Matematik

Hjælp!!!

17. januar 2007 af camilla9863 (Slettet)
Kan slet ikke komme igang med den her opgave. Ved slet ikke lige hvad jeg skal.

En eksponentiel aftagende funktion
f(x)=12,43 x 0,932 <--( opløftet i x)

a) find halveringskonstanten?

Er der nogen der bare lige kan det..

Brugbart svar (0)

Svar #1
17. januar 2007 af allan_sim

#0.
Der findes direkte en formel herfor, hvor du kun behøver at kende konstanten a i forskriften. Tag et kig i din bog eller din formelsamling.

Brugbart svar (0)

Svar #2
17. januar 2007 af super-karla (Slettet)

T½ (Halveringskonstanten) = log(1/2) / log(a)

Svar #3
17. januar 2007 af camilla9863 (Slettet)

Problemet er at finde a??

Svar #4
17. januar 2007 af camilla9863 (Slettet)

Problemet er at finde a??

Brugbart svar (0)

Svar #5
17. januar 2007 af allan_sim

#4.
Din forskrift er af typen f(x)=b*a^x, og både b og a er givet i opgaven, så du skal blot indsætte.

Svar #6
17. januar 2007 af camilla9863 (Slettet)

okay, så er mit problem måske noget helt andet, forstår ikke ligningen. f(x) står for hvad? For skal jo opløfte a^x ?

Svar #7
17. januar 2007 af camilla9863 (Slettet)

okay, så er mit problem måske noget helt andet, forstår ikke ligningen. f(x) står for hvad? For skal jo opløfte a^x ?

Brugbart svar (0)

Svar #8
17. januar 2007 af piper (Slettet)

y = f(x) = b*a^x )

f(x) er bare en anden måde at skrive y på.

Undskyld forvirringen.

y = b*a^x hvor a er opløftet i x.

Det betyder bare funktion af x. Glem notationen f(x).

Svar #9
17. januar 2007 af camilla9863 (Slettet)

Okay.
Er lidt på bar bund, har forstået det der, men kan ikke komme videre...

Forstår ikke hvordan jeg så finder x.?

Svar #10
17. januar 2007 af camilla9863 (Slettet)

Okay.
Er lidt på bar bund, har forstået det der, men kan ikke komme videre...

Forstår ikke hvordan jeg så finder x.?

Svar #11
17. januar 2007 af camilla9863 (Slettet)

Okay.
Er lidt på bar bund, har forstået det der, men kan ikke komme videre...

Forstår ikke hvordan jeg så finder x.?

Svar #12
17. januar 2007 af camilla9863 (Slettet)

Okay.
Er lidt på bar bund, har forstået det der, men kan ikke komme videre...

Forstår ikke hvordan jeg så finder x.?

Svar #13
17. januar 2007 af camilla9863 (Slettet)

Okay.
Er lidt på bar bund, har forstået det der, men kan ikke komme videre...

Forstår ikke hvordan jeg så finder x.?

Svar #14
17. januar 2007 af camilla9863 (Slettet)

Okay.
Er lidt på bar bund, har forstået det der, men kan ikke komme videre...

Forstår ikke hvordan jeg så finder x.?

Brugbart svar (0)

Svar #15
17. januar 2007 af -Zeta- (Slettet)

#9.
Isoler x?

y = b*a^x

y/b = a^x

ln(y/b) = x*ln(a)

ln(y/b)/ln(a) = x

...men det skal du ikke bruge til opgaven (#0)

Svar #16
17. januar 2007 af camilla9863 (Slettet)

Nej okay, men bliver lidt forvirret da jeg troede at x skulle isoleres ved hjælp af log, men skal x så slet ikke bruges, selvom den er med i funktionen?

Brugbart svar (0)

Svar #17
17. januar 2007 af -Zeta- (Slettet)

#16.
'log' kan også benyttes til at isolere x. Så skal 'ln' blot skiftes ud med 'log'.

x skal ikke bruges til opgaven.

..............

En eksponentiel aftagende funktion:

y = 12,43 * 0,932^2

a) find halveringskonstanten?

...............

Lad os bare kalde f(x) for y, for forståelsens skyld.

Du kender halveringskonstanten som er givet ved:

T(0.5) = log(½) / log(a)

Indsætter du dine kendte værdi fås

T(0.5) = log(½) / log(0,932)

som er lig med

T(0.5) = log(½) / log(0,932)
=>
T(0.5) = 9.843

Svar #18
17. januar 2007 af camilla9863 (Slettet)

Tusind tak skal du have. Har fået samme resultat, forstår dog stadig ikke hvorfor a er opløftet i x.
Men det skal jeg bare acceptere :)

Brugbart svar (0)

Svar #19
17. januar 2007 af -Zeta- (Slettet)

#18.
Sådan er en eksponentiel-funktion bare bygget.

Svar #20
17. januar 2007 af camilla9863 (Slettet)

Ja, jeg siger tusind tak for hjælpen..

Skriv et svar til: Hjælp!!!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.