Dansk

Grammatik

04. april 2006 af Blomkål (Slettet)
Nogen der ved om det skal være "nogen" eller "noget" i teksten:

Stegt flæsk med persillesovs
Kartofler og rødbede´
Det er føde for mandfolk
Det er da godt nok – noget ved´t

??

Brugbart svar (0)

Svar #1
04. april 2006 af Tissi (Slettet)

Hvad er det lige, der skal ses på?

Svar #2
04. april 2006 af Blomkål (Slettet)

i teksten hvor der stå NOGET!!

er det rigtigt, eller skal der stå "nogen"?

Brugbart svar (0)

Svar #3
04. april 2006 af Tissi (Slettet)

Fald ned og spis lidt brød til, makker.

Jamen, sætningen giver jo ingen mening?

"Det er da godt nok – noget ved´t"

- Øh?

Svar #4
04. april 2006 af Blomkål (Slettet)

Sorry..

Det er en sang, faktisk "stegt flæsk med persillesovs" med Jimmy og Rene..en klaasiker!!


Brugbart svar (0)

Svar #5
04. april 2006 af MeWannaGoBoom (Slettet)

Nogen:
Ordklasse: pronomen
Bøjes: intetkøn noget, pluralis nogle
Deles: no-gen
1. = en vis del el. et vist antal. Fx: det er nogen tid siden nu · har du noget salt jeg kan låne · jeg vil købe nogle nye kopper · jeg har inviteret nogle venner
2. = en person el. et forhold som ikke er nærmere kendt el. angivet. Fx: der er nogen der ringer på · nogle kan lide det på den ene måde, andre på den anden · hvad er det for noget? · bliver det til noget? · det er noget for mig · det her er noget af det rigtige
3. ikke nogen = ingen. Fx: der er ikke nogen hjemme · jeg kan ikke lide nogen af dem
4. nogen sinde = på noget tidspunkt. Fx: jeg glemmer det aldrig nogen sinde
5. nogen som helst = nogen overhovedet. Fx: der er ikke nogen som helst der får lov at komme med
6. noget før el. efter = et stykke tid før el. efter
7. = i et vist omfang. Fx: han har da taget sig noget sammen
8. = som forstærkende udtryk. Fx: jeg er noget så glad

Nogle:
Ordklasse: pronomen
Deles: nog-le
1. = bøjningsform af nogen

Nogen, Noget eller Nogle:

Nogen bruges ved fælleskøn i ental og noget bruges ved intetkøn i flertal, fx:

* nogen selvtillid har han da tilbage
* det er noget vrøvl det du siger

I flertal er det svært at høre forskel på nogen og nogle. Nogen betyder 'nogen som helst' og nogle betyder 'nogle stykker', fx:

* hun har nogle venner her i byen, men jeg har ikke nogen
* måske får jeg nogle venner efter nogle års forløb
* har du nogen?

Det hedder altid 'nogle gange', fx:

* nogle gange er du ikke til at holde ud at være sammen med

Kilde: Politikens Retskrivnings- og Betydningsordbog

/ Sakset fra fyldepennen.dk

Brugbart svar (0)

Svar #6
05. april 2006 af Meesalith (Slettet)

men hvis der står "noget ved det" skal det være noget...

Skriv et svar til: Grammatik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.