Religion

Hvad er en Pagt

17. juni 2006 af Noa (Slettet)
hej nu har jeg stødt ind på det flere gange hvad er en pagt? og er der en slags leksikon hvor man kan slå forskellige ting op om kristendommen

Svar #1
17. juni 2006 af Noa (Slettet)

altså en online leksikon :)

Brugbart svar (0)

Svar #2
17. juni 2006 af Ine86 (Slettet)

Altså mange steder i Det Gamle Testamente fortælles der, at Gud stifter en pagt med menneskene. Denne pagt er dog ikke en overenskomst mellem to ligeværdige parter. Det hebraiske ord betyder egentlig "forpligtelse/bestemmelse". Initiativet udgår altid fra Gud. Han lover menneskene frelse og velsignelse og forpligter dem til at være tro mod ham og hans bud.

Svar #3
17. juni 2006 af Noa (Slettet)

dvs. en pagt i Det gamle testamente er Guds ord som mennesket skal tilpasse sig efter

Svar #4
17. juni 2006 af Noa (Slettet)

der er også noget her:

jeremias kap 13

"der skal komme dage, siger Herren, da jeg slutter en ny pagt med Israels hus og med Judas hus"

Herren her er det ik Jesu eller er det Gud? og lige en ting til Judas var det ikke ham der var en forreder overfor Jesus?

Brugbart svar (0)

Svar #5
17. juni 2006 af twg (Slettet)

pagt = testamente

Brugbart svar (0)

Svar #6
17. juni 2006 af Ine86 (Slettet)

Hmm ved ikke om man kan sige det sådan.. De pagter der er, der lover Gud mennesket "ting".

F.eks. pagten med Noa. Noa og hans familie er de første, som Gud stifter pagt med. Efter syndefloden lover Gud dem, at han aldrig mere vil tilintetgøre sine skabninger. Som et synligt tegn på dette løfte, som gælder for hele verden selvfølgelig, sætter han regnbuen på himlen. (Kan læses i 1. mosebog..)

Brugbart svar (0)

Svar #7
17. juni 2006 af Ine86 (Slettet)

Men jo der er også nogle pagter hvor Gud opfodrer mennesket til f.eks. at indrette deres liv efter hans vilje og adlyde hans bud.

Svar #8
17. juni 2006 af Noa (Slettet)

hmmm oki tak for det :)

Brugbart svar (0)

Svar #9
18. juni 2006 af Religionslærer (Slettet)

Pagterne i Det Gamle Testamente fungerer efter "do et des" princippet, dvs. "jeg giver for at du skal give". Gud tilbyder noget og kræver noget som modydelse og jøderne skal yde noget for at få noget igen.
Judas var ham der forrådte Jesus, men Judas var et hyppigt navn på Jesu tid. Juda stamme var den største af de jødiske stammer og har ikke noget med Judas at gøre. Det er i øvrigt fra Judas stamme at ordet "jøde" er blevet afledt.

Brugbart svar (0)

Svar #10
18. juni 2006 af -Linda- (Slettet)

Hej!
Den gamle pagt er givet fra Gud Herren til msk igennem GT - dvs. de love og regler som GT forkynder, loven, skal overholdes (bl.a. de 10bud)

Da Jesus kommer siger han at han ikke er kommet for at bryde denne lov ned, men for at opfylde den - dog "ændrer" han visse ting i loven, se bl.a. bjergprædiken hvor han siger: "I har hørt at der er sagt... men JEG siger jer" - dvs. Jesus kommer med en fuldmagt fra Gud og danner den nye pagt med folket. Denne pagt er kendetegnet ved at være til hele menneskeheden (kristne, jøder, hele bundtet!), mens den tidligere pagt var til Guds folk - israelitterne og jøderne. Derudover er det centrale i den nye pagt naturligvis, at mennesket nu kan blive frelst alene ved tro, igennem GUDS NÅDE, og ikke længere ved handlinger!

Den gamle pagt = jødedommen, GT, frelst ved loven = lovreligion

Den nye pagt = kristendommen, NT, frelst ved nåde = tros-religion

Håber du forstår bare lidt :)

Brugbart svar (0)

Svar #11
24. juni 2007 af s-deniz (Slettet)

pagt = aftale, det fik jeg at vide af min religions lærer

Brugbart svar (0)

Svar #12
24. juni 2007 af Daffi (Slettet)

Supplerer lige #10

Jesus radikalserer loven så man aldrig ville kunne "komme i mål":
I har hørt, at der er sagt: ›Du må ikke bryde et ægteskab.‹ v28 Men jeg siger jer: Enhver, som kaster et lystent blik på en andens hustru, har allerede begået ægteskabsbrud med hende i sit hjerte. (matt kap 5, v27)
Hvis vi derimod tager et blik på jødedommen har de nogle basale regler, der er forholdsvise nemme at overholde. Se det som en trappe - hver gang du overholder en regel kan du tage et ekstra trin.

Men i kristendommen vil vi altid være syndere og har derfor brug for Guds frelse.

Brugbart svar (0)

Svar #13
24. juni 2007 af Mahinth (Slettet)

en pagt er jo bare en aftale ( kort fortalt :P )

Brugbart svar (0)

Svar #14
24. juni 2007 af Mahinth (Slettet)

how, så ikk lige det var blevet nævnt af s-deniz

Skriv et svar til: Hvad er en Pagt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.