Matematik

grafregner og ortogonale linier

17. oktober 2006 af Piaprut (Slettet)
Hej..
Jeg har to problemer.
1. f(x)=(kvadr.200^2+x^2)/0,4+(kvadr.(500-x)^2+300^2)/1,4

Så står der at man skal bstemme ved hjælp af grafregneren det mindste tidsforbrug, når x tilhører 0;200
Hvad skal jeg så gøre?

2. I et koordinatsystem er der givet et punkt P(-2,4) og en linje m bestemt ved liginingen m: y=7x-13.
Bestem en ligning for linjen l, når
1)l går gennem punktet P og er parallel med m
2)l går gennem punktet P og er vinkelret på m

Jeg aner ikke hvad jeg skal? Er det 1 eller 2 ligninger jeg skal finde og hvordan gør man?

Håber der er nogen der vil hjælpe mig.. på forhånd tak :)

Brugbart svar (0)

Svar #1
17. oktober 2006 af dnadan (Slettet)

1) Find grafens minimum vha. af graflommeregneren.

2) Ja du skal skam finde 2 linjers forskrifter.
Til 1 benytter du at de har samme hældning, og herefter går den igennem punktet P, hermed kan du nu bruge denne formel:
y-y0=a(x-x0)
hvor (x0;y0)=P
Til 2 benytter du først at de står vinkeltret på hinanden, dvs. du benytter reglen for ortogonale linjer:
a*c=-1
hvor a og c er linjernes hældning.
Herefter benytter du nu igen formlen:
y-y0=a(x-x0)

Brugbart svar (0)

Svar #2
17. oktober 2006 af dnadan (Slettet)

1) Find grafens minimum vha. af graflommeregneren.

2) Ja du skal skam finde 2 linjers forskrifter.
Til 1 benytter du at de har samme hældning, og herefter går den igennem punktet P, hermed kan du nu bruge denne formel:
y-y0=a(x-x0)
hvor (x0;y0)=P
Til 2 benytter du først at de står vinkeltret på hinanden, dvs. du benytter reglen for ortogonale linjer:
a*c=-1
hvor a og c er linjernes hældning.
Herefter benytter du nu igen formlen:
y-y0=a(x-x0)

Svar #3
17. oktober 2006 af Piaprut (Slettet)

1. jeg har prøvet at tegne grafen på lommeregneren, men den vil ikke komme frem? hvad gør jeg forkert?

2. jeg har lavet den første ligning y=7x+18, kan det passe? men når jeg så skal lave den anden kan jeg ikke helt forstå det med a*c=-1.. jeg har prøvet at finde et tal der ganget med 7 giver -1, men det kan jeg ikke? er det sådan man skal gøre?

Brugbart svar (0)

Svar #4
17. oktober 2006 af dnadan (Slettet)

#3
1.Da jeg ikke ved hvad du har skrevet på din lommeregner kan jeg ikke hjælpe dig der.
Men bare husk at sætte rigeligt med parenteser:)

2.
y-4=7(x-2) <=> y=7x-14+4 <=> y=7x-10

Du kender hældningen a(7) dvs:
a*c=-1 =>7*c=-1 <=> c=-1/7
Du har punktet P(2;4)
Hermed benytter du formlen:
y-y0=c(x-x0)

Svar #5
17. oktober 2006 af Piaprut (Slettet)

jeg tror jeg forstår den sidste opgave.. mange tak for det..

Men til opgave 1. kan jeg slet ikke få grafen frem.. ved du hvilken form koordinatsystemet skal være delt ind i.. altså om det skal være zoom in, zoom out, zoomfit osv? jeg kan nemlig ikke få grafen frem..?

Svar #6
17. oktober 2006 af Piaprut (Slettet)

ups.. jeg kender ikke rigtig den formel y-y0=c(x-x0)?? kan den se anderledes ud?

Brugbart svar (0)

Svar #7
18. oktober 2006 af mathon

#6
...jo

y-yo=f'(xo)*(x-xo)

eller

y-yo=a*(x-xo), som er den generelle tangentligning

Skriv et svar til: grafregner og ortogonale linier

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.