Dansk Historieopgave

Historieopgave: Oplysningtidens filosoffer.

18. februar 2004 af katie (Slettet)
Jeg vil forsøge at præcisere det. Jeg har skrevet om styreformerne i England og Frankrig, parlament og enevælde for at danne et overblik at regeringsformerne. Derfor vil jeg gå i dybden med en engelsk og en fransk filosof.Locke og Montesquie. Men jeg har svært ved at koble det sammen med styreformerne så det kommer til at være flydende. Har overvejet at begynde med Locke, da oplysningstiden begyndte i England og fik sin blomstring i Frankrig? Var det en ide? Ellers savner jeg bare lidt vejledning, da min historielærer ikke er til megen hjælp!
På forhånd tak!

Brugbart svar (1)

Svar #1
24. februar 2004 af Marx Bros. (Slettet)

Locke, tjae, han var et højre orienteret svin.

Brugbart svar (1)

Svar #2
24. februar 2004 af Marx Bros. (Slettet)

Mere konstruktivt kan siges, at oplysnings filosoffer som regel modsatte sig det daværende samfund, da de fandt det undertrykkende.

Locke, handlede dog også med slaver, og på mange måde var han liberalismens fortaler.

se:
http://www.leksikon.org/art.php?n=3395

Brugbart svar (1)

Svar #3
24. februar 2004 af Ktulu (Slettet)

Psa på - det leksikon kræver en god portion kildekritik.

Brugbart svar (1)

Svar #4
24. februar 2004 af girly (Slettet)

kender ham ik´sorry:(

Brugbart svar (1)

Svar #5
24. februar 2004 af Kaare (Slettet)

Det leksikon.org opslag er udemærket men som Ktulu påpeger som altid en smule biased. Det kan meget godt lide at tale om uligheder og hvordan Locke åbenbart var ulighedernes fortaler men det er en fejlfortolkning som skyldes at hans tanker søges overført på samfundet i dag. En præmis på Lockes tid var at der var mulighed for at drage ud og finde sig sit eget lille stykke land man kunne opdyrke hvis man var utilfreds med sit lod i livet. Det var en fornuftig antagelse på en tid hvor masser netop dragede til Amerika for at søge muligheden for at udfolkde sit eget potentiale på eget land. Locke understreger ligeledes at ingen bør rage mere af den fælles ressource som land nu engang er til sig end at vedkommende kan opdyrke det effektivt. Således taler han for et samfund bestående af ligeværdige landbesiddere. Altså et samfund der adskiller sig kalrt fra situationen i dag hvor vi ser monopoldannelse fordi kapital er samlet på få hænder. Det er på ingen måde det Locke taler for hvilket netop er grunden til at han er en af de vigtigste filosoffer i den liberale tradition.

Skriv et svar til: Historieopgave: Oplysningtidens filosoffer.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.