skrive en så lang opgave får danskopgaven senere på året.

Jeg er bange for at jeg ikke kan hjælpe dig enormt meget med at lave en detaljeret disposition for opgaven da jeg aldrig rigtig har brugt den slags. Jeg tror personligt at de bedste og mest sammenhængende stile er skrevet ud fra en ide om emnet og et muligt udgangspunkt for diskussionen. På den måde kan opgaven afspejle den udvikling du selv gennemgår efterhånden som du skriver den og de delkonlusioner du når kan indgå som et naturligt led i den samlede process. Jeg har ofte selv sat mig ned for at skrive om et emne uden egentlig at have nogen klar ide om hvor jeg vil slutte og hvad min konlusion har været. Efterhånden som jeg har skrevet har jeg så udforsket de tanker d er er dukket op for til sidst at nå til en konlusion som jeg ikke anede ville være rigtig før jeg begyndte at skrive. Selvfølgelig skriver man på forskellige måder men min pointe er bare at du ikke nødvendigvis skal føle dig bundet til at lave en udførlig disposition - du kan måske sågar med fordel vente med at skrive en indledning til du er færdig med opgaven.

Med hensyn til definitionen af et essay så har jeg aldrig hængt mig så nøje i dét formelle aspekt af at skrive. Jeg har haft et indtryk af at kernen i et essay i virkeligheden bare er et givent emne som man behandler på en given måde. Objektivitet tror jeg for så vidt er en meget god ting - naturligvis ikke forstået på den måde at du ikke må give udtryk for egne holdninger men disse hele opgaven skal gerne være et forsvar af, og en logisk udvikling i, dine holdninger til emnet. Måske er netop det kernen i et essay. Det har i hvert fald været sådan jeg har skrevet mine essay-stile og det har jeg haft en del held med :)

Hvis du er interesseret har jeg en del diskuterende stile af god kvalitet liggende så du kan få noget inspiration til strukturen. Jeg tror også jeg har en stil liggende om massemedierne selvom fokus var noget anderledes end hos dig.

Svar #4
21. september 2002 af SP anonym (Slettet)

"Jeg har ofte selv sat mig ned for at skrive om et emne uden egentlig at have nogen klar ide om hvor jeg vil slutte og hvad min konlusion har været."

Jeg vil ikke anbefale at man gør det. :-)

Jeg kan huske at min lærer flippede fuldstændig ud hvis det man skrev bare var en sludder for en sladder.

Svar #5
21. september 2002 af SP anonym (Slettet)

Som sagt så er der uden tvivl masser af andre måder at skrive et essay på alt efter hvordan man tænker og strukturerer. Men min pointe er at de fleste netop vil afvise metoden som fuldstændig useriøs men faktum er at det var den der gav mig en ren linie af 11 og 13 taller i dansk da jeg havde udviklet den færdig.

Svar #6
21. september 2002 af SP anonym (Slettet)

Lucky bastard. :-)

Svar #7
21. september 2002 af SP anonym (Slettet)

Okay det er selvfølgelig ikke et faktum for dig for du har jo aldrig set mine opgaver... men det skal du da også være velkommen til :)

For øvrigt med hensyn til hvilke andre begivenheder det kunne være relevant at inddrage kunne Israel/Palestina være en oplagt mulighed...

Svar #8
22. september 2002 af SP anonym (Slettet)

Selv arbejder jeg på et essay lige nu. Har gjort det et par gange før, med 11 taller som resultater. Skrev f.eks. om farven sort.
Man behøver ikke at have nogen egentlig konklusion. Hele ideen er at man stiller en fandens masse gode spørgsmål!
F.eks hvis man skriver om forurening. Alle er enige om, at det er noget lort, men man fører sine spørgsmål videre, til f.eks. "Er man en dårlig person, hvis man tager bilen på arbejde, istedet for tog og 2 busser?"
Get my point?

-Slacz-

Svar #9
22. september 2002 af SP anonym (Slettet)

Hej Kaare, jeg vil gerne læse lidt af dit stuff :D

[email protected]

Svar #10
22. september 2002 af SP anonym (Slettet)

Jeg skal også til at skrive et essay om massemedierne. Mit essay vil tage udgangspunkt i hændelserne 11. september, og dernæst diskuttere hvor medierne lægger deres fokus, og hvordan de derigennem manipulerer med os :~) Men tak for inspirationen med henhold til at diskuttere uddannelse, for det vil jeg mene er meget vigtigt i den sammenhæng.

Btw.. Kaare, jeg ville da umådeligt gerne læse et par af dine essays, især det om massemedierne :P

[email protected]

Svar #11
22. september 2002 af SP anonym (Slettet)

Done

Svar #12
24. september 2002 af SP anonym (Slettet)

Kaare's essays har imidlertid inspireret mig til at skrive et essay, der tager sit udgangspunkt i én eller to artikler, som man kunne gøre rede for og diskuttere - hvis der er tale om to artikler, kunne man naturligvis tage udgangspunkt i en sammenligning af de to. Problemet er blot at jeg ikke ved hvilke tekster jeg skal tage udgangspunkt i :~) Hvis nogle personer eventuelt skulle have forslag til artikler jeg kunne beskæftige mig med, og som desuden er at finde på internettet, ville jeg være yderst taknemmelig :~) Artiklerne må handle om alt, så længe der er noget at diskuttere og tage fat på :~)

Skriv et svar til: Essay

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.