Matematik
HASTER!!!
18. januar 2007 af
Klokkeblomstt (Slettet)
hej
jeg har fået følgende opgave som jeg skal løse.. men kan ik' lige komme i gang og håber i kan hjælpe mig..
opgave 4.023 fra eks-bogen b-niveau.
indholdet af et radioaktivt stof i et præparat aftager eksponentiels med en halveringstid på 1,28*10^9 år
bestem hvor mange procent af det oprindelige indhold der er tilbage af det radioaktive stof efter 8,50*10^år
(det skal give 62%) men har svært ved at finde frem til det..
bestem, hvor langf tid der, går før indholdet af det radioaktive stof er nået ned på 10 % af den oprindelige værdi
(det skulle gerne give 4,2*10^9)
håber i kan hjælpe..
jeg har fået følgende opgave som jeg skal løse.. men kan ik' lige komme i gang og håber i kan hjælpe mig..
opgave 4.023 fra eks-bogen b-niveau.
indholdet af et radioaktivt stof i et præparat aftager eksponentiels med en halveringstid på 1,28*10^9 år
bestem hvor mange procent af det oprindelige indhold der er tilbage af det radioaktive stof efter 8,50*10^år
(det skal give 62%) men har svært ved at finde frem til det..
bestem, hvor langf tid der, går før indholdet af det radioaktive stof er nået ned på 10 % af den oprindelige værdi
(det skulle gerne give 4,2*10^9)
håber i kan hjælpe..
Svar #4
18. januar 2007 af Peter_F (Slettet)
Vi skal først regne fremskridtfaktoren a ud.
Vi har formlen T_½=log(½)/log(a).
T_½=1,28*10^9, derfor:
1,28*10^9=log(½)/log(a) => a=0,9999999995
Vi har desuden en ligning der kobler fremskridtsfaktor og den procentmæssige ændring:
a=1+procentændring.
procentændring=0,9999999995-1=-5,4152*10^(-10)
Den aftager altså ganske lidt pr. år.
1) Efter 8,50*10^8 år:
Procentmæssig aftagelse=-5,4152*10^(-10) %/år * 8,50*10^8 år=-0,4603
Der er forsvundet 46,03 % af det oprindelige.
Der er derfor 100 % - 46,03=53,97 % tilbage.
2) Det må være =-5,4152*10^(-10) %/år /0,90 = 1661988477
Mine resulutater ligner ikke din "facitliste". Især i 2'eren er dit facit noget større end mit!
Vi har formlen T_½=log(½)/log(a).
T_½=1,28*10^9, derfor:
1,28*10^9=log(½)/log(a) => a=0,9999999995
Vi har desuden en ligning der kobler fremskridtsfaktor og den procentmæssige ændring:
a=1+procentændring.
procentændring=0,9999999995-1=-5,4152*10^(-10)
Den aftager altså ganske lidt pr. år.
1) Efter 8,50*10^8 år:
Procentmæssig aftagelse=-5,4152*10^(-10) %/år * 8,50*10^8 år=-0,4603
Der er forsvundet 46,03 % af det oprindelige.
Der er derfor 100 % - 46,03=53,97 % tilbage.
2) Det må være =-5,4152*10^(-10) %/år /0,90 = 1661988477
Mine resulutater ligner ikke din "facitliste". Især i 2'eren er dit facit noget større end mit!
Skriv et svar til: HASTER!!!
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
