Kemi

Natron og Natriumcarbonat

06. november 2006 af john3 (Slettet)
Hey there

Jeg har denne opg. hvor man har en blanding af natriumhydrogencarbonat (natron) NaHCO3 og natriumcarbonat Na2CO3, man ved dog ikke blandingsforholdet. Man tager så en prøve på 5g. Og varmer den op til 300 grader celsius i 10 min NaHCO3 vil så spaltes, spaltningsreaktion er som følger.

2NaHCO3 -> Na2CO3 + CO2 + H2O

Bagefter har man så 3,71g tilbage. Vi ved at:

m(NaHCO3)+m1(Na2CO3)=5g

m3(Na2CO3)=3,71g

m3(Na2CO3)=m1(Na2CO3)+m2(Na2CO3)

Jeg skal så finde m1(Na2CO3)

Kan bare ikke se hvordan, så kunne godt bruge lidt hjælp dertil.

Brugbart svar (0)

Svar #1
06. november 2006 af sapiens (Slettet)

Hvad menes der med m1 og m3?

Svar #2
06. november 2006 af john3 (Slettet)

At det er massen af dem men at de bare er forskellige og derfor kunne de ikke alle kendes m, bare for at holde styr/kende dem fra hinanden.

Brugbart svar (0)

Svar #3
06. november 2006 af sapiens (Slettet)

Ok... mangler du ikke nogen oplysninger? Fx m(vand) eller m(CO2)?

Brugbart svar (1)

Svar #4
06. november 2006 af -Zeta- (Slettet)

Du kender m_NaHCO3 samt M_NaHCO3. Derfor kan du finde stofmænden (n) vha. formlen:

n = m/M

Herefter ved du, at reaktionen mellem NaHCO3 og Na2CO3 forløber i forholdet 2:1. Dvs. Na2CO3's stofmængde er halv så lille.

Nu kender du n_Na2CO3 og M_Na2CO3. Du kan derfor finde m_Na2CO3, og så sammenligne det med forsøget.

Brugbart svar (0)

Svar #5
06. november 2006 af -Zeta- (Slettet)

Jeg er måske lidt fortumlet omkring opgaven? I så fald glem #4. :)

Brugbart svar (0)

Svar #6
06. november 2006 af sapiens (Slettet)

Ah ja, det er mig der tåger :)

Brugbart svar (0)

Svar #7
06. november 2006 af sapiens (Slettet)

#4
Ikke helt. du bliver nødt til at tage højde for, at der også er noget Na2CO3 i starten, så man bliver nødt til at udregne m(H2O) og m(CO2) og trække det fra, så får man massen.

Svar #8
06. november 2006 af john3 (Slettet)

Ja men man ved jo ikke hvor meget NaHCO3 der er og dermed heller ikke hvor meget H2O eller CO2 der bliver dannet.

Brugbart svar (0)

Svar #9
06. november 2006 af sapiens (Slettet)

m3(Na2CO3) = 3,71 g
og
m1(Na2CO3) + m1(NaHCO3) = 5g

Så 5g-3,71 g = m(H2O+CO2), right? Da n(H2O)=n(CO2), hvad er n da (opstil en ligning!)? Og da n(H2O)=n(CO2) = n(Na2CO3) = 2*n(NaHCO3) , så har du kan du regne m(NaHCO3) ud og derved sige 5g - m(NaHCO3) = m1(Na2CO3), forstår du det?

Brugbart svar (0)

Svar #10
06. november 2006 af Kemiersjov (Slettet)

Måske en ligge opklaring af ovenstående:

Vægttabet (5-3,71) skyldes, at der forsvinder CO2 og H2O fra blandingen.

Hvis du finder aftallet af mol CO2 og H2O, der forsvinder fra blandingen, kender du også antallet af mol NaHCO3 du startede med.

Omregn antal mol NaHCO3 til g og resten op til de 5 g er Na2CO3.

Håber denne verbale forklaring hjælper - hvis ikke så sig til.

Brugbart svar (0)

Svar #11
06. november 2006 af sapiens (Slettet)

hehe :)
Jeg synes selv det er lettere at forstå med symboler, men ofte oplever jeg, at folk bedre forstår når jeg bruger ord i stedet for :p

Jeg synes i øvrigt jeg har set den opgave før, kan bare ikke på stående fod huske hvor.

Svar #12
06. november 2006 af john3 (Slettet)

Jep det er dækkende tak for det gutter!

Skriv et svar til: Natron og Natriumcarbonat

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.