Matematik

Potensvækst

13. maj 2007 af weebl (Slettet)
Hej jeg har en opgave for (uden hjælpemidler) som lyder:

a)En funktion f er bestem ved f(x)=b*a^x.
Bestem tallene a og b når det oplyses at f(2)=3 og f(3)=24.

Jeg ved godt at man skal bruge formlen: a=log(y2)-log(y1)/log(x2)-log(x1) og b=y1/x1^a, men jeg ved ikke hvordan det skal gøres når man ikke må bruge lommeregner.

På forhånd tak - Kristian Helbo

Brugbart svar (0)

Svar #1
13. maj 2007 af holretz (Slettet)

Må du heller ikke bruge tabeller eller logaritmepapir ?

Brugbart svar (0)

Svar #2
13. maj 2007 af ibibib (Slettet)

Normalt skal man kunne løse opgaven uden hjælpemidler når fx. f(2)=3 og f(4)=24.
Her kan man gøre følgende:
Fy = 24/3 = 8
Fx = 4/2 = 2

a = log(Fy)/log(Fx) = log(8)/log(2) = 3.
b = y1/x1^a = 3/2^3 = 3/8.

I dit tilfælde kan beregningerne ikke foretages uden hjælpemidler. Her du skrevet opgaven korrekt?

Brugbart svar (0)

Svar #3
13. maj 2007 af Sherwood (Slettet)

Du får jo 2 punkter at vide, (3;2) (24;3).
Sæt dem ind i din formel for a. Og beregn så b bagefter.

Brugbart svar (0)

Svar #4
13. maj 2007 af Sherwood (Slettet)

Hov, glemte lige at du ikke må bruge hjælpemidler. Tror ikke det er muligt. Man har jo ikke en logaritmetabel inde i hovedet.

Svar #5
13. maj 2007 af weebl (Slettet)

Jo må godt bruge logaritmepapir, men nej har dobbelt checked opgaven den står rigtigt nok. Skal den løses vha. logatimepapir, og i så fald hvordan når man kun har de to punkter?

Brugbart svar (0)

Svar #6
13. maj 2007 af ibibib (Slettet)

Du har da ikke et logaritmepapir til hjælp, når du regner opgaver uden hjælpemidler.

Svar #7
13. maj 2007 af weebl (Slettet)

Nej har fundet ud af det nu, tak for hjælpen alle! : )

Skriv et svar til: Potensvækst

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.