Matematik

hjælp tak

20. september 2006 af IIII (Slettet)
forkortning af Brøker

1590/2120, 357/408, 96/120, 85/155, 39/51, 81/459


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. september 2006 af Sansnom (Slettet)

Hvordan har du tænkt dig, at vi skal hjælpe dig, når du slet ikke skriver, hvad du selv har prøvet/overvejet?

Hvad er dit problem?

Bare gå i gang med at forkorte brøkerne. Prøv om 2 går op - hvis det gør, så forkort. Osv.


Svar #2
20. september 2006 af IIII (Slettet)

1590/2120

1590/ 765 = 2
21/20 / 1060 2 rigtigt??

Svar #3
20. september 2006 af IIII (Slettet)

giver det 2/2 ?

Brugbart svar (0)

Svar #4
20. september 2006 af Sansnom (Slettet)

Sikke da noget vrøvl.

Nu laver jeg et eksempel for dig, så du selv kan prøve igen.

546/462

Da 2 går op i både 546 (546/2 = 273) og i 464 (462/2=231) kan brøken forkortes med 2:

546/462 = 273/231

Da 3 går op i både 273 (273/3 = 91) og i 231 (231/3 = 73) kan brøken forkortes yderligere med 3:

546/462 = 273/231 = 91/77

Da 7 går op i både 91 og 77:

546/462 = 273/231 = 91/77 = 13/11

Da intet heltal større end 1 gå op i både 13 og 11, er vi færdige.

Prøv nu selv :)

Brugbart svar (0)

Svar #5
20. september 2006 af hvadmeddet (Slettet)

Nej.

En lagkage kan deles i fire stykker. Hvis du tager de to har du taget 2/4 af hele lagkagen.
Umiddelbart kan man se, at 2 går op i både tæller(øverste tal) og nævner (nederste tal). Derfor kan du dividere med 2 begge steder. Så du får 1/2.
Dette giver også mening, da 2 af stykkerne jo netop var det halve.

Du skal altså dividere med samme tal i tæller og nævner for at forkorte brøken. Hvis begge tal er lige går 2 altid op, ellers kan det være noget andet gør.

Svar #6
20. september 2006 af IIII (Slettet)

så så alle er ikke lige gode til matematik

Svar #7
20. september 2006 af IIII (Slettet)

35/95 (35/5) = 7 (95/5) = 19

7/19

Brugbart svar (0)

Svar #8
20. september 2006 af Sansnom (Slettet)

Meget bedre. Lav nu selv dine oprindeligt opgaver på samme måde :)

Svar #9
20. september 2006 af IIII (Slettet)

1590/2120 = (1590/2) = 795 ( 2120/2) 1060 795/1060 kan ikke komme videre

Brugbart svar (0)

Svar #10
20. september 2006 af Sansnom (Slettet)

Prøv om 2, 3, 5, 7, 11 osv går op i begge tal.

Skriv et svar til: hjælp tak

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.