Matematik

differentialligning^2

19. marts 2006 af celgrun (Slettet)
Hey
Har virkeligt et problem med nedenstående opgave... Ved slet ikke hvordan jeg skal komme i gang. Håber virkelig nogen vil hjælpe.

Opgave 6a (November 2001):
Figuren viser en skematisk tegning af en metalstang, der er fastgjort i en mur ved O. Metalstangen er påvirket af en lodret kraft i punktet R. På tegningen er indlagt t koordinatsystem med begyndelsespunkt i O.

Stangen følger en kurve OR, som er en del afgrafen for en funktion y=f(x). Når x og y måles i meter, tilfredstiller f differentialligningen.
(d^2*y)/(d*x^2)= k(3,8-x)
hvor k er en konstant forskellig fra O. Det oplyses at f(0)=0, at førsteaksen er tangent til grafen for f i punktet 0, og at koordinatsættet til punktet R er (3,8;-0,2).
1) Bestem en forskrift for f

På kurven OR betegner S punktet, hvis afstand til muren er 1,9
2) Beregn afstanden fra S til førsteaksen.

Håber virkelig nogen vil hjælpe, selvom jeg ikke selv kommer med nogen ide til hvordan jeg skal gøre selv.. for ved simpelthen ik hvordan jeg skal starte.

På forhånd tak

Brugbart svar (0)

Svar #1
19. marts 2006 af sigmund (Slettet)

Da højresiden er en funktion af x alene, findes løsningen ved at integrere to gange. Integrationskonstanterne findes ud fra de forskellige oplysninger.

Svar #2
19. marts 2006 af celgrun (Slettet)

Kan godt forstå at jeg skal integrere to gange.. det havde jeg ikke lige tænkt på. Men er der flere konstanter...?? Og forstår ikke hvordan jeg finder dem ud fra oplysningerne.

Svar #3
19. marts 2006 af celgrun (Slettet)

Ikke nogen der lige kunne uddybe mine spørgsmål i #2. Det ville være rigtig rart.. for så kan jeg få lavet min aflevering færdig... :-)

Brugbart svar (0)

Svar #4
20. marts 2006 af sigmund (Slettet)

#2:

Der er to integrationskonstanter.

Integreres en gang fås

dy/dx = k*(3.8*x - x²/2) + C, (**)

hvor C er en integrationskonstant.

Vi har at f'(0) = 0. Indsættes i (**) fås

C = 0.

Integreres en gang til fås

y = k*(1.9*x² - x³/6) + K, (++)

hvor K er en integrationskonstant.

Oplysningen om at f(0) = 0 giver

K = 0 i (++).

Vi har nu

y = k*(1.9*x² - x³/6).

Ud fra den sidste oplysning (om punktet R) findes konstanten k.

Skriv et svar til: differentialligning^2

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.