Dansk

Herman Bang

23. januar 2007 af growern (Slettet)
Hej

Skal til at skrive en opgave om Herman Bang "Foran Alteret"
Er der nogen der ligge inde med en god analyse af den?
Med kompossion, fortællerteknik mm.

Takker på forhånd

Brugbart svar (2)

Svar #1
23. januar 2007 af compaqcompaq (Slettet)

Ved ikke om du måske kan bruge dette:
Foran Alteret

Denne impressionistiske novelle blev skrevet af Herman Bang i 1880 og giver en sønderlemmende kritik af den form for ægteskab der senere er blevet kaldt ”prostitutionsægteskab”, og hvor de to ægtefæller – især den kvindelige part – gifter sig af økonomiske eller andre praktiske grunde.
Novellen begynder, som det er typisk for den impressionistiske stil, in medias res. Ret hurtigt finder man dog ud af at handlingen foregår i en kirke hvor bryllupsgæsterne er forsamlet og venter på at vielsen kan begynde. Senere fremgår det at der er tale om Københavns domkirke idet den er udsmykket med Thorvaldsens apostle og Kristus over alteret.
Kirken beskrives dog ikke som et helligt sted der er ramme om højtidelige handlinger, men som et teater. Det siges direkte om de sladdersøstre der går til globryllup fordi de ikke har andet at lave, at de er ”ledige Fugle, der betragter Kirken som et teater” (side 51). Bryllupsgæsterne kaldes ”tilskuere”, og da brudgommen kommer ind, står der at ”Man væbner sine Øjne med Kikkerter” (side 50). Man kommer for at se – og for at ses: ”Tilskuernes Beundringsmumlen lægger Rødme paa Kinderne” (side 51), mændene taler forretninger, og ”Damerne sidder som Selskabsfugle paa en Pind” (side 52), og da vielsen endelig er overstået, er hele kirken blevet et årvågent øje ”Silkekjolerne rasler. Beundrende mumlen, hvisken, smil, dæmpet samtale” (side 57). Alt i alt gøres kirken til et sted for ”Hverdagslivets Pjat” (side 51).
Tilbagevendene beskrivelser af Thorvaldsens statuer akkompagnere stemningen. Apostlene ser strænge ud i det gråkolde lys, og Kristus for ingen magt: Fortælleren ligger vægt på at han står ”med udrakte Hænder, bedene denne Mængde, over hvem han skulde byde” (side 51). Dette med den fuldstændig passive Kristus gentages flere gange. Brudepigen ser hjælpeløs op på ham, men statuens deltagning afgrænser sig til et smil der minder om et sug. Den er lige så gåde fuld som kirke tjeneren der til sidst lukker døren til den vogn som køre de nygifte par væk.
Hvilken rolle har så præsten? Hans tale antydes. Den går hurtigt hen over det religiøse fordi ingen af familierne har noget forhold til kristendommen. Derimod indeholder den et rosenrødt og floskelfyldt billede af brudeparrets familier. Brudens døde mor omtales som ”Kammerherreindens Skygge, som fra de fjerne Boliger svæver om hendes Datter, om Moderøjet, hvis kærlige Blik over døden” (side 53). Og til gommen taler han om fredlyste minder om en hæderlig far der kan være et følgeværdigt eksempel (side 53). Fortælleren afslører præstens tale som ikke alene overfladisk, men også usand, ved at gengive brudeparrets tanker. Hun tænker på at hun som barn oplevede at moderen ikke ville lade faderen komme ind i det værelse hvor hun lå for døden; han reagerer som om han får et elektrisk stød.
Bryllupsgæsternes sladder og de tanker vi får indblik i, giver mulighed for at sammenstykke den sande beretning om forældrene. Da brudgommens far engang var ved at gå fallit, sendte han sin kone af sted til London for at skaffe penge hos en konsul manden kendte. Arrangementet gik ud på at hun skulle prostituere sig. Det fremgår yderligere at manden og hans venner har haft et ganske ufølsomt forhold til denne begivenhed. Om brudens far hører vi at han en dag da hun sad og spillede klaver, ”kom ind, ophidset og forstyrret, og sagde hende, at han var kompromitteret, hvis hun ikke reddede ham, ved at ægte den rige Boeck … og hun maatte vide, at en Løvenfeldt ikke overlevede sin Ære” (side 55f). Han har åbenbart fået et akut behov for penge, og da æresgæld dengang var lig med spillegæld, kan vi altså regne ud at han simpelt hen ofrer datteren som indsats i kortspil.
Brudgommen Adolf Boeck er en halvgammel person som ser ud til at have været med til lidt af hvert f.eks. har han blå ringe under øjnene og er helt skaldet og nogle af gæsterne taler om at han engang har været smuk men det er jo ikke så mærkeligt at han ikke er det længere og der er også noget med et barn han har med en pige som han ikke ville giftes med men opførte sig dårligt overfor han mener ikke han har noget at bebrejde sig for han har betalt et rosentræ på graven da barnet døde og en af hans venner der lige var blevet gift mente også at man sagtens kunne tillade sig at fortsætte det lystige ungkarleliv efter brylluppet hvis det er det samme som at leve som en dannet mand mener jeg der må være noget glat med den form for dannelse.
Agnes har egentlig drømt om at blive gift med sin fætter som hun har haft en lykkelig sommer sammen med uden at det dog blev til andet end en drøm. Fætteren er med i kirken og ser ikke ud til at sørge; mændene i novellen er i det hele taget ikke særlig følsomme. Men Agnes oplever alle præstens ord som ”en Spade Jord paa hendes Ungdoms Drømme” (side 55). Hun fremstilles som den uskyldige og rene der slæbes til alteret mod sin vilje. I den forbindelse kan man se på de to hovedpersoners navne. Agnes betyder lam, og Boeck lyder som buk. Ceremonien i kirken bliver pludselig noget andet end et bryllup og kommer mest til at ligne en ofring af et lam ”Foran Alteret”, og så er vi ved det før omtalte prostitutionsægteskab.
Stilen i novellen er som sagt impressionistisk. Der bruges meget direkte tale, og forfatteren kommer med kommentarer efter replikkerne. Det var en stil der startede i Frankrig med at nogle malere gjorde oprør mod den realistiske måde at gengive virkeligheden på og i stedet forsøgte at male et kort øjebliksindtryk.

Brugbart svar (0)

Svar #2
23. januar 2007 af compaqcompaq (Slettet)

Kunne det bruges?

Svar #3
24. januar 2007 af growern (Slettet)

Ja, men opgaven er ret avanceret.
Alt kan bruges, tak ! :)

Skriv et svar til: Herman Bang

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.