Matematik
Forskrift for parabel
30. maj 2006 af
fischer87 (Slettet)
Hejsa!..
Jeg har en forskrift for en parabel, som skal udregnes ud fra tre på forhånd givne punkter, nemlig: (-4, -2,9), (0, -2,5), (4, -2,9).
Jeg ved, at leddet bx kan forkastes, da det udgør 0 (fordi parablens toppunkt findes i x=0). Samtidig ved jeg, at c er -2,5.
Mit problem opstår så, når jeg skal finde a. Indtil videre har jeg prøvet sådan her:
-2,5=a(-2,9-4)(-2,9+4)
Dette giver dog ikke et resultat som er i overensstemmelse med facit.
Nogen som kan fortælle mig hvad jeg gør galt?
Tak.
Jeg har en forskrift for en parabel, som skal udregnes ud fra tre på forhånd givne punkter, nemlig: (-4, -2,9), (0, -2,5), (4, -2,9).
Jeg ved, at leddet bx kan forkastes, da det udgør 0 (fordi parablens toppunkt findes i x=0). Samtidig ved jeg, at c er -2,5.
Mit problem opstår så, når jeg skal finde a. Indtil videre har jeg prøvet sådan her:
-2,5=a(-2,9-4)(-2,9+4)
Dette giver dog ikke et resultat som er i overensstemmelse med facit.
Nogen som kan fortælle mig hvad jeg gør galt?
Tak.
Svar #1
31. maj 2006 af sigmund (Slettet)
Du prøver at bruge formen p(x) = (x-r1)*(x-r2), hvor r1 og r2 er rødder i polymiet p. 4 og -4 er imidlertid ikke rødder i polynomiet. Derfor får du ikke korrekt svar.
Da du allerede har bestemt b til 0 og c til -2.5, kan du opskrive forskriften:
p(x) = a*x² - 2.5.
Ved indsættelse af et af de andre punkter (dvs. ikke (0,-2.5)), bestemmes a. Dette vil jeg overlade til dig.
Da du allerede har bestemt b til 0 og c til -2.5, kan du opskrive forskriften:
p(x) = a*x² - 2.5.
Ved indsættelse af et af de andre punkter (dvs. ikke (0,-2.5)), bestemmes a. Dette vil jeg overlade til dig.
Skriv et svar til: Forskrift for parabel
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
