Matematik

hjælp haster

15. november 2006 af Motz (Slettet)
Hej.. jeg kan ikk regne disse opgaver.

Linjen Lk med ligningen: kx-3y=10

er vinkelret på

n: y=2x+3y=6

Beregn K

og

Figuren viser en tønde, der har højde h og endefladediameter d, og hvis diameter på det bredeste sted er er D

Tønden rumfag V er bestemt ved V= pi h/15 (2D i anden + dD + 3/4d i anden).

En tønde skal have højde h=8, endefladediameter d=4 og rumfang v=150.

Beregn D.

Håber virkeligt nogle kan hjælpe!!

Brugbart svar (0)

Svar #1
15. november 2006 af eightx2 (Slettet)

1) Få Lk på formen y=kx+b. Da Lk og n (n: y=ax+b) skal være vinkelrette på hinanden gælder der, at k*n=-1.

2) Det er vel bare at indsætte tallene.

Svar #2
15. november 2006 af Motz (Slettet)

Tusind tak for hjælpen:) Men jeg kender jo stadig ikke D? så der kan jeg ikk indsætte noget.

Svar #3
15. november 2006 af Motz (Slettet)

jeg er stadig ret lost med de former.. kan du hjælpe lidt mere?

Brugbart svar (0)

Svar #4
15. november 2006 af eightx2 (Slettet)

#2
Nej du kender ikke D, da det er det tal du skal finde.

V = pi*h/15*(2D^2 + dD + 3/4d^2) =>
150 = pi*8/15*(2D^2 + 4D + 3/4*16).

Få nu denne over på formen 0 = aD^2+bD+c, altså en andengradsligning som du kender den. Løs denne.


Linjerne (fik ikke forklaret ordentligt før):
kx-3y=10 <=> -3y=-kx+10 <=> 3y=kx-10 <=> y=k/3x-10/3
Så er hældingen for denne linje k/3.

Den anden linje: y=2x+3y=6 .. Har du skrevet denne rigtigt op?

Svar #5
15. november 2006 af Motz (Slettet)

ja, den skulle gerne være rigtig.

Brugbart svar (0)

Svar #6
15. november 2006 af eightx2 (Slettet)

Den kan den umuligt være. Du siger, at y=2x+3y og y=6 i samme sætning.

Svar #7
15. november 2006 af Motz (Slettet)

ej, jeg kan stadige ikke få det ind på den form når D er ukendt.. Vil du ikk prøve og skrive den ind på formen?

Svar #8
15. november 2006 af Motz (Slettet)

ja, der står 2x+3y=6 det står der i bogen vejledende eksamensopgaver.

Svar #9
15. november 2006 af Motz (Slettet)

min fejl.. der står ikk y= for an.. der står bare 2x+3y=6.. beklager meget!

Brugbart svar (0)

Svar #10
15. november 2006 af eightx2 (Slettet)

#9
I orden.

#4 fortsat:
Linjerne:
kx-3y=10 <=> -3y=-kx+10 <=> 3y=kx-10 <=> y=k/3x-10/3
Så er hældingen for denne linje k/3.

Den anden linje: 2x+3y=6 <=> 3y=-2x+6 <=> y=-2/3x+2
Så er hældingen for denne linje -2/3.

Her har jeg omskrevet ligningerne for linjerne til formen y=ax+b og y=cx+d.

Håber du er med på, at a så er k/3, og c er -2/3.

Der gælder for ortogonale linjer (linjer der står vinkelret på hinanden), at a*c=-1.

a*c=-1 => k/3*(-2/3)=-1

Find nu selv k.



150 = pi*8/15*(2D^2 + 4D + 3/4*16) <=>

150*15 = pi*8(2D^2 + 4D + 48/4) <=>

(150*15)/(pi*8) = 2D^2 + 4D + 12

osv.

Svar #11
15. november 2006 af Motz (Slettet)

jeg kan virkelige ikk finde k.. har fået det til en halv.. og det kan ikk passe..

Svar #12
15. november 2006 af Motz (Slettet)

jeg får D=2,202... Ka det passe?

Svar #13
15. november 2006 af Motz (Slettet)

nogebn der kan hjælpe?

Skriv et svar til: hjælp haster

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.