Kemi

2000- eksamenopgave - 2c

09. februar 2007 af Jelly (Slettet)
Hej

Jeg kan ikke finde ud af opgave 2c) af følgende eksamensopgave fra år 2000:

http://us.uvm.dk/gymnasie/almen/eksamen/opgaver/2000/2000-10-2.pdf

Har nemlig siddet med denne opgave i lang tid og er ikke kommet nogen vegne. Håber derfor at nogle vil hjælpe mig.

På forhånd tak!

Brugbart svar (0)

Svar #1
10. februar 2007 af Kemiersjov (Slettet)

Start med at beregne, hvor meget af de to stoffer du starter med i reaktionen.

Ethanol = Et
Trifluorethansyre = Tf

1 mmmol Et = 46 mg = 0,058 ml
1 ml Tf = 1,535 g = 13,5 mmol

Du starter altså med meget mere Tf end Et. Derfor kan du betragte koncentrationen af Tf som værende konstant. Hvis [Tf] = konstant, hvilken betydning har det for hastighedsudtrykket?

Svar #2
10. februar 2007 af Jelly (Slettet)

Som det fremgår af dine beregning i #1. Så kan jeg ikke se hvorfor man kan betragte koncentrationen af Tf værende konstant?

Hvis vi man beregner koncentrationen af Tf ud så får jeg :

c = n/V = 0,0135mol / 0,001L =13,5M ?

Håber nogle kan hjælpe mig.

Men hvis [Tf] er konstant så har vil udtrykket kommet til at se således ud:

v = k1 * [C2H5OH] og det er netop kendetegnende for en 1.ordens reaktion.

men når man siger at [Tf] er konstant er det så underforstået at [Tf] er lig 1?




Svar #3
10. februar 2007 af Jelly (Slettet)

Der står i opgave 2c) at jeg skal vise ved en beregning, at hastighedsudtrykket simplificeres til et 1.orden reaktions udtryk. Men kan bare ikke finde ud af hvordan jeg skal beregne mig frem til det. Men ved at hastighedsudtrykket for en 1.ordensreaktion er v =k*[A]

Håber vise mig hvordan det gøres så jeg til en anden gang selv kan løse lignende opgaver.

På forhånd tak.

Brugbart svar (0)

Svar #4
10. februar 2007 af Kemiersjov (Slettet)

Koncentrationen af Tf er 13,5 mmol i ca. 1 ml når du starter reaktionen og når du har opbrugt alt Et er der 12,5 mol tilbage i satdig ca. 1 ml. Derfor er koncentrationen tilnærmelsesvist konstant.

Hastighedsudtrykker er r=k*[Tf]^x*[Et]

da [Tf] er konstant bliver udtrykket reduceret til :

r=¨k'[Et], hvor k'=k*[Tf]^x

Brugbart svar (0)

Svar #5
10. februar 2007 af Kemiersjov (Slettet)

Hov...

Når jeg skriver r er det bare hastigheden (den der hedder v i opgaven).

Hov hov.

r eller rettere v skal være:

v=k'[Et], hvor k'=k*[Tf]^x


Svar #6
10. februar 2007 af Jelly (Slettet)

fint nok...troede bare at 13mmol var stofmængden da man anvender enheden mol til stofmængde. Vidste ikke at mmol er enheden på koncentration.

Men hvoordan kan jeg beregne hastighedskonstanten ved 33grader idet at 1.ordensudtykket er 1,2*10^-3s^-1

Det er spørgsmål 2d) jeg ikke lige kan finde ud af.

Men det vil være dejligt hvis nogle også hjalp mig med opgave 2e).

På forhånd tak!

Svar #7
10. februar 2007 af Jelly (Slettet)

#4

mener du 12,5mmol? Og hvordan kom du frem til det?

Brugbart svar (0)

Svar #8
10. februar 2007 af Kemiersjov (Slettet)

Ad #7
Du tilsætter 1 mmol Et, hvorfor der maksimalt kan forsvinde 1 mmol Tf.

Opgave d)
Hvis du ikke ved andet, må du antage at k fordobles ved en temperaturstigning på 10 gr C (gælder generelt og er sikker udledt i jeres kemiundervisning).

Svar #9
10. februar 2007 af Jelly (Slettet)

#8

Dvs. vi bare kan sige 1,2*10^-3s^-1 / 2 = 6,0*10^-4s^-1

Altså er hastighedskonstanten k ved 23 grader lig 6,0*10^-4s^-1 ifølge #8.

Er den så nem?

Har kigget på min kemi bog ang. at k fordobles ved en temperaturstigning på 10 gr C men der står ingen steder på bogen om temperatustigning og hastighedskonstantet. Men i bogen er der beskrevet sammenhængen mellem tiden og koncentrationen?

Svar #10
10. februar 2007 af Jelly (Slettet)

Nogle der kan hjælpe mig med opgave 2e)

Mit bud:

Kan det være at noget med OH gruppen sidder et på andet carbonatom i 2-propanol derfor får den en lavere hastighedskonstant.

Håber nogle kan hjælpe mig med opgave 2e og besvare #9.

På forhånd tak!

Brugbart svar (0)

Svar #11
11. februar 2007 af Kemiersjov (Slettet)

Hvad har du fået k til ved 53 gr C?

Svar #12
11. februar 2007 af Jelly (Slettet)

ved 53 grader har jeg fået k = 0,8248

Skriv et svar til: 2000- eksamenopgave - 2c

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.