LaTeX

Fil-problem (nybegynder)

25. maj 2006 af eightx2 (Slettet)
Er total nybegynder mht. Latex - bær over med mig ;)

Nu står jeg på side 21 (af 269) i den guide, der er på dansk (af Lars Madsen).
Jeg skriver latex eks1.tex i cmd, men den siger, at den ikke kan finde noget.
Jeg har fulgt guiden for installation af Emacs, og bruger MiKTeX basic-pakken (installationsfil: basic-miktex-2.4.2207.exe).

Har jeg glemt at installere noget, eller hvordan hænger det sammen?
Er der ikke én, der vil guide mig igennem til en "færdig" pdf-fil?

Brugbart svar (2)

Svar #1
25. maj 2006 af sigmund (Slettet)

Du skriver 'latex eks1.tex' i cmd, men den kan ikke finde noget. Står du i samme mappe som filen eks1.tex?

Brugbart svar (2)

Svar #2
25. maj 2006 af sigmund (Slettet)

Ellers kan du køre latex direkte fra Emacs via C-c-C-c latex [return] (hold Ctrl nede, tryk c to gange, skriv latex (hvis det ikke står der) og tryk return).

Svar #3
25. maj 2006 af eightx2 (Slettet)

#2.
Jeg trykker C-c-C-c, men der fremkommer ikke en "boks", jeg kan skrive i (ligesom når man skal åbne en fil vha. C-x-C-f).

Svar #4
25. maj 2006 af eightx2 (Slettet)

I cmd virker det næsten; den påstår at der mangler \\begin{document}, hvilket ikke passer.

Svar #5
25. maj 2006 af eightx2 (Slettet)

Fik det til at virke via pdflatex.

Brugbart svar (2)

Svar #6
26. maj 2006 af sigmund (Slettet)

Ja, du fik pdflatex til at virke, men har du stadig problemer med latex?

Mht. C-c C-c, så må du tjekke din opsætning. Hvis der er en LaTeX menu i emacs, burde det virke. Hvis ikke, så må du slå det til i .emacs filen. Du skal installere AUCTeX. Har du det? Det slår du så til ved at skrive (require 'tex-site) [paranteserne skal med] i din .emacs fil.

Brugbart svar (2)

Svar #7
26. maj 2006 af sigmund (Slettet)

Kunne du også poste indholdet af den fil, der volder dig problemer?

Svar #8
26. maj 2006 af eightx2 (Slettet)

Når du siger "din .emacs fil" ved jeg ikke helt hvad der skal forstås med det.
Det eneste jeg kan finde er en fil kaldet "_emacs", som åbnet i Notepad ikke lige er til at finde rundt i.

Jeg poster indholdet af den fil, jeg roder med lige nu - når jeg kører den gennem pdflatex brokker den sig over et eller andet med align og amsmath.

\\\\Indhold start\\\\

\\documentclass[a4paper]{article}
\\usepackage[ansinew]{inputenc}
\\usepackage[danish]{babel}
\\usepackage[T1]{fontenc}
\\usepackage{amsmath,amssymb}
\\usepackage{enumerate}

\\begin{document}

{\\huge Matematik opgavesæt (visuelt)}
\\\\\\\\

{\\textit
Velkommen til dette testdokument. Her vil jeg prøve at skrive lidt ma\\-te\\-ma\\-tik, og gerne få det til at virke.}\\\\

\
oindent
{\\bfseries Opgave 1}\\\\
En funktion er givet ved
\\begin{equation}
f(x)=x^4*lnx
\\end{equation}
\\\\
Beregn den afledede funktion.
\\begin{equation}
\\begin{align}
f'(x) &= 4x^3*ln(x)+x^4*\\frac{1}{x}\\\\
&= 4x^3*ln(x)+x^3
\\end{align}
\\end{equation}\\\\

\
oindent
{\\bfseries Opgave 2}\\\\
Isolér $k$ i formlen $T=2\\pi*\\sqrt{\\frac{m}{k}}$

\\begin{equation}
\\begin{align}
T &= 2\\pi*\\sqrt{\\frac{m}{k}} & \\Leftrightarrow\\\\
\\Left(\\frac{T}{2\\pi}\ight)^2 &= \\frac{m}{k} & \\Leftrightarrow\\\\
k &= \\frac{m}{\\left(\\frac{T}{2\\pi}\ight)^2}
\\end{align}
\\end{equation}\\\\

\
oindent
{\\bfseries Opgave 3}\\\\
Beregn integralet $\\int_1^2 x^2-2x\\,dx$
\\begin{equation}
\\int_1^2 x^2-2x\\,dx = \\Left[\\frac{1}{3}x^3-x^2\ight]_1^2

\\end{equation}



\\end{document}

\\\\Indhold slut\\\\


Kan du evt. se, hvad der går galt i den nederst del med integralet? Ved ikke hvordan man laver det korrekt i Latex, så det er klart det ser dumt ud.
Der går også et eller andet galt ved parentesen i opg. 2.

Brugbart svar (2)

Svar #9
26. maj 2006 af Dominik Hasek (Slettet)

#8:
Der er flere ting som du bør rette. Hvis du skriver din e-postadresse, skal jeg gerne rette i ovenstående, og sende dig en min version.

Svar #10
26. maj 2006 af eightx2 (Slettet)

#9
Har kontaktet dig via kontaktfunktionen her på siden.

Brugbart svar (2)

Svar #11
26. maj 2006 af Dominik Hasek (Slettet)

#10:
Fint. Jeg sender om lidt.

Brugbart svar (2)

Svar #12
26. maj 2006 af sigmund (Slettet)

#8,

Din .emacs fil er konfigurationsfilen til emacs. Gennem den styrer du din opsætning af emacs.

Emacs er oprindeligt lavet til et *NIX miljø, hvor konfigurationsfilers navne traditionelt indledes med et punktum.

I Windows er det åbenbart ikke tilladt at indlede filnavne med et punktum (fordi alle filer i Windows -- i modsætning til *NIX -- kræver en endelse, tror jeg nok). Derfor hedder konfigurationsfilen til emacs under Windows så _emacs.

For en konfigurationsfil, der giver dig "den rigtige" opsætning, se http://www.student.dtu.dk/~latex --> download --> Windows (nederst på siden).

Bemærk, at du må installere AUCTeX for at kunne kompilere dokumenterne direkte fra emacs.

Brugbart svar (2)

Svar #13
26. maj 2006 af sigmund (Slettet)

Jeg kunne tilføje, at differentialoperatoren 'd' -- ifølge ISO regulationer -- skal sættes i "upright shape", dvs. ikke kursiv, jf. http://www.tug.org/TUGboat/Articles/tb18-1/tb54becc.pdf.

Brugbart svar (2)

Svar #14
26. maj 2006 af Dominik Hasek (Slettet)

#13:
Er du sikker på at det er standard, at man skriver 'd' upright?

Brugbart svar (2)

Svar #15
26. maj 2006 af sigmund (Slettet)

#14,

De færreste udgivere (næsten ingen) sætter diff. d upright. Indenfor ren matematik er det ikke tradition at gøre det. Det lille d er, så at sige, reserveret til at markere differentiation.

Artiklen, som jeg linkede til i #13, siger bl.a.:

"A particular operator, the operator of diferentiation, should be set in roman type, but under the LaTeX2e point of view, it should behave differently from other operators as concerns spacing. The use of roman type for the differential operator is another example of a highly neglected rule, albeit the ISO regulations [1, clause 11-5.15] are explicit on this point."

Det bør tilføjes, at den omtalte ISO standard omhandler "Mathematical signs and symbols for use in the physical sciences and technology". Her er begrundelsen nok, at der er flere fysiske og kemiske variable, der betegnes med "italic d".

Jeg kan dog sige, at de lærebøger, der benyttes til de indledende matematik kurser på DTU, skriver diff. d upright. Lærebøgerne er danske, og er udgivet af det matematiske institut ved DTU.

Så, Dominik Hasek, jeg ved ikke om det er standard, at skrive d upright. Man kan vel sige, at inden for fysik, kemi og biologi bør det være standard, jf. ISO, mens det inden for ren matematik mere er op til den enkelte forfatter/forlag. Jeg har i hvert fald tænkt mig at bruge den standard i mine fremtidige matematiske skrifter.

Jeg har desværre ikke endnu fået fat i et kopi af den ISO standard. Den er ikke frit tilgængeligt på ISOs hjemmeside, men jeg får nok fat i den via et bibliotek.

Brugbart svar (2)

Svar #16
26. maj 2006 af Dominik Hasek (Slettet)

#15:
Så må jeg hellere skynde mig at rette i den opgave om kvantemekanik, som jeg er ved at skrive. ;-)

Skriv et svar til: Fil-problem (nybegynder)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.