Engelsk
Passiv udsagnsord?
25. september 2006 af
Sannaen (Slettet)
Har fået en engelskgrammatik opgave der lyder: Find the passiv verb forms and explain where the focus lies in the following text
Altså: Find de passive former af verber og forklar hvor focus ligger i den følgende tekst (:
Men hvad er en passiv verbe?
første linje: How do you take care of your dishwasher?
Altså: Find de passive former af verber og forklar hvor focus ligger i den følgende tekst (:
Men hvad er en passiv verbe?
første linje: How do you take care of your dishwasher?
Svar #1
25. september 2006 af Katrine (Slettet)
Fra min "Practical English Usage" af Michael Swan:
Passive verb forms:
We normally make passive forms of a verb by using tenses of the auxiliary be followed by the past participle (pp) of the verb. Here is a list of all the passive forms of an ordinary English verb.
simple future = "will be" + pp (e.g. You'll be told soon enough.
future perfect= "will have been" + pp (e.g. Everything will have been done by Tuesday)
simple present = "am/are/is" + pp (e.g. English is spoken here (modsat "We speak English here" som er aktiv))
present progressive = "am/are/is being" + pp (e.g. The house is being painted)
present perfect = "Have/has been" + pp (e.g. Has Mary been told?)
simple past = "was/were" + pp (e.g. I wasn't invited)
past progressive = "was were being" + pp (e.g. I felt as if I was being watched)
past perfect = "had been" + pp (e.g. I knew why I had been chosen)
En anden måde at forklare det på...
When A does something to B, there are often two ways to talk about it. If we want A (the doer) to be the subject (i sætningen), we use an active verb. If we want B (the "receiver" of the action) to be the subject, we use the passive form.
Altså: the object of an active verb corresponds to the subject of a passive verb.
Sammenlign:
They BUILT the house in 1486.
The house WAS BUILT in 1486.
Her kan du vel tydeligt se, at den første sætning bruger active verb mens den anden bruger passive.
BTW har I ikke nogen grammatikbog at gå efter? Eller forklarer jeres lærer jer ikke sådan noget? Ellers er det da umuligt for jer at lave sådan en opgave...
Passive verb forms:
We normally make passive forms of a verb by using tenses of the auxiliary be followed by the past participle (pp) of the verb. Here is a list of all the passive forms of an ordinary English verb.
simple future = "will be" + pp (e.g. You'll be told soon enough.
future perfect= "will have been" + pp (e.g. Everything will have been done by Tuesday)
simple present = "am/are/is" + pp (e.g. English is spoken here (modsat "We speak English here" som er aktiv))
present progressive = "am/are/is being" + pp (e.g. The house is being painted)
present perfect = "Have/has been" + pp (e.g. Has Mary been told?)
simple past = "was/were" + pp (e.g. I wasn't invited)
past progressive = "was were being" + pp (e.g. I felt as if I was being watched)
past perfect = "had been" + pp (e.g. I knew why I had been chosen)
En anden måde at forklare det på...
When A does something to B, there are often two ways to talk about it. If we want A (the doer) to be the subject (i sætningen), we use an active verb. If we want B (the "receiver" of the action) to be the subject, we use the passive form.
Altså: the object of an active verb corresponds to the subject of a passive verb.
Sammenlign:
They BUILT the house in 1486.
The house WAS BUILT in 1486.
Her kan du vel tydeligt se, at den første sætning bruger active verb mens den anden bruger passive.
BTW har I ikke nogen grammatikbog at gå efter? Eller forklarer jeres lærer jer ikke sådan noget? Ellers er det da umuligt for jer at lave sådan en opgave...
Skriv et svar til: Passiv udsagnsord?
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
