Dansk

3.g Jean-paul Sartre - Kvalme

07. december 2002 af MortenO (Slettet)
Jeg har rodet mig ud på dybt vand

ER der nogen der har en opgave liggende, eller kan give nogle gode råd til hvordan jeg skal håndtere analysen !!?

Brugbart svar (0)

Svar #1
07. december 2002 af RE (Slettet)

Jeg vil foreslå, at du finder bogen "Psykologiske perspektiver" af Ole Schultz Larsen. I denne skriver OSL om eksistentialismen med udgangspumkt i Sartres "Kvalme". Det foregår på siderne 68-73.

hilsen Rune

Svar #2
07. december 2002 af MortenO (Slettet)

Min opgave formulering kommer udover analyse og fortolkning til at kunne indrage sartres filosofi i forhold til eksitientialisme er en humanisme...

Svar #3
13. december 2002 af MortenO (Slettet)

Er der nogen der kender noget til ideen bag Kvalmes komposition ?

Brugbart svar (0)

Svar #4
14. december 2002 af SP anonym (Slettet)

jeg har skrevet en fil opgave og jeg skrev følgende om sartre:

Den anden filosof jeg vil inddrage i denne opgave, er den franske filosof og forfatter, Jean-Paul Sartre(1905-1980). Udover at være filosof og forfatter, var Sartre også politisk tænker og grundlægger af den moderne ateistiske eksistentialisme. Han hovedværk som forfatter blev ”Væren og Intet” (L´Etre et le Néant) som blev udgivet i 1943.
Han blev uddannet fra Ecole Normale supérieure i filosofi. Sartre underviste i ungdomsårene i filosofi ved gymnasiet. I 1937 med fik han sin forfatter debut med romanen Kvalme (La nausée), der omhandler alle eksistentialismens filosofiske temaer; problemet om verdens og eksistensens faktiske vilkårlighed og meningsløshed, det moderne menneskes selvbedrag og flugt fra sin eksistentielle frihed. Én af Sartres grundtanker er, at mennesket er dømt til at være fri. 3"Dømt fordi han ikke har skabt sig selv - men er ikke desto mindre fri. Fordi han nu engang er hvirvlet ind i verden, er han ansvarlig for alt, hvad han gør." ”Mennesket er den eneste forfatter til sin egen opførsel". "Mennesket har ikke en given menneskelig natur, men må skabe sin egen”. ”Mennesket er ikke andet ,end hvad han skaber sig selv til". Hvilket indikerer hans indeterministiske tankegang, hvor det individuelle menneske selv bestemmer sin essens.
I sine senere skrifter forsøger Sartre at kombinere individualismen, med en slags marxisme. Han forklarer i sin selvbiografi( ordene" (les mots) udkom i 1964), at hans forfatterskab i høj grad var et resultat af den afvisning, han var ude for som barn. Indtil 1945 underviste han på forskellige skoler. Herefter brugte han sit liv på at skrive og han redigerede i mange år Les Temps Modernes. Under 2.
verdenskrig sad han et år i fængsel. Det fik han også skrevet et af sine værker. Sartre var i modstandsbevægelsen, sandsynligvis fordi den nazistiske mentalitet jo afspejler ALT andet end fri vilje og ansvar. Det skal også nævnes at Fluerne, et skuespil som han skrev, var direkte myndet på den nazistiske besættelsesmagt, og skal også lige tilføjes at Sartre blev et symbol for de franske intellektuelles modstand mod Nazismen

Vi kan udfra Sartres tekst ”Eksistentialisme er humanisme” fra 1946, som også bliver kaldet hans hovedværk, tydeligt se at Jean-Paul Sartre er indeterministisk opfattelse.
I linje 126 skriver han således:” Med andre ord, der er ikke nogen determinisme, mennesket er frit, mennesket er frihed”. Med denne udtagelse forekommer det os klart, at han mener at mennesket har en fri vilje.

Svar #5
16. april 2003 af MortenO (Slettet)

Takker det var ikke såå nyttigt, men tak alligevel.

Skriv et svar til: 3.g Jean-paul Sartre - Kvalme

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.