Matematik
integralregning
16. juni 2006 af
mini_meal (Slettet)
Hjælp. Jeg skal forklarer hvordan jeg integrerer disse funktion:
f(x)=(-x^2+9^2)^½
f(x)=(-x^2+9^2)^½*5:9
Jeg har virklig brug for mellemregningerne og foklarende tekst.
f(x)=(-x^2+9^2)^½
f(x)=(-x^2+9^2)^½*5:9
Jeg har virklig brug for mellemregningerne og foklarende tekst.
Svar #1
16. juni 2006 af mathon
f(x)=(-x^2+9^2)^½
eller
f(x)=sqrt(-x^2+9^2)
f(x)=sqrt(9^2-x^2)
her er det særdeles fordelagtigt
at substituere
x=9*sin(t),
der giver
dx/dt=9*cost eller bedre dx=9*cos(t)dt
og
x^2 =9^2*sin^2(t) (hvor sin^2(t)=(sin(t))^2
nu har vi værktøjet,
så nu integrerer vi:
S sqrt(9^2-x^2)*dx
S sqrt[9^2-9^2*sin^2(t)]*9*cos(t)dt
9S sqrt[9^2(1-sin^2(t)]* cos(t)dt
9S sqrt(9^2)*sqrt(1-sin^2(t))*cos(t)dt
81S sqrt(cos^2(t))* cos(t)dt
81S cos^2(t)dt
her benytter vi: cos(2t)=2*cos^2(t)-1 eller 2*cos^2(t)=1+cos(2t)
81/2*S2*cos^2(t)dt
81/2*S(1+cos(2t))dt
81/2*[t+1/2*sin(2t)]
81/2*[t+1/2*2*sin(t)*cos(t)]
81/2*[t+sin(t)*cos(t)
81/2[t+sin(t)*sqrt(1-sin^2(t))]
der
så lige skal "overskrives i x":
it goes:
når x=9*sin(t), er t=sin^-1(x/9) og sin(t)=x/9
som indsættes i 81/2[t+sin(t)*sqrt(1-sin^2(t))]
81/2[sin^-1(x/9)+x/9*sqrt(1-(x/9)^2)]
81/2[sin^-1(x/9)+x/9*sqrt((81-x^2)/81)]
81/2[sin^-1(x/9)+x/81*sqrt(81-x^2)]
81/2*sin^-1(x/9)+x/2*sqrt(81-x^2)
eller
f(x)=sqrt(-x^2+9^2)
f(x)=sqrt(9^2-x^2)
her er det særdeles fordelagtigt
at substituere
x=9*sin(t),
der giver
dx/dt=9*cost eller bedre dx=9*cos(t)dt
og
x^2 =9^2*sin^2(t) (hvor sin^2(t)=(sin(t))^2
nu har vi værktøjet,
så nu integrerer vi:
S sqrt(9^2-x^2)*dx
S sqrt[9^2-9^2*sin^2(t)]*9*cos(t)dt
9S sqrt[9^2(1-sin^2(t)]* cos(t)dt
9S sqrt(9^2)*sqrt(1-sin^2(t))*cos(t)dt
81S sqrt(cos^2(t))* cos(t)dt
81S cos^2(t)dt
her benytter vi: cos(2t)=2*cos^2(t)-1 eller 2*cos^2(t)=1+cos(2t)
81/2*S2*cos^2(t)dt
81/2*S(1+cos(2t))dt
81/2*[t+1/2*sin(2t)]
81/2*[t+1/2*2*sin(t)*cos(t)]
81/2*[t+sin(t)*cos(t)
81/2[t+sin(t)*sqrt(1-sin^2(t))]
der
så lige skal "overskrives i x":
it goes:
når x=9*sin(t), er t=sin^-1(x/9) og sin(t)=x/9
som indsættes i 81/2[t+sin(t)*sqrt(1-sin^2(t))]
81/2[sin^-1(x/9)+x/9*sqrt(1-(x/9)^2)]
81/2[sin^-1(x/9)+x/9*sqrt((81-x^2)/81)]
81/2[sin^-1(x/9)+x/81*sqrt(81-x^2)]
81/2*sin^-1(x/9)+x/2*sqrt(81-x^2)
Svar #2
16. juni 2006 af mathon
S5/9*f(x)dx =5/9*Sf(x)dx=
5/9[81/2*sin^-1(x/9)+x/2*sqrt(81-x^2)]=
45/2*sin^-1(x/9)+5/18*x*sqrt(81-x^2)
5/9[81/2*sin^-1(x/9)+x/2*sqrt(81-x^2)]=
45/2*sin^-1(x/9)+5/18*x*sqrt(81-x^2)
Svar #3
16. juni 2006 af mathon
...grunden til, at jeg har gennemgået integrationen fra a til z - og ikke har indskrænket mig til at "række en hånd" er, at det er uhyre vanskeligt at frem-og tilbage-kommunikere sådan en opgavetype, som først og fremmest stiller store krav til korrekt notation, men også kan afstedkomme lidt for mange spørgsmål_svar-indlæg, der hurtigt vil kunne løbe op i ca. 40 - og hvor er overskueligheden så henne?
Skriv et svar til: integralregning
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
