Historie
Kanonens historie?
13. maj 2007 af
Poochie16 (Slettet)
Hejsa..
Jeg er ved at skrive en opgave om skibskanonen i senmiddelalderen fra 1300-1500 tallet, hvor jeg skal beskrive hvem der udviklede den, hvornår den første kanon blev lavet og brugt, og på hvilken samfundsmæssige måde, som kanonen påvirkede Europa.
Jeg har prøvet at søge på nettet omkring kanonens historie, men jeg kan slet ikke finde noget materiale, da jeg kun kan finde materiale om en "kanon, Fx. en kulturkanon da det staves på samme måde..
Håber virkelig der er nogen der kan hjælpe mig... På forhånd tak.
Jeg er ved at skrive en opgave om skibskanonen i senmiddelalderen fra 1300-1500 tallet, hvor jeg skal beskrive hvem der udviklede den, hvornår den første kanon blev lavet og brugt, og på hvilken samfundsmæssige måde, som kanonen påvirkede Europa.
Jeg har prøvet at søge på nettet omkring kanonens historie, men jeg kan slet ikke finde noget materiale, da jeg kun kan finde materiale om en "kanon, Fx. en kulturkanon da det staves på samme måde..
Håber virkelig der er nogen der kan hjælpe mig... På forhånd tak.
Svar #1
15. maj 2007 af Chr26 (Slettet)
GOD IDE AT LAVE EN SØGEPLAN:
-Måske skal du overveje, om du vil søge på fx søartilleri, søfart, krig, forsvar (dvs. hvad kanonerne blev brugt til?)
-God ide at afgrænse geografisk(fx Danmark, eller England) tid(1300, 1400, 1500 tallet) , målgruppe(fx skolemateriale), tekstens sprog osv.
-Hvilket fag du skriver indenfor kan hjælpe dig til at målrette søgningen i forhold til, hvilke tekster er relevante.
...................
SYNONYMER:
Prøv at udvide din søgning ved at bruge synonymer:
Fx erstatte skib med båd, fartøj osv. På engelsk: ship, boat, vessel osv.
En kanon kan også kaldes skyts, svært skyts, skydevåben osv
På engelsk hedder kanon ”cannon” Andre ord for cannon kunne være : naval gun, arms, weapon, ammunition, shot, heavy guns (som du kan søge sammen med ship, boat osv)
Andre ord du kunne bruge:
krudt ; ammunition ; kanoner ; søartilleri ; søkrigsførelse
søkrigsførelse= maritime war, naval war
Find selv flere synonymer i en synonymordbog på dansk eller engelsk, en tesaurus, eller brug den indbyggede synonymordbog i MS Word(shift+F7)
For overskuelighedens skyld kunne du skrive alle synonymer ned under hinanden. Og notere dine søgninger på et andet stykke papir, så du ikke søger det samme to gange.
........................
PÅLIDELIGHED:
Wikipedia på nettet er ikke pålideligt, da enhver kan redigere dens netsider. Det bør være dit sidste valg.
Hvis du helst vil have mere pålidelige tekster er der eksempelvis: forskellige leksika, encyklopædier og især www.bibliotek.dk
..........................
TEKSTER:
-Den store danske encyklopædi har en god historisk artikel om kanoner, bl.a. omhandlende middelalderen. Under ”kanon”(kan jeg se på min cd-rom) Bogen eller cd-rom fås på biblioteket.
-Der er også en relevant historisk artikel på ”Lademanns cd-rom leksikon” , under ”kanon”.
Prøv www.bibliotek.dk :
Husk: Der er også nogle teksthenvisninger nævnt i de følgende bøgers litteraturlister(bag i bogen) , som du måske kan bruge.
fritekst=kanon, 1400 og sprog=dansk
Dansk søartilleri 1400-2000 : en oversigt
Frantzen, Ole Louis
Emne: søartilleri ; artilleri ; kanoner ; historie ; Danmark
BOG: Tøjhusmuseet, 1999 • 56 biblioteker •
af Ole L. Frantzen m. fl.
1999. 64 sider, illustreret
Forlag: Tøjhusmuseet
Opstilling i folkebiblioteker: 62.625
Med litteraturhenvisninger
ISBN: 87-89022-29-7
Pris ved udgivelsen: kr. 50,00
……………………………………
fritekst=kanon, 1300 og sprog=dansk
Vemming Hansen, Peter
Rekonstruktion og skydeforsøg med Loshultkanonen
Emne: kanoner ; historie ; 1300-1399
Eksperimentalarkæologiske undersøgelser af en kopi af en svensk kanon fra begyndelsen af 1300-tallet der menes at være en af Europas tidligste kanoner, den såkaldte Loshultkanon, fundet i Loshult, Skåne
BOG: Middelaldercentret, 2001 • 13 biblioteker
…………………………………………………
Du søgte på: fritekst=kanon, 1400 og sprog=dansk
Frantzen, Ole Louis
Dansk landartilleri 1400-2000 : en oversigt
Emne: artilleri ; kanoner ; historie ; 1400-1499 ; 1500-1599 ; 1600-1699 ; 1700-1799 ; 1800-1899 ; 1900-1999 ; Danmark
Indhold: Ballistik ; Skytsets konstruktion og fremstilling ; Artilleriets art, omfang og fordeling ; Organisation og personel ; Skytsmateriellets udvikling ; Affutager og køretøjer ; Ammunition ; Skytstilbehør ; Skydning ; Artilleriets anvendelse
BOG: Tøjhusmuseet, 1997 • 33 biblioteker •
1997. 36 sider, illustreret
Forlag: Tøjhusmuseet
Opstilling i folkebiblioteker: 62.625
Med litteraturhenvisninger
ISBN: 87-89022-25-4
Pris ved udgivelsen: kr. 30,00
……………………………
Du søgte på: fritekst=søartilleri og sprog=dansk og materiale=skolemateriale(for elever eller lærere)
Rasmussen, Frank Allan
Krudt, kugler og kanoner
Emne: Danmark ; krudt ; ammunition ; kanoner ; søartilleri ; søkrigsførelse ; historie
Brugen af krudt til søkrigsførelse i Danmark
BOG: 1. udgave, 1. oplag. Alinea, 2003. (Læs dansk fakta) • 102 biblioteker •
læsepædagogisk bearbejdet af Grete Sonne
1. udgave. 2003. 32 sider, illustreret i farver
Forlag: Alinea
Serie: Læs dansk fakta
Opstilling i folkebiblioteker: 62.625
Biblioteket anbefaler: Fra 8 år
Hertil findes opgaveark på forlagets internetadresse
Med litteraturhenvisninger og internetadresser
ISBN: 87-23-01114-9
Pris ved udgivelsen: kr. 128,75
……………………………………………
Du søgte på: emne=søartilleri
Naval Guns : 500 Years of Ship and Coastal Artillery
Mehl, Hans, f.1935
Sprog: Engelsk
Emne: Søartilleri ; Kystartilleri ; Billeder ; Tegninger ; Artilleri
BOG: Naval Institute Press, 2003 • 1 bibliotek •
Hans Mehl, f.1935
2003. 216 s., illustreret
Forlag: Naval Institute Press
Sprog: Engelsk
Index.bibl
ISBN: 1-59114-557-0
………………………………………………
Du søgte på: emne=søartilleri
Stewart, Richard
Scale model cannon : history, design, construction
Sprog: Engelsk
BOG: Murray, 1982 • 2 biblioteker •
by Richard Stewart and Donald Heyes
1982. 64 sider, illustreret
Forlag: Murray
Sprog: Engelsk
Opstilling i folkebiblioteker: 62.625
ISBN: 0-7195-3888-2
…………………………………………………………
Du søgte på: emne=søartilleri
The Evolution of Naval Armament
Robertson, Frederick Leslie
Sprog: Engelsk
Emne: Artilleri ; Søartilleri ; Udvikling ; Sejlkrigsskib ; Panserskib ; Krigskunst ; England
BOG: Constable, 1921 • 1 bibliotek •
Frederick Leslie Robertson
1921. 307s, illustreret
Forlag: Constable
Sprog: Engelsk
Index/bibl.
…………………………………………………………
HVIS ARTIKLERNE OG BØGERNE IKKE ER NOK, ER DER OGSÅ NETSIDER:
www.bng.dk søg ”våben”:
Det Kongelige Garnisonsbibliotek
Hovedbibliotek for militærvidenskab. Adgang til bibliotekets online katalog. Links til emner om krige, våben, militærhistorie m.m.
www.bng.dk søg ”våben”:
Military History Encyclopedia on the Web
http://www.historyofwar.org/
Forskellige sider af militærhistorien behandles i tekst og billeder. Opslagsmuligheder bl.a. på krige, slag, våben og lande. Links til videre søgning.
http://www.answers.com/topic/cannon : Tekstuddrag fra fx Britannica Concise Encyclopedia mfl. Dog kan der være fejl her, bedre at få dette info fra selve encyklopædi-bøgerne eller encyklopædiernes officielle netsider(adgang fra bibliotekets computere)
-Måske skal du overveje, om du vil søge på fx søartilleri, søfart, krig, forsvar (dvs. hvad kanonerne blev brugt til?)
-God ide at afgrænse geografisk(fx Danmark, eller England) tid(1300, 1400, 1500 tallet) , målgruppe(fx skolemateriale), tekstens sprog osv.
-Hvilket fag du skriver indenfor kan hjælpe dig til at målrette søgningen i forhold til, hvilke tekster er relevante.
...................
SYNONYMER:
Prøv at udvide din søgning ved at bruge synonymer:
Fx erstatte skib med båd, fartøj osv. På engelsk: ship, boat, vessel osv.
En kanon kan også kaldes skyts, svært skyts, skydevåben osv
På engelsk hedder kanon ”cannon” Andre ord for cannon kunne være : naval gun, arms, weapon, ammunition, shot, heavy guns (som du kan søge sammen med ship, boat osv)
Andre ord du kunne bruge:
krudt ; ammunition ; kanoner ; søartilleri ; søkrigsførelse
søkrigsførelse= maritime war, naval war
Find selv flere synonymer i en synonymordbog på dansk eller engelsk, en tesaurus, eller brug den indbyggede synonymordbog i MS Word(shift+F7)
For overskuelighedens skyld kunne du skrive alle synonymer ned under hinanden. Og notere dine søgninger på et andet stykke papir, så du ikke søger det samme to gange.
........................
PÅLIDELIGHED:
Wikipedia på nettet er ikke pålideligt, da enhver kan redigere dens netsider. Det bør være dit sidste valg.
Hvis du helst vil have mere pålidelige tekster er der eksempelvis: forskellige leksika, encyklopædier og især www.bibliotek.dk
..........................
TEKSTER:
-Den store danske encyklopædi har en god historisk artikel om kanoner, bl.a. omhandlende middelalderen. Under ”kanon”(kan jeg se på min cd-rom) Bogen eller cd-rom fås på biblioteket.
-Der er også en relevant historisk artikel på ”Lademanns cd-rom leksikon” , under ”kanon”.
Prøv www.bibliotek.dk :
Husk: Der er også nogle teksthenvisninger nævnt i de følgende bøgers litteraturlister(bag i bogen) , som du måske kan bruge.
fritekst=kanon, 1400 og sprog=dansk
Dansk søartilleri 1400-2000 : en oversigt
Frantzen, Ole Louis
Emne: søartilleri ; artilleri ; kanoner ; historie ; Danmark
BOG: Tøjhusmuseet, 1999 • 56 biblioteker •
af Ole L. Frantzen m. fl.
1999. 64 sider, illustreret
Forlag: Tøjhusmuseet
Opstilling i folkebiblioteker: 62.625
Med litteraturhenvisninger
ISBN: 87-89022-29-7
Pris ved udgivelsen: kr. 50,00
……………………………………
fritekst=kanon, 1300 og sprog=dansk
Vemming Hansen, Peter
Rekonstruktion og skydeforsøg med Loshultkanonen
Emne: kanoner ; historie ; 1300-1399
Eksperimentalarkæologiske undersøgelser af en kopi af en svensk kanon fra begyndelsen af 1300-tallet der menes at være en af Europas tidligste kanoner, den såkaldte Loshultkanon, fundet i Loshult, Skåne
BOG: Middelaldercentret, 2001 • 13 biblioteker
…………………………………………………
Du søgte på: fritekst=kanon, 1400 og sprog=dansk
Frantzen, Ole Louis
Dansk landartilleri 1400-2000 : en oversigt
Emne: artilleri ; kanoner ; historie ; 1400-1499 ; 1500-1599 ; 1600-1699 ; 1700-1799 ; 1800-1899 ; 1900-1999 ; Danmark
Indhold: Ballistik ; Skytsets konstruktion og fremstilling ; Artilleriets art, omfang og fordeling ; Organisation og personel ; Skytsmateriellets udvikling ; Affutager og køretøjer ; Ammunition ; Skytstilbehør ; Skydning ; Artilleriets anvendelse
BOG: Tøjhusmuseet, 1997 • 33 biblioteker •
1997. 36 sider, illustreret
Forlag: Tøjhusmuseet
Opstilling i folkebiblioteker: 62.625
Med litteraturhenvisninger
ISBN: 87-89022-25-4
Pris ved udgivelsen: kr. 30,00
……………………………
Du søgte på: fritekst=søartilleri og sprog=dansk og materiale=skolemateriale(for elever eller lærere)
Rasmussen, Frank Allan
Krudt, kugler og kanoner
Emne: Danmark ; krudt ; ammunition ; kanoner ; søartilleri ; søkrigsførelse ; historie
Brugen af krudt til søkrigsførelse i Danmark
BOG: 1. udgave, 1. oplag. Alinea, 2003. (Læs dansk fakta) • 102 biblioteker •
læsepædagogisk bearbejdet af Grete Sonne
1. udgave. 2003. 32 sider, illustreret i farver
Forlag: Alinea
Serie: Læs dansk fakta
Opstilling i folkebiblioteker: 62.625
Biblioteket anbefaler: Fra 8 år
Hertil findes opgaveark på forlagets internetadresse
Med litteraturhenvisninger og internetadresser
ISBN: 87-23-01114-9
Pris ved udgivelsen: kr. 128,75
……………………………………………
Du søgte på: emne=søartilleri
Naval Guns : 500 Years of Ship and Coastal Artillery
Mehl, Hans, f.1935
Sprog: Engelsk
Emne: Søartilleri ; Kystartilleri ; Billeder ; Tegninger ; Artilleri
BOG: Naval Institute Press, 2003 • 1 bibliotek •
Hans Mehl, f.1935
2003. 216 s., illustreret
Forlag: Naval Institute Press
Sprog: Engelsk
Index.bibl
ISBN: 1-59114-557-0
………………………………………………
Du søgte på: emne=søartilleri
Stewart, Richard
Scale model cannon : history, design, construction
Sprog: Engelsk
BOG: Murray, 1982 • 2 biblioteker •
by Richard Stewart and Donald Heyes
1982. 64 sider, illustreret
Forlag: Murray
Sprog: Engelsk
Opstilling i folkebiblioteker: 62.625
ISBN: 0-7195-3888-2
…………………………………………………………
Du søgte på: emne=søartilleri
The Evolution of Naval Armament
Robertson, Frederick Leslie
Sprog: Engelsk
Emne: Artilleri ; Søartilleri ; Udvikling ; Sejlkrigsskib ; Panserskib ; Krigskunst ; England
BOG: Constable, 1921 • 1 bibliotek •
Frederick Leslie Robertson
1921. 307s, illustreret
Forlag: Constable
Sprog: Engelsk
Index/bibl.
…………………………………………………………
HVIS ARTIKLERNE OG BØGERNE IKKE ER NOK, ER DER OGSÅ NETSIDER:
www.bng.dk søg ”våben”:
Det Kongelige Garnisonsbibliotek
Hovedbibliotek for militærvidenskab. Adgang til bibliotekets online katalog. Links til emner om krige, våben, militærhistorie m.m.
www.bng.dk søg ”våben”:
Military History Encyclopedia on the Web
http://www.historyofwar.org/
Forskellige sider af militærhistorien behandles i tekst og billeder. Opslagsmuligheder bl.a. på krige, slag, våben og lande. Links til videre søgning.
http://www.answers.com/topic/cannon : Tekstuddrag fra fx Britannica Concise Encyclopedia mfl. Dog kan der være fejl her, bedre at få dette info fra selve encyklopædi-bøgerne eller encyklopædiernes officielle netsider(adgang fra bibliotekets computere)
Svar #2
20. maj 2007 af Poochie16 (Slettet)
Super, tak for dit store arbejde.. =)
Har brugt meget af det til at komme videre med..
Har brugt meget af det til at komme videre med..
Skriv et svar til: Kanonens historie?
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
