Religion

Buddhisme

13. juni 2006 af Ine86 (Slettet)
Er i gang med at læse om buddhisme, og i den otteleddede vej står der noget om etikken, som består af ti hovedpunkter:

Ikke at slå ihjel, ikke at stjæle, ikke at begå utugt, ikke at lyve, ikke at bagtale, ikke at bruge grov tale, ikke at føre tåbelig tale, ikke at være misundelig, ikke at have ond vilje ok ikke at have forkerte anskuelser.

Er det sådan lidt det samme som, at Kristendommen har de 10 bud?

Svar #1
13. juni 2006 af Ine86 (Slettet)

Et til spørgsmål angående buddhisme..

Så vidt jeg kan forstå er der flereveje indenfor buddhismen, f.eks. Hinayana og Vajrayana.
Men hvad så med mahayana? Er det også en vej eller hører den ind under Vajrayana eller omvendt?

Brugbart svar (0)

Svar #2
13. juni 2006 af Deathscythe (Slettet)

Hinayana betyder "det lille fartøj" og er for munkene.

Mahayana betyder "det store fartøj" og er for almindelige mennesker (dem som ikke kan vie hele deres liv, som munkene gør)

Vajrayana er for yogier (de meditere meget)


Hmmm...det var vist liiiige lovlig kortfattet, men hvis det ikke er nok, kan du jo bare spørge igen, så skal jeg prøve at uddybe.

Brugbart svar (0)

Svar #3
13. juni 2006 af twg (Slettet)

I Buddhismen har man noget som minder om de 10 bud men det hedder de 10 foreskrifter: Det er ikke bud man påløgges, men løfter man afgiver. DVS. man skal ikke udføre ritualer som fx. Islam, men man skal lade være med at gøre noget= forbudt.

De 5 foreskrifter: Løgfolk afgiver 5 almindelige løfter dv s. udelukker sig fra at:

1) dræbe (selvmord)
2) stjæle
3) være utro
4) lyve
5) drikke alkohol, da det forårsager berulseslse (begær/fristelse)

+ 3 på hellig/poye dage

Munkeudelukker sig selv yderligere fra at:

9) bruge store og magelige senge
10) have med guld og sølv at gøre(rigdom/penge = begær)

Jeg har også lige et spørgsmål som jeg håber nogen kan klaregøre for lille mig: Jeg kan simpelthen ikke forstå om der er guder i Buddhisme eller ej!?!?!?!?!?

Svar #4
13. juni 2006 af Ine86 (Slettet)

#3:
Nåeh ja okay, det har jeg også noter til. Men det gav jo ikke svar på mit spørgsmål, men pyt..

Mht. gudssynet i buddhismen, under Hinayana, beskæftiger man sig ikke med guder. Guderne eksisterer ganske vidst i én af genfødselsverdenerne, men de kan ikke frelse menneskene, da de som andre væsner er underkastet karmas lov og har en rest af jegbevidsthed og efter at have opbrugt deres gode karma vil køre videre i livshjulet.
Hos lægfolk er der forestillinger om, at de kan hjælpe med her-og-nu-problemer, men de kan ikke hjælpe én ud af livshjulet til oplsyning, altså Nirvana.

Og i Vajrayana er det som i hinayana, mere eller mindre.

Svar #5
13. juni 2006 af Ine86 (Slettet)

#2:
Ahh det er okay.. gav et lille overblik. :) Men kan man så godt sige det er 3 veje indenfor buddhisme?

Brugbart svar (0)

Svar #6
13. juni 2006 af Deathscythe (Slettet)

#5:

tjah, det kan vel godt kalde det. Sådan har jeg da forstået det. Men man skal også huske at der er flere forskellige skoler inden for buddhisme (det står der noget om i religionshåndbogen, hvis du har den?).

#3:
Der er ikke decideret guder inden for Buddhismen, de ser mere på Buddha som en slags lærer eller vejleder. Der er vist nok guder, men de bliver bare ikke tilbedt, i samme forstand som andre religioner går. (jeg er ikke helt sikker på dette, så andre må gerne rette det, hvis det er helt hen i skoven). Jeg mener at jeg har læst det sådan.

Svar #7
13. juni 2006 af Ine86 (Slettet)

#6:
Ja, har læst noget om at der flere forskellige skoler :) Men vi har ikke opgivet de sider om skolerne, så.

Brugbart svar (0)

Svar #8
13. juni 2006 af Deathscythe (Slettet)

Hvis du kigger i denne tråd, så har TheKo oploaded nogel dejlige notater til Buddhismen i #11. De er virkelig gode, og du kan bl.a. læse om forskellene mellem de forskellige retninger :)

https://www.studieportalen.dk/forum/viewtopic.php?t=225664

Brugbart svar (0)

Svar #9
13. juni 2006 af twg (Slettet)

Hvis man opnår Nirvana kommer man i gudeverdnen (hvor man har gjort sig fortjent til at rykke op) men hvad nu??? Bliver de så der altid eller ryger de tilbage igen - hvordan hænger det sammen?? hmmm meget mystisk...heheh

Brugbart svar (0)

Svar #10
13. juni 2006 af Deathscythe (Slettet)

Nej, Nirvana er IKKE lig med gudeverden. Nirvana er tomhed/intethed, der er ikke noget som helst. man opnår Nirvana efter at man har erkendt at der ikke findes et jeg, at det er en illusion. Så kan man bryde årsagskæden (og genfødselskæden?) og blive fri fra livet, som jo er en lidelse. Derfor er Nirvana at foretrække.

Svar #11
13. juni 2006 af Ine86 (Slettet)

#8:

Tak! Og ja, det er gode noter. Endda forståelige!

Brugbart svar (0)

Svar #12
13. juni 2006 af Deathscythe (Slettet)

twg, har du religionshåndbogen? Så slå op på side 78. Der bliver de forskellige verdener forklaret. Det er de 6 verdener buddhister kan bliver genfødt i alt afhængig af deres tidligere gerninger (altså karmabetinget), men selv om gudeverdenen er det højeste man kan opnå, er det ikke det samme som Buddha-tilstande, da der stadig findes et element af jeg-fiksering (hvilket hindrer den endelige frigørelse).
Men det ville være bedst hvid du havde boge, for det er forklaret nemt og simpelt deri (og endda på én enkelt side).

Brugbart svar (0)

Svar #13
13. juni 2006 af twg (Slettet)

Ja jeg har bogen jeg tager et kig i den TAK FOR DET! Lige et sidste spørgsmål for at få tingene på det rene: Dvs. at når man opnår gudeverdnen så er det fordi man har rigtig god karma men IKKE ens betydende med at have opnået buddahtilstand = oplysning = Nirvana?? MEN når man så opnår Nirvana som er det samme som ingenting = ingen kontrater = ingen dualsime HVAD SKER DER SÅ!?!? Det er det som gør mig forvirret:-( så blir man fri af SAMSARA og hvad sker der så nu, altså efterfølgende!?!? Håber ikke jeg er helt uforstående.

Brugbart svar (0)

Svar #14
13. juni 2006 af Deathscythe (Slettet)

Jeg kan godt følge dig. Problemet er nok at det er så svært for vesten at følge deres tankegang. Men de "stræber" efter at opnå Nirvana, og dermed blive udfriet fra den lidelse som livet er. For dem er intetheden bedre end livet. Sådan som jeg har læst of forstået det, så "dør" de, når de bliver fri af samara, da de netop ikke vender tilbage til livet. Det hænger sammen med deres opfattelse af jeg'et. Alt består af øjeblikke, intet forbliver det samme (tag en flod som ex. efter 5 min er det ikke den samme flod som før, bl.a. er det noget nyt vand osv.).
Hmm... jeg er vist kommet ud i noget jeg ikke helt har styr på længere. Men nu er jeg jo heller ikke Buddhist. Som sagt er det forskellen mellem vores måder at tænke på, som gør at vi ikke helt kan følge dem.

Håber du fik noget ud af den omgang :)

Brugbart svar (0)

Svar #15
13. juni 2006 af twg (Slettet)

hej igen,

sådan som jeg forstår det så når NIrvana er opnået så dør man bare og ryger i intetheden og vender aldrig tilbage til nogetsomhellst - tror jeg har lidt svært ved at følge den tanke men ikke-eksistens er jo at foretrække fremfor eksistens...er det ikke utaknemligt!? det er vel sådan det er...tak for de gode svar er blevet lidt mere afklaret ang. Buddhismen

Brugbart svar (0)

Svar #16
13. juni 2006 af Deathscythe (Slettet)

Jeg er glad for at kunne være til hjælp... det sider lidt fast endnu (var oppe i religion igår), men det varer nok ikke længe ;)

For videre "hjælp" kan jeg henvise til linket i #8, hvis du ikke allerede har set det :)

Brugbart svar (0)

Svar #17
13. juni 2006 af twg (Slettet)

Ok heldig!! Bare det var mig der havde fået den overstået!! Hvordan var det at være oppe i religion!? Ved overhovedet ikke hvad jeg skal forvente.. Hvad trak du? Hvordan gjorde du? Hvad spurgte de ind til!? Og hvordan gik det så?!?! Hvis du har et par enkelte tips el. råd ville jeg blive rigtig GLAD:-) og så ville jeg bare kunne sove nogenlunde i nat..heh



Svar #18
13. juni 2006 af Ine86 (Slettet)

Jeg har et spørgsmål om Benarestalen..
Er Benarestalen den samme i Hinayana og Vajrayana?

Jeg har nemlig to eksempler på Benarestalen, den ene under Therevada Buddhisme - Hinayana og en under Tibetansk buddhisme - Vajrayana.

Brugbart svar (0)

Svar #19
13. juni 2006 af Deathscythe (Slettet)

#17:

Jeg havde også frygtet den, men det var slet ikke slemt. Jeg synes næsten det var sjovt. Kun næsten, for det var jo en eksamen ;)
Jeg trak en tekst af Ole Jensen (som vi havde læst to af i løbet af året, så jeg kunne perspektivere til dem). Den handlede om naturen og menneskets syn på dem, og hvordan vi havde fået dette syn. Der stod noget om de sækulare folk (vesten) og de før-sækulare (bl.a. indianere) og deres forskellige syn på Gud i naturen, og hvor Gud er henne i forhold til mennesket.
Jeg perspektivere også til et uddrag fra Delfinen af Bjørnvig (hvis du har læst den). Med hvordan det vestlige mennekser er blevet fyldt af magtlyst, og ser sig selv som hersker på jorden (sætter sig lidt i Guds sted). Hvordan jorden er som en elefant, der hvis den bliver tiret længe nok, går amok og tager hævn. (orkaner, oversvømmelser, ozonlaget osv.). Kom ind på Buddhismen og karma her.
Så nævnte jeg også " Op, al den ting" af Brorson. Kom ind for hvor forunderlig jorden er, og at vi skal se på den somet mesterværk, ikke råmatriale til vores fri benyttelse
Og fik da også lige hevet Løgstrup og den etiske fordring ind, og snakket en del om den.
Nævnte også lidt andet, men alt i alt gik det mega godt. Jeg kunne se på min lærer at jeg nævnte (næsten) alle de punkter og perspektiveringer, han havde skrevet som noter på hans kopi af teksten.
Men ellers gælder det om at styre showet selv, være meget selvstændig, så de ikke skal hale tingene frem. De spurgte ikke så meget, nærmere var det en samtale mellem min lærer og mig, da jeg havde fremlagt teksten (censor sagde slet ingen ting).

Så det var lidt skuffende at jeg fik 9. Misforstå mig endelig ikke, 9 er da en god karakter, men jeg havde virkelig fået indtrykket af at det var gået virkelig godt (og det er sjældent at jeg komme ud med den følelser, tror faktisk ikke det er sket før).

Brugbart svar (0)

Svar #20
13. juni 2006 af Deathscythe (Slettet)

...forsættelse til #19:

Jeg fik så af vide idag af en fra min klasse, som var oppe kl. 8 (der var ni oppe i går, og ni idag) at hun havde set (skævet til) papiret hvor de skriver karakterene på. Hun havde set mit 9-tal, og så var der vist et enkelt 8-tal, hvor resten så var 6 eller 7 for den dag jeg var oppe. Så måske har de bare været lidt hårde i deres karaktergivning. Hvem ved?

Forrige 1 2 Næste

Der er 27 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.