Matematik

Aritmetik

23. april 2007 af stræber-pigen (Slettet)
Hvordan beviser man de aritmetiske operationer som fx a^0 =1 osv.. Jeg kan ikke finde en hjemmeside om det!

Brugbart svar (0)

Svar #1
23. april 2007 af Riemann

mht. a^0 så ser her: http://mathworld.wolfram.com/Power.html

- Man definerer det til at være 1, da


Brugbart svar (0)

Svar #2
23. april 2007 af Riemann

der skulle selvfølgelig have stået


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. april 2007 af Mimical (Slettet)

Ja ja, man kommer jo ikke først når man først skal skrive alt ned, men jeg har lavet følgende til dig.

Se http://peecee.dk/?id=41218

Brugbart svar (0)

Svar #4
23. april 2007 af Riemann

#3
Godt nok kom du ikke først, men du var (meget) mere grundig!

I øvrigt:

i (3) skulle der nok have stået


Svar #5
23. april 2007 af stræber-pigen (Slettet)

Kan I finde et sted for der er en samling af alle beviser for disse regneregler? Jeg har selv prøvet, men jeg kan ikke..

Brugbart svar (0)

Svar #6
23. april 2007 af Mimical (Slettet)

Ja for søren, der var en lille sætternisse, jeg retter lige!

Svar #7
23. april 2007 af stræber-pigen (Slettet)

#6Har du noget om det?

Brugbart svar (0)

Svar #8
23. april 2007 af Mimical (Slettet)

Rettelse til #3. Se http://peecee.dk/?id=41219

Brugbart svar (0)

Svar #9
23. april 2007 af Mimical (Slettet)

#7 Ikke så meget mere end jeg skriver, men bogen (læs fodnoten i linket) fortsætter med at definere a^x for irationelle tal.

Svar #10
23. april 2007 af stræber-pigen (Slettet)

#2 Det behøves da ik være en grænseværdi

Brugbart svar (0)

Svar #11
23. april 2007 af Riemann

#10
At grænseværdien eksisterer viser, at det er en god definition.

Men man kunne også sagtens have defineret a^0 til at være 42 eller et andet tal. Så ville de sædvanlige potensregneregler bare ikke holde.

Svar #12
23. april 2007 af stræber-pigen (Slettet)

Hvorfor ikke?

Brugbart svar (0)

Svar #13
23. april 2007 af Riemann

Eksempel

2^(-1)=1/2

2^1=2

Ifølge de sædvanlige regneregler er

2^(-1)*2^1= 2^0

Men dette gælder ikke hvis vi sætter a^0 = 42. Da fås

1= 42

Svar #14
23. april 2007 af stræber-pigen (Slettet)

Jeg forstår hvad du mener, men der er en fejl.

2^0=42^0.
Det betyder ikke, at 2=42.

Det er ligesom ((-1)^2)^0,5 det giver ikke (-1)^(2*0,5)

Brugbart svar (0)

Svar #15
23. april 2007 af Riemann

I #13
regnede jeg på situationen, hvor jeg definerede a^0 =42

Så ved at udregne venstresiden fås, at denne er 1/2*2=1.

Højresiden er 42 (da 2^0=42 ifølge definitionen).

Så dermed gælder regnereglen a^(r+s)=a^r*a^s ikke ved denne definition

Svar #16
23. april 2007 af stræber-pigen (Slettet)

Hvordan vil du så formulere reglen?

Brugbart svar (0)

Svar #17
23. april 2007 af Riemann

reglen gælder kun hvis man definerer a^0=1. Det er derfor man definerer a^0=1

Brugbart svar (0)

Svar #18
23. april 2007 af mathon

i overensstemmelse
med

potensdefinitionen med reel eksponent og positiv rod, a

a^x = e^xln(a)

a^0 = e^=0*ln(a) = e^0 = e^(ln(1) = 1


Brugbart svar (0)

Svar #19
23. april 2007 af mathon

potensregler kort:

for a>0 og n€R

a^n*a^p = a^(n+p)

a^n/a^p = a^(n-p)

(a^n)^p = a^(n*p)

n'te rod af a = a^(1/n) (bl.a. sqr(a)=a^(1/2))

Brugbart svar (0)

Svar #20
23. april 2007 af mathon

når specifikt potenseksponenten n er HEL, kan
potensbegrebet

a^n udvides til at gælde for a€R

således er

(-5)^3 defineret som (-5)*(-5)*(-5)

men IKKE

(-5)^(1,8)



Forrige 1 2 Næste

Der er 21 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.