Matematik

isoler

25. april 2007 af fedtbjerg (Slettet)
Hjælp!!
Hvordan får jeg i soleret x i formlen y= b * a^x
Håber på hurtigt hjælp

Brugbart svar (0)

Svar #1
25. april 2007 af Riemann

tag logaritmen på begge sider og regn!

Svar #2
25. april 2007 af fedtbjerg (Slettet)

Og hvordan gør jeg det?

Brugbart svar (0)

Svar #3
25. april 2007 af Riemann

Jeg kan lige hjælpe dig lidt:

log(y)= log( b * a^x )

Dvs., (bruger reglen log(æ*ø)=log(æ)+log(ø) )

log(y)=log(b)+log(a^x)

Og ved at bruge reglen, log(å^ø)=ø*log(å), fås

log(y)=log(b)+x*log(a)

herefter kan x isoleres vha sædvanlige regler (kom selv med et bud, så skal jeg nok hjælpe yderlige, hvis det er nødvendigt)

Sørg for at du forstår hvert enkelt skridt ovenfor.

Svar #4
25. april 2007 af fedtbjerg (Slettet)

Forstår det ikke? :( Det er uden hjælpemidler så ved ikke hvordan man kan gøre det i hovedet?

Brugbart svar (0)

Svar #5
25. april 2007 af Matkaj

Divider med b først og tag så logaritmen, det kræver lidt færre regneregler!

Svar #6
25. april 2007 af fedtbjerg (Slettet)

Dividere b med hvad og hvordan tager man logaritmen?

Brugbart svar (0)

Svar #7
25. april 2007 af Riemann

De generelle regneregler,

log(æ*ø)=log(æ)+log(ø)
og
log(å^ø)=ø*log(å)

bør du kende, hvis du har haft om logaritmer. Prøv evt at læs det, der står om logaritmer i din lærebog, hvis formlerne er ukende for dig.

Brugbart svar (0)

Svar #8
20. oktober 2009 af wilmahøst (Slettet)

 Gode svar og notater Riemann

Jeg har prøvet mig frem, hvor jeg skulle isolere x i formlen y=b*x^a :

logy = logb*x^a

logy = logb + logx^a

logy = logb + a*logx

10^logy = 10^logb + a*10^logx

y = b + a * x

y + b = a * x

(y+b)/a = x

er der nogen der ved om det er rigtigt?..


Brugbart svar (0)

Svar #9
21. oktober 2009 af Riemann

Det er ikke korrekt.... I Linie 3 til 4 laver du en fejl. Linie 4 skulle have været:

10^logy = 10^logb * 10^(a*logx)

Den nemmeste måde at løse på er først at omskrive y=bx^a lig det følgende:

y/b =x^a

Opløft begge sider i 1/a:

(y/b)^(1/a) = x

Så man kan godt løse ligningen uden at bruge logaritmer.-


Skriv et svar til: isoler

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.