Kemi

Syre/base

08. juni 2006 af Pantera (Slettet)
Husholdningseddike er en 4,8 masse% opløsning af eddikesyre i vand. Beregn pH (densiteten sættes til 1g/mL)

Er der en der kan fortælle mig hvad det skal give?

Brugbart svar (0)

Svar #1
08. juni 2006 af dnadan (Slettet)

lad massen være 100g i alt(dvs. 100mL)
Dermed har du 4,8g eddikesyre, beregn stofmængden.
Derefter kan du nu beregne koncentrationen af eddikesyre..
Så mangler du at beregne pH ved:
pH=1/2*(pKs-log(cs)

Jeg får pH til 2,42

Svar #2
08. juni 2006 af Pantera (Slettet)

Mange tak. Det fik jeg også, men synes det virker så lavt. Tak, igen. Så er der ro i sindet.

Svar #3
08. juni 2006 af Pantera (Slettet)

en opløsning af ammoniumchlorid er sur, fordi ammoniumi-ionen er eb svag syre. Chloridionen er kun en uhyre svag base, og den har derfor ingen indflydelse på opløsningens pH.
2,54 g NH4Cl opløses i vand, og der fyldes op med vand, så opløsningens volumen bliver 500mL. Beregn pH i den færdige opløsning.

n(NH4Cl) = 2,54g/53,49g/mol = 0,047 mol
n(H3O+) = n(NH4Cl)
c=0,047/0,5L= 0,094M
pH= ½*(pKs-log(cs)) = 4,578
?

Brugbart svar (0)

Svar #4
08. juni 2006 af dnadan (Slettet)

Det er næsten korrekt..
du kan dog ikke sige:
n(H3O+) = n(NH4Cl)
Der ammoniumionen er en svag syre, vil alt derfor ikke være omdannet til oxoniumionen..
Hvis n(NH4+)=n(H3O+)
Så kunne du finde pH ved: pH=-log[H3O+]
Det tages netop højde, for at der er tale om en svag syre ved beregning af pH...
Men dermed at sige, så ser det korrekt ud...hvis man altså ser bortfra den lille brøler du begår

Svar #5
08. juni 2006 af Pantera (Slettet)

hehe nå ja. Derudover har jeg vist os glemt at tage logaritmen til 0,094.
pH=0,5*(9,25-log(0,094))= 5,14

Brugbart svar (0)

Svar #6
08. juni 2006 af dnadan (Slettet)

Svaret havde jeg ikke lige tjekket...:)
Men så længe fremgangsmåden er korrekt, så burde det ikk være så slemt:)

Svar #7
08. juni 2006 af Pantera (Slettet)

HSO4- er en amfolyt, men den er meget stærkere som syre end som base, så vi kan se bort fra dens baseegenskaber. Beregn pH for 0,100M NaHSO4.

Den kan jeg bare smide direkte i formlen for middelstærke syrer, ikke?

Brugbart svar (0)

Svar #8
08. juni 2006 af dnadan (Slettet)

Ja du kan smide [HSO4-] ind i formlen..

Skriv et svar til: Syre/base

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.