Fysik
El-lære b-niveau
19. februar 2007 af
corazón (Slettet)
Der er lige en opgave jeg ikke kan finde ud af, men håber på lidt hjælp..
"I en ledning i et bestemt elektrisk kredsløb går der en strøm på 1,5 A.
<--- Strømretning (I)
______________________________
______________________________ ledning
elektroner ->
a) Hvor mange elektroner passerer der gennem et vilkårligt tværsnit af lederen i løbet af 1 sek?
Hvis ledningen er en kobbertråd med en diameter på 2,5 mm er eletronernes gennemsnitshastighed i strømretningen 0,04 mm/s.
b) Hvor mange frie elektroner er der i 1 cm kobbertråd med en diameter på 2,5 mm?
c) Hvilken hastighed skulle elektronerne have, hvis kobbertrådens diameter var 0,50 mm?"
--------------------------------------------------------
Mine svar:
a) q=I*delta-t = 1,5 A * 1 sek = 1,5 C
Antal elektroner:
1,5 C : 1,602*10^-19 C = 9,36*10^18
__________________________________
__________________________________
b) V(cylinder)=pi*r^2*h = pi*(1,25^2)mm * 100 mm=490,87mm^3
490,87mm^3 : 10^6 =4,9087*10^-4cm^3
Kobbers densitet: 8,93 g/cm^3
m = rho * V = 8,93 g/cm^3 * 4,9087*10^-4 cm^3 = 6,0044 g
m = n*M => n = m:M = 0,00044g : 63,54g/mol=6,925*10^-5mol
Frie elektroner: 6,925*10^-5mol*6,02*10^23U=4,2*10^19
_____________________________________________________
_____________________________________________________
c) Her har jeg gjort det samme som i b men bare med 0,5 som diameter... Her går jeg altså helt i stå
V(ledning)= pi*r^2*h = pi*(0,25^2)mm*100 mm=19,635 mm^3
19,635 mm^3:10^6 = 1,96*10^-5cm^3
m=rho * V= 8,93g/cm^3 *1,96*10^-5 cm^3= 1,75*10^-4 g
m= n*M = n= m:M = 1,75*10^-4g : 63,54 g/mol = 2,76*10^-6 mol
Antal elektroner: 2,76*10^-6 * 6,02*10^23 u = 1,66*10^18
Men hvordan kommer det med tiden ind i det???
"I en ledning i et bestemt elektrisk kredsløb går der en strøm på 1,5 A.
<--- Strømretning (I)
______________________________
______________________________ ledning
elektroner ->
a) Hvor mange elektroner passerer der gennem et vilkårligt tværsnit af lederen i løbet af 1 sek?
Hvis ledningen er en kobbertråd med en diameter på 2,5 mm er eletronernes gennemsnitshastighed i strømretningen 0,04 mm/s.
b) Hvor mange frie elektroner er der i 1 cm kobbertråd med en diameter på 2,5 mm?
c) Hvilken hastighed skulle elektronerne have, hvis kobbertrådens diameter var 0,50 mm?"
--------------------------------------------------------
Mine svar:
a) q=I*delta-t = 1,5 A * 1 sek = 1,5 C
Antal elektroner:
1,5 C : 1,602*10^-19 C = 9,36*10^18
__________________________________
__________________________________
b) V(cylinder)=pi*r^2*h = pi*(1,25^2)mm * 100 mm=490,87mm^3
490,87mm^3 : 10^6 =4,9087*10^-4cm^3
Kobbers densitet: 8,93 g/cm^3
m = rho * V = 8,93 g/cm^3 * 4,9087*10^-4 cm^3 = 6,0044 g
m = n*M => n = m:M = 0,00044g : 63,54g/mol=6,925*10^-5mol
Frie elektroner: 6,925*10^-5mol*6,02*10^23U=4,2*10^19
_____________________________________________________
_____________________________________________________
c) Her har jeg gjort det samme som i b men bare med 0,5 som diameter... Her går jeg altså helt i stå
V(ledning)= pi*r^2*h = pi*(0,25^2)mm*100 mm=19,635 mm^3
19,635 mm^3:10^6 = 1,96*10^-5cm^3
m=rho * V= 8,93g/cm^3 *1,96*10^-5 cm^3= 1,75*10^-4 g
m= n*M = n= m:M = 1,75*10^-4g : 63,54 g/mol = 2,76*10^-6 mol
Antal elektroner: 2,76*10^-6 * 6,02*10^23 u = 1,66*10^18
Men hvordan kommer det med tiden ind i det???
Svar #2
20. februar 2007 af corazón (Slettet)
Mathon, hvilken formel har du brugt til at udregne V med ? Men ellers tak for den pædagogiske hjælp.. Jeg forstår alt hvad du gør og skriver.. undrede mig bare lige over det med rumfanget ..
Svar #3
20. februar 2007 af mathon
V_cyl = h*pi*r^2 = h*h*pi*(d/2)^2
V_cyl = h*h*pi*d^2/4 = (1/4)pi*h*d^2
V_cyl = 0,25*pi*h*d^2
ingen praktikere bruger V_cyl = h*pi*r^2, for hvor er centrum, når du i praksis skal "måle" radius. Du måler diameteren med en skydelære og benytter
V_cyl = 0,25*pi*h*d^2
V_cyl = h*h*pi*d^2/4 = (1/4)pi*h*d^2
V_cyl = 0,25*pi*h*d^2
ingen praktikere bruger V_cyl = h*pi*r^2, for hvor er centrum, når du i praksis skal "måle" radius. Du måler diameteren med en skydelære og benytter
V_cyl = 0,25*pi*h*d^2
Svar #4
20. februar 2007 af mathon
#3 rettes til
V_cyl = h*pi*r^2 = h*pi*(d/2)^2
V_cyl = h*pi*d^2/4 = (1/4)pi*h*d^2
V_cyl = 0,25*pi*h*d^2
ingen praktikere bruger V_cyl = h*pi*r^2, for hvor er centrum, når du i praksis skal "måle" radius. Du måler diameteren med en skydelære og benytter
V_cyl = 0,25*pi*h*d^2
V_cyl = h*pi*r^2 = h*pi*(d/2)^2
V_cyl = h*pi*d^2/4 = (1/4)pi*h*d^2
V_cyl = 0,25*pi*h*d^2
ingen praktikere bruger V_cyl = h*pi*r^2, for hvor er centrum, når du i praksis skal "måle" radius. Du måler diameteren med en skydelære og benytter
V_cyl = 0,25*pi*h*d^2
Skriv et svar til: El-lære b-niveau
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
