Dansk

Læserbrev

16. april 2006 af rumleskaft (Slettet)
Jeg har fået stillet en opgave om at skrive et læserbrev til en avis. Læserbrevet er som følger, men ved ikke, hvad for en avis jeg skal sende det til - og hvorfor! Men det er faktisk en del af opgaven.

Hvilket forfærdeligt ubeskrivende ord. Det kunne ligeså godt have været fuldstændigt intetsigende som et specifikt navn for et nyligt opdaget gen. I forhold til selve farvernes navne siger ordet "farve" intet!
Marineblå, rosenrød og himmelblå. De sender med det samme et signal til os, der fortæller os, at det netop er en rosenrød farve, vi ser på, og ikke en himmelblå. Men der findes jo også farver, som ingen rigtig kan være helt sikre på. For eksempel chokoladebrun - er det en plade lys, mørk eller mælkechokolade, der menes? Der er også et andet eksempel med hudfarve - er det i retning af lyserød, er det mere gult eller mahognitræsagtigt? Når man begynder at tale om disse drilske farver, må man konstatere, at der findes mange forskellige nuancer - også selvom navnet er det samme. Og således må man konstatere, at det også foregår i men-neskenes verden.
Om et menneske er blevet bleget af den nordlige vintersol eller blevet mørknet af den tropiske sommersol, er jo egentlig fuldstændigt ligegyldigt. Det er et menneske, uanset hvilken farve det har. Og derfor må det nødvendigvis også have nogle kvaliteter og grænser, som man må overholde. Bare fordi et menneske har en anden lød end én selv, skal man alligevel opføre sig dannet!
Beklageligvis må man indrømme, at det ikke er alle mennesker, som helt har forstået dette endnu. Og jeg kan kun sige, at jeg, på vegne af alle dem, der ikke har indset det endnu, men som jeg alligevel drister mig til at tale på vegne af, er ked af det, og jeg beklager.
Men alligevel kan jeg kun fundere over, om verden ville have været lige så fuld af racisme, som den er nu, hvis det ikke var europæerne, der var blevet de mægtige, men for eksempel Afrika eller det Sydøstlige Asien?
Ville det så have været dårligt at være hvid? Måske, måske ikke - de mørkere grækere har i hvert fald ikke noget imod lyse mennesker, men de udgør på den anden side heller ikke resten af verden.
"Tænk hvis verden var anderledes..." Et barns ønsketænkning, udsprunget af den vildeste fantasi. Nogle gange ville det nu være dejligt, hvis voksne bare havde lidt mere fantasi og ville kæmpe for en sag, fordi de følte, at det der foregik, var forkert, og ikke spekulerede i kroner og ører på omkostninger, spildt arbejds-ydelse og skatter. Godt nok er disse (måske ikke den sidste) et spørgsmål om menneskelige værdier, men naturen og livet er også værdi-fuldt, og man mister det alt for let, hvis man ikke engang imellem sætter sig roligt ned og tænker lidt på farverne.

Har i et godt bud på en avis? Og en begrundelse?

På forhånd tak :)

Brugbart svar (0)

Svar #1
16. april 2006 af SomeOneMore (Slettet)

Hvis du vil være "provokerende" i din fremstilling, altså gå nogen på klingen, vil du nok skulle finde aviser som Jyllands-Posten, Berlingske Tidende og den stil, med en begrundelse om at udtrykke din mening til den mere borgerlige del af befolkningen, hvis man kan sige det såddan mere generelt.
Alternativt kunne du vælge ting som weekendavisen, politiken, kristeligt dagblad (kender den dog ikke, så ved ikke hvilke "kristelige værdier" de lægger vægt på), altså aviser, der gør meget ud af de mere "bløde værdier", men som stadig er respekterede og "ordentlige", altså ikke EkstraBladet/EB. Dog er læserne her mere af samme holdning, generelt, som ovenstående, og du finder ikke så mange "racister" hér, hvilket efter min mening betyder, at læserbrevet ikke kan opfylde sin funktion: at være kritisk/debaterende mod dem af modsat holdning/opfattelse. Det nytter jo ikke noget at man sidder og belærer folk, hvis de der skal belæres ikke kan "høre" det...
Begrundelsen må du så uddybe lidt

Svar #2
17. april 2006 af rumleskaft (Slettet)

Okay. Havde også tænkt lidt på Kristeligt Dagblad - men ved ikke rigtig!

Skriv et svar til: Læserbrev

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.