LaTeX

Komplimenteringen

07. april 2007 af DanniBred (Slettet)
Da jeg endeligt har fået LaTeX til at virke (tror jeg), vil jeg gerne høre lidt om komplimenteringen, da jeg har lidt problemer med den..

Jeg har lavet en prøve fil og kaldet den "latex45", men tilsyneladende gemmes den ikke i .tex-formatet når jeg trykker C-x C-s. For når jeg via cmd prøver at komplite den til pdf (via: pdflatex latex45) siger den at den ikke kan finde den fil...

Nogle der kan hjælpe??

Brugbart svar (2)

Svar #1
08. april 2007 af sigmund (Slettet)

Du mener vist 'kompileringen'... Det ser ud til at du anvender Emacs. Så skulle det være muligt at kompilere via C-c C-c latex RET. Hvis du alligevel vil bruge cmd, så må du via 'cd' først sørge for at placere dig i samme mappe som den fil, du vil kompilere, ligger i.

Svar #2
08. april 2007 af DanniBred (Slettet)

Hvad menes der med RET?

Svar #3
08. april 2007 af DanniBred (Slettet)

Undskyld det misforståede ord :) Er ved at sætte mig ind i LaTeX.. hehe

Brugbart svar (2)

Svar #4
08. april 2007 af sigmund (Slettet)

'RET' er bare en forkortelse for RETURN. Med den menes, at man skal trykke på RETURN-tasten (du ved, den store tast med pilen på).

Svar #5
08. april 2007 af DanniBred (Slettet)

den skriver nu LaTeX errors og jeg trykker da C-c ' for at se fejlen. Udfor de sidste 5 linier vises der nu %, betyder det at der er en fejl i koden? Det kommer lige efter en matematikformel omkranset af $, skal jeg eventuelt have lavet en math environment??

Brugbart svar (2)

Svar #6
08. april 2007 af sigmund (Slettet)

Hvis den fil, du prøver at kompilere, er meget kort, kan du tage et "screenshot", som du lægger på peecee.dk. Så kan jeg måske sige dig, hvor fejlen er. Derudover kunne du tage et "screenshot" af fejlmeddelelsen.

Svar #7
08. april 2007 af DanniBred (Slettet)

Her er et billed lige efter C-c C-c latex RET komandoen, læg mærke til linien nederst i billedet http://peecee.dk/?id=38455

Og når der trykkes C-c ' kommer dette frem http://peecee.dk/?id=38456

Brugbart svar (2)

Svar #8
08. april 2007 af Dominik Hasek (Slettet)

#7:
Du har udkommenteret \end{document}, så det er ikke så mærkeligt at det ikke virker. ;-) Måske skyldes det også andet, men start i hvert fald med at ``anti-udkommenter'' dette.

Svar #9
08. april 2007 af DanniBred (Slettet)

Jamen, når jeg afslutter dokumentet skal jeg jo skrive: \end{document} og det har jeg da også. Jeg vil da ikke mene at det står som en kommentar, for så skulle der vel stå: ;;\end{document} eller er det mig der er galt på den?

Brugbart svar (2)

Svar #10
08. april 2007 af Dominik Hasek (Slettet)

#9:
``Og når der trykkes C-c ' kommer dette frem http://peecee.dk/?id=38456''

Der har du da udkommenteret \end{document} ved hjælp af procenttegnet foran.

Brugbart svar (2)

Svar #11
08. april 2007 af sigmund (Slettet)

Nu har jeg testet, og kom frem til følgende:

1) Når du i Emacs trykker C-c ' udkommenterer du fem linjer. Jeg tror det er frem til der, hvor markøren er placeret. Det, du derimod ville, var at se LaTeX's fejlmeddelelser. Disse nås via C-c ` (det sidste tegn fås ved at hold shift nede og trykke to gange på knappen til venstre for backspace.)

2) Den første fejlmeddelelse er, at \bpar ikke er defineret. Det er fordi den ikke er standard i LaTeX. Du skulle ikke have set den i http://dirac.ruc.dk/imfufalatex/ltxnoterh.pdf ? Du må passe på denne manual, fordi den er skrevet specifikt til en LaTeX-installation, der anvendes på RUC.
Drop derfor \bpar-kommandoerne, og find en anden løsning.

3) Den næste fejlmeddelelse er angående \boxed{}. Denne virker kun med amsmath-pakken. Load derfor amsmath-pakken i præamblen.

4) Så skulle dokumentet kompilere fejlfrit via C-c C-c i Emacs. Jeg vil dog bede dig afstå fra brugen af \[...\] til fremhævet matematik. Det anbefales, at man i stedet anvender \begin{equation}...\end{equation}. Så vidt jeg husker, så er der nogen tekniske argumenter for dette. Hvad det går ud på, husker jeg dog ikke.

I forb. med punkt 3) så vil jeg vise dig til en nærmest udtømmende dansk LaTeX-guide (den nyeste betaversion 3): http://www.imf.au.dk/system/latex/bog/version3/beta/ltxb-2007-03-30-19-32.pdf .

Brugbart svar (2)

Svar #12
08. april 2007 af Peden (Slettet)

Hvis du som jeg er doven, og iøvrigt ligeglad med Emacs-tilbedernes snobberi (I ved hvem i er :) ), så hent texniccenter istedet. Det er nemmere at sætte op og man er hurtigt igang, og det er overskueligt.

Svar #13
08. april 2007 af DanniBred (Slettet)

#11 nu har jeg lavet lidt ændringer, men den skriver stadig fejl.. Her er fejl-meddelsen http://peecee.dk/?id=38595 (se bort fra "unavngivet" og "side")

Her er den ændrede LaTeX-dok. http://peecee.dk/?id=38597 (se ligeledes bort fra "unavngivet" og "side")

Svar #14
08. april 2007 af DanniBred (Slettet)

#12 haha, det tror jeg nu ikke jeg gør..

Brugbart svar (2)

Svar #15
08. april 2007 af NuclearWarhead (Slettet)

Dokumentet kompilerer helt fint når jeg kører C-c C-c RET i min emacs.

Fejltypen er at latex-compileren ikke kan finde dokumentet. Det skulle gerne virke hvis du kører C-c C-c RET fra latex, men hvis du gør det i en kommandoprompt har du tre muligheder:

1) Tilføj mappen hvor dokumentet ligger, til path
2) Skriv hele stien ind som parameter når du kører latex (fx latex d:\latex\dokument.tex)
3) Gør mappen hvor filen ligger, til den aktuelle mappe. Dvs. hvis ikke du bruger enten 1) eller 2), skal du gå ind i mappen da latex ellers ikke ved hvor den skal finde filen. Hvis du således er i C:\Documents and settings\Administrator\Skrivebord, men dokumentet er i D:\Latex, og D:\Latex ikke er tilføjet til path, og du ikke tilføjer hele stien som kørselsparameter, jamen så finder latex ikke filen, og du skal skifte ind i D:\Latex før du kan kompilere den.
For at skifte drev skriver man så "D:" (uden anførselstegn)
Og for at skifte ind i Latex-mappen skriver man så "cd latex" (uden anførselstegn).

Jeg håber det klarede tingene op.

For selve dokumentet er der ikke noget galt med, det kompilerer fint.

Svar #16
08. april 2007 af DanniBred (Slettet)

Yes, det virker..

Men i pdf-filen (se link) er der henvisninger til formlerne, hvordan får man dem væk??
http://peecee.dk/?id=38602

Brugbart svar (2)

Svar #17
09. april 2007 af sigmund (Slettet)

#16,

Hvis du bruger \begin{equation}...\end{equation} til fremhævet matematik, fjernes formelnumrene ved at tilføje en stjerne efter 'equation', i både 'begin'- og 'end'-dele. Ellers klares det med
otag efter formelen.

Svar #18
09. april 2007 af DanniBred (Slettet)

#17 Tak

Nu efter det endeligt virker kan jeg allerede nu se de mange fordele ved LaTeX, og glæder mig til jeg aflevere den første math-opg :)

Har nu gransket mig mere eller mindre igennem linket i #11 (tak for den, den er god). Men jeg kan ikke lige se hvordan man kan lave en sort streg fra den venstre til højre (altså fylde hele a4side(dog uden margin))som der f.eks. er i https://www.studieportalen.dk/Papers/Files/o7367.pdf

Brugbart svar (2)

Svar #19
09. april 2007 af sigmund (Slettet)

#18,

Stregen fås ved at lave en header. Hvordan, kan du nok se i linket i #11.

Svar #20
09. april 2007 af DanniBred (Slettet)

#19 okay så kigger jeg lige efter det der, Tak..

Skriv et svar til: Komplimenteringen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.