Matematik

Differentialer...

11. marts 2004 af kinguroen (Slettet)
Hej, jeg har stadig lidt problemer med det her differentialregning. Håber derfor på lidt hjælp:

Der skal undersøges om der findes en lineær funktion som er løsning til differentialligningen:

y`= 2y + 4x

ax + b....men hvad så

-------------------------------------------
Her skal de førstegradspolynomier som er løsningen til diffetialligningen bestemmes:

x y` = y + 3

først har jeg isoleret y`:

y` = (y + 3)/ x = (y+3) 1/x

Men kan så ikke komme videre...

Nogle gode råd???

Brugbart svar (0)

Svar #1
11. marts 2004 af Esmil (Slettet)

Den første:

Antag at der findes en linie, y=ax+b , der løser differentialligningen.

Så er y'=a, og

y' = 2y + 4x =>
a = 2ax + 2b + 4x =>
a = (2b + 4x)/(1-2x)

så liniens hældning afhænger altså af x, hvilket i sig selv er en modstrid.
Tricket ved linier er jo at deres hældning er konstant.

Brugbart svar (0)

Svar #2
11. marts 2004 af Esmil (Slettet)

Den anden:

Igen vil jeg sætte linien y=ax+b ind i differentialligningen:

xy' = y + 3 =>
ax = ax + b + 3 =>
0 = b + 3 =>
b = -3

så b bliver altså nødt til at være -3 og dermed er y=ax-3. Sætter man denne linie ind i differentialligningen, ser man at denne linie faktisk løser differentialligningen for alle a.
Altså er alle linier gennem (0,-3) løsninger. (Undtagen x=0 self.)

Brugbart svar (0)

Svar #3
11. marts 2004 af Esmil (Slettet)

Hov der bliver jo spurgt om førstegradspolynomier, så det er jo

y = ax - 3 , hvor a != 0

Svar #4
11. marts 2004 af kinguroen (Slettet)

Hvordan kan det være man ikke skal isolere y` således at.:

y = ax +b <=>
y` = a

x y` = y + 3 <=>
y` = ((y+3) / x)
y indsættes:

y` = ax+b+3 / x

Hvad er det jeg har mistforstået her??

Er der ikke nogen som har lyst til at fortælle hvordan man kommer fra
a = 2ax + 2b + 4x til
a = (2b + 4x)/(1-2x)???

På forhånd tak!

Brugbart svar (0)

Svar #5
11. marts 2004 af 404error (Slettet)

#1: Din løsning er forkert. Funktionen

y=-2x-1

er en glimrende løsning til differentialligningen. Du får ingen modstrid ved det, du opstiller, blot a og b er valgt rigtigt. De skal vælges således, at ligningen er opfyldt for alle reelle x. Det er den for ovenstående a og b.

Brugbart svar (0)

Svar #6
11. marts 2004 af 404error (Slettet)

Og for lige at få en ting på plads mht. overskriften - problemet her har intet at gøre med differentialer (men derimod differentialligninger, som er noget ganske andet).

Brugbart svar (0)

Svar #7
11. marts 2004 af Brian (Slettet)

Du kan også godt isolere y'. Jeg foreslog netop dette i den forrige tråd om same opgave (https://www.studieportalen.dk/forum/viewtopic.php?t=29230), fordi det lå i forlængelse af dit eget helt oprindelige forslag.

Så du har ikke misforstået noget, og det er rigtigt, at når du når frem til

y` = ax+b+3 / x

Men ovenfor har du jo også fundet, at hvis y er et første gradspolynomium, så er y' = a. Sætter du det ind i stedet for y', så får du

a = ax+b+3 / x,

og ganger du x over så får du

ax = ax+b+3

og så er vi tilbage på Esmils spor, og kan køre den hjem sammen med ham/hende.

Men synes du ikke også selv dette er en bagvendt måde? Esmils måde er smartere (tak!), og den er også en metode, man kan huske: Du kan sige: "hvis y skal være et førstegradspolynomium y = ax + b, så må y' = a, og derfor sætter jeg systematisk alt y og y' ind i den oprindelige ligning og ser, hvad der sker".

Læg mærke til, at det er præcis samme strategi Esmil bruger i #1. Der fører det til at

a = (2b + 4x)/(1-2x)

Esmil påstår så, at "liniens hældning afhænger altså af x" - men overser uheldigvis, at denne sidste ligning godt kan komme til at passe for alle x, nemlig hvis b = -1. Så bliver a = -2. Tjek det selv!

Brugbart svar (0)

Svar #8
11. marts 2004 af Brian (Slettet)

OK, 404error kom mig i forkøbet :-D

Brugbart svar (0)

Svar #9
13. marts 2004 af Esmil (Slettet)

Ja det er jo rigtigt. Det må I undskylde.

Skriv et svar til: Differentialer...

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.