Matematik

Euler

17. marts 2007 af stræber-pigen (Slettet)
Jeg har lige læst om Eulers tilnærmelsesmetode til differentialligninger, men jeg forstår den ikke helt. Er der nogen, som kan give et simpelt eksempel på hvordan den bruges?

Svar #1
17. marts 2007 af stræber-pigen (Slettet)

Er der ingen, der vil være sød at hjælpe?

Brugbart svar (0)

Svar #2
17. marts 2007 af sigmund (Slettet)

Ja, sæt vi vil løse differentialligningen y'(x)=y(x)-1 med begyndelsesbetingelsen y(0)=1.

Vi har allerede det første punkt (x_0,y_0)=(0,1) på løsningen. Det næste punkt findes så som



hvor \Delta x er afstanden mellem to efter hinanden følgende x-værdier. Det er i hovedsagen denne \Delta x, der bestemmer, hvor god tilnærmelsen er. Et mindre \Delta x (dvs. en højere opløsning) giver en bedre tilnærmelse.

Generelt skrives Eulers skema som



Lad os igen se på eksemplet fra begyndelsen, hvor vi vælger \Delta x = 0.5. Nu ser Eulers skema ud som følger:



Vi har y_0 = 1. Ud fra dette findes y_1:



På samme måde findes y_2 = 1. Løsninger er altså den funktion, der er konstant 1, y(x)=1.

Dette eksempel var altså ikke så interessant. Det bliver dog en del interessantere, hvis du ændrer begyndelsesbetingelsen til y(0)=0. Prøv selv at beregne en tilnærmet løsning for det nye problem, med y(0)=0. \Delta x vælger du som du vil. Undersøg, hvordan den tilnærmede løsning afhænger af \Delta x.

Svar #3
17. marts 2007 af stræber-pigen (Slettet)

#2 Tak skal du ha' ! Det var rigtig sødt af dig ;)

Svar #4
17. marts 2007 af stræber-pigen (Slettet)

Kan det ikke passe, at der findes en opdatering af Eulers metode. Den hedder noget i retning af "Kutta-metoden" ?

Brugbart svar (0)

Svar #5
17. marts 2007 af sigmund (Slettet)

Nu er der mange Runge-Kutta metoder. En simpel, der er bedre en Eulers metode, er Runge-Kuttas fjerde ordens metode, se http://en.wikipedia.org/wiki/Runge-kutta . Hvis du kan finde ud af Eulers metode, kan du også finde ud af denne.

Skriv et svar til: Euler

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.