Matematik

Lidt vektorregning

18. januar 2004 af Mia (Slettet)
Hejsa, jeg har lige et par spørgsmål:

Jeg skal bestemme længden og retningsvinklen for hver af følgende vektorer:

a(3 4), b = (-3 -1) og c = (-2 5)

Her har jeg fundet længderne for henholdsvis vektor a,b og c til: 5; 3,16 og 5,39.

Derefter skulle jeg bestemme retningsvinklen..... her er jeg ikke helt sikker. Først har jeg bunden vinklen mellem vektor a ob b således:

cos v = (a *b)/ (5 *3,16)= 0,82
cos^-1(0,82) = 34,6, men det er vel ikke retningsvinklen...


Så er der også en anden opgave:
En skilpaden svømmer før a) 2 m mod nordøst, b)derpå 3 m mod nord, c) og tilsidst 3,5 m mod vest.

Først har jeg indtegnet ovenstående i et koordinatsystem, og fundet koordinaterne til:

a = (2 2), b = (0 3) og c = (-3,5 0), er dette rigtigt??

Så skulle summen bestemmes, dette har jeg fået til: 2+0+(-3,5) = -1,5
og 2+3+0 = 5

Altså: (-1,5 5). = vekter d

Så spørgers der i hvilken retning skilpaden skulle være svømmet for at komme i måles direkte, og hvor lang turen så var blevet.

Her har jeg antaget at målet var udgangspunktet

Først finder jeg så længden af "summen":
d= SQAUR ((-1,5)^2 + (5^2)) = 5,2 meter.

For at finde retningen: ??

På forhånd tak..!!


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. januar 2004 af Jean

Ad 1) En retningsvinkel er vinkelen mellem vektoren og x aksen. Dvs. du skal finde vinklen mellem de respektive vektorer og en retningsvektor for x-aksen (f.eks. (1,0))

Ad 2)

Find vinklen mellem den vektor ved 360 grader (er det nord? i så fald er det f.eks. (0,1) ) og den du har fundet...

Svar #2
18. januar 2004 af Mia (Slettet)

Vedr Ad 1)
Kunne det også være (0,0) eller (3,0) bare den er vandret??

Ad 2)

Altså vinklen mellem (-1,5; 5) og (0,1) ???




Brugbart svar (0)

Svar #3
18. januar 2004 af Jean

Ad 1) det kunne ikke være (0,0) da det jo bare er nulvektoren og er en retning for alle linjer. (3,0) skulle gerne give det samme resultat som (1,0). Prøv selv.

Ad 2)

Ja jeg mener 0/360 grader er nord, men er ikke sikker. (Har vi en spejder iblandt os der kan bekræfte?)


Svar #4
18. januar 2004 af Mia (Slettet)

Ok, mange tak.

Har lige et ekstra spørgsmål:

Ved følgende formel:

vektor a*b = (længden af) a*b cos(v), kræver det så at een af vektorerne er vandret??


Brugbart svar (0)

Svar #5
18. januar 2004 af 404error (Slettet)

#4: Nej, den gælder generelt.

Svar #6
18. januar 2004 af Mia (Slettet)

Ok tak, har lige et ekstra spørgsmål:

Det er til det sidste spr.:

Så spørgers der i hvilken retning skildpaden skulle være svømmet for at komme direkte i målet, og hvor lang turen så var blevet.


Det er vel vinklen fra udgangspunktet til slutpunktet samt længden af denne jeg skal finde??

PÅ forhånd tak!

Skriv et svar til: Lidt vektorregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.