Matematik

Differentialligning

19. april 2006 af Opla (Slettet)
Jeg har denne differentialligning:

dy/dx = y^2/x^2

Nogen der kan vise hvordan man udleder den?

Brugbart svar (0)

Svar #1
19. april 2006 af Dominik Hasek (Slettet)

Que? Differentialligningen er udledt.

Svar #2
19. april 2006 af Opla (Slettet)

ups...

glemte lige noget:

Bestem løsningen til den integralkurve, hvis graf går gennem punktet (1,1)

Brugbart svar (0)

Svar #3
19. april 2006 af Dominik Hasek (Slettet)

#2:
Hvori ligger dit problem? Jeg skal jo ikke lave opgaven for dig, så skriv hvad du er kommet frem til, og så tager vi det derfra.

Svar #4
19. april 2006 af Opla (Slettet)

Ved ikke hvordan jeg skal starte på den?

Brugbart svar (0)

Svar #5
19. april 2006 af SattaMassaGanna (Slettet)

Prøv at kigge i dine notater eller i din bog under separable differentialligninger...

Brugbart svar (0)

Svar #6
19. april 2006 af Dominik Hasek (Slettet)

#4:
Først: Start med at bestem domænet for y. Husk, at integralkurven skal være kontinuert, så punktet giver en restriktion på x.

Højresiden kan du skrive som et produkt af en funktion af x og en funktiom af y;

x^(-2)*y² = f(x)*g(y)

hvor f(x) = x^(-2) og g(y) = y². En løsning til denne type differrentialligning kan ses i ligning (4) på http://mathworld.wolfram.com/First-OrderOrdinaryDifferentialEquation.html.

Brugbart svar (0)

Svar #7
19. april 2006 af Dominik Hasek (Slettet)

Jeg har desværre ikke tid til at hjælpe yderligere, men prøv at se om du ikke kan klare det herfra.

Svar #8
19. april 2006 af Opla (Slettet)

tak skal du have

Brugbart svar (0)

Svar #9
19. april 2006 af SattaMassaGanna (Slettet)

Det er ikke så svært endda..

Det ses let at konstantfunktionen y=0 er en løsning, dog uinteressant da det er en bestemt løsning du skal finde.

Man får :

dy/dx = y^2/x^2
y^(-2)dy = x^(-2)dx
integrer på begge sider og få :

-y^(-1)=-x^(-1)+k
dvs
-1/y=-1/x+k

prøv nu at isolere y og indsæt så dine kendte x og y (1 og 1) og bestem så den ukendte konstant. Så har du svaret. Hvis det er et krav for jer skal du også finde def.mgd.



Skriv et svar til: Differentialligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.