Matematik

med bus

12. april 2006 af figaro8 (Slettet)
Der er den her skole klasse som skal til københavn på lejrskole. De har forinden bestemt at blive transpoteret rundt med bus, hvilket vil sige at hver person skal bruge 16 klip til dette. Der 21 elever + 2 lærere = 23 ialt = 368 klip i alt.

Men klippekortet med 10 klip koster 105 kr pr. stk. Det er tilladt flere personer at rejse på samme klippekort.
Klassen ønsker at bruge så få klippekort som ´muligt.

Beregn de samlede udgifter til 10 - tursklippekort på de fem dage ( hvor de altså pr. person skal bruge 16 klip hver)

nogen der lige kan hjælpe?- er nemlig kørt lidt fast i opgaven.

Svar #1
12. april 2006 af figaro8 (Slettet)

er der slet ingen ?

Brugbart svar (0)

Svar #2
12. april 2006 af Romulus (Slettet)

De skal bruge 37 10-klipskort, hvor der altså vil være to klip tilovers. Pris pr. 10-klipskort er 105 kr og prisen for 37 af disse må derfor være 37 * 105 kr = 3885 kr

Brugbart svar (0)

Svar #3
12. april 2006 af dea_ferizaj (Slettet)

105/10= 10,5 koster et klip
105+ 10,5 * 6= 168 kr koster 16 klip pr. person

168 * 23= 3864 kr

eller

10,5 * 368= 3864 kr


Brugbart svar (0)

Svar #4
12. april 2006 af Romulus (Slettet)

#3
Vil da klart mene, at jeg har ret. 105 kr er prisen for 10-klipskort og der gives i #0 udtryk for, at de udelukkende køber 10-klipskort, altså ingen enkeltklip.

Brugbart svar (0)

Svar #5
12. april 2006 af dea_ferizaj (Slettet)

Men der står helt klart også at der er 368 klip i alt.

Brugbart svar (0)

Svar #6
12. april 2006 af ibibib (Slettet)

De skal bruge 368 klip, men må betale for 370.

Svar #7
12. april 2006 af figaro8 (Slettet)

6# ja fordi 37 * 10 = 370, og man kan ikke betale for pr. klip..

Men er de 2 resterende klip ligegyldige eller??

Brugbart svar (0)

Svar #8
12. april 2006 af ibibib (Slettet)

De to resterende klip er ligegyldige for udgiften.
Men man har naturligvis de to klip "til en anden gang".

Svar #9
12. april 2006 af figaro8 (Slettet)

ja ok.. men de indgår ikke beregningerne...

Svar #10
12. april 2006 af figaro8 (Slettet)

ok nu kommer der så noget med at de måske vil købe kontantbilletter istedet, hvor et klip koster 17 kr. Og så skal jeg regne besparelsen ved at købe 10 klippekort i procent siger man så ikke: 17 * 370 = 6290

6290-3885 = 2405 * 100/6290 = en besparelse på 38,23%

Brugbart svar (0)

Svar #11
12. april 2006 af ibibib (Slettet)

Nej, hvis de køber kontant køber de kun 368 billetter.

Svar #12
12. april 2006 af figaro8 (Slettet)

nåå ja fordi der var 2 tilovers, ok.. Men er beregningsmetoden ellers iorden?

Brugbart svar (0)

Svar #13
12. april 2006 af ibibib (Slettet)

Metoden er korrekt, men skrivemåden er ikke. Det første lighedstegn er ikke korrekt.

Svar #14
12. april 2006 af figaro8 (Slettet)

ok... sidste spørgsmål er så, at de siger jeg skal beregne om det kan betale sig for klassen at købe et antal kontantbilletter frem for det sidste 10 klippekort.

er det så ikke bare 3885 - 105 = 3780 = uden det sidste 10 klippekort.

+ kontantbillet istedet = 17 * 8 ( fordi de ikke skal bruge de sidste 2 klip) = 136 + 3780 = 3916 mod 3885 - altså nej kan det ikke betale sig?

Brugbart svar (0)

Svar #15
12. april 2006 af ibibib (Slettet)

Ja, der er rigtigt.

Alternativt er 8·17=136 mere end 105.

Svar #16
12. april 2006 af figaro8 (Slettet)

ok tak for hjælpen;)

Skriv et svar til: med bus

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.