Matematik

Hjælp

26. april 2007 af Cristiano90 (Slettet)
hej kan i ikk ehjælpe mig med denne her opgave..

i et koordinatsystem er to vektorer a og b bestemt ved

a=(t+1 og b= (t
t-1) 6)

bestem de værdier af tallet t, for hvilke a og b er ortogonale.

Brugbart svar (0)

Svar #1
26. april 2007 af Esbenps

Jeg går ud fra, du mener:

a = (t+1,t-1) og

b = (t,6).

I så fald gælder, at de er ortogonale netop, når deres skalarprodukt er 0. Dvs. du skal løse ligningen

a [prik] b = 0

Svar #2
26. april 2007 af Cristiano90 (Slettet)

det hjælper faktisk ikke ret meget :S

Brugbart svar (0)

Svar #3
26. april 2007 af Esbenps

Nej ok, men så får du et lille hint:

To vektorer



er ortogonale, hvis



Brugbart svar (0)

Svar #4
26. april 2007 af Riemann

Hvis ikke du har set


så er det bare "Kronecker delta" (den mest kende tensor af rang 2, vil jeg mene)

Brugbart svar (0)

Svar #5
26. april 2007 af Esbenps

Bør lige tilføje - i tilfælde af misforståelser - at det kræves, at de er basisvektorer, som det fx er tilfældet i en ortonormalbasis.

Det vil sige, at ud fra de ovenstående betragtninger, får man trivielt, at du skal løse ligningen

(t+1)*t + (t-1)*6 = 0

Svar #6
26. april 2007 af Cristiano90 (Slettet)

okay tak for hjælpen :D

Skriv et svar til: Hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.