Dansk

oplæg til et hf-hold

18. maj 2007 af Amaana (Slettet)
Hej alle
Hvordan kan man vise at den stil man har skrevet i dansk skriftligt er til et hf-hold? Skal man bruge nogle bestemte begreber eller ordforråder.

På forhånden tak

Brugbart svar (0)

Svar #1
18. maj 2007 af Stenalt (Slettet)

Hmm.. Niveauet skal vel bare være det man forventer af en HF studerende (Dvs. ca. halvt så højt som gymnasieelevers... hehe)

Brugbart svar (1)

Svar #2
19. maj 2007 af caspar.s (Slettet)

Du skal nok regne med at det er en broget flok du sidder overfor i aldersgruppen 20-60år. Den typiske HF har været under andre uddannelser eller er kommet sent igang. Desuden har de "voksne" på HF nok større fokus på fagligheden fremfor unge teenagere. Desuden kan du også forvente at de har en del livserfaring.

Brug evt. Det retoriske pentagram til at overveje situationen

Brugbart svar (0)

Svar #3
19. maj 2007 af ¤88¤ (Slettet)

ville lige sige. at niveauet på HF er A.
og dem i min klasse er ikke over 21.
der forventes det samme som på STX.

Brugbart svar (0)

Svar #4
19. maj 2007 af ¤88¤ (Slettet)

du skal skrive til folk mellem 17-25.
så det realistisk.

Brugbart svar (1)

Svar #5
20. maj 2007 af Vindbjerg (Slettet)

Når du skriver til et HF hold må du bruge flere faglige ord/begreber, end hvis du værger at skrive en artikel til et alment fagligt blad.

Oplægget Der er behov for, at kursisterne indøver medier og genrer meget præcist, og at det tydeliggøres over for dem, at:
- oplægget til klassen skal være stramt logisk opbygget og overskueligt
- sproget skal være flydende og fagligt præcist.
- formidlingen foregår til danskfagligt velkonsoliderede kursister, og at man gerne må anvende gængse danskfaglige begreber uden at forklare dem nærmere.
- rubrikken primært skal være informerende og afgrænsende, så den giver et klart indtryk af, hvad oplægget handler om, og at man kan vælge at bruge mellemrubrikker til at skabe overblik over forløbet.
- man skal være omhyggelig med at anføre kilder, når man anvender materiale fra håndbøger mv., og at man også bør notere linjehenvisninger på citater fra opgavehæfterne.
- der ikke er tale om et mundtligt oplæg eller om en synopsis til et mundtligt oplæg, at genren er skriftlig, og at sproget skal være sammenhængende og gennemarbejdet uden katalogagtige opremsninger eller indforståede henvisninger.
- et analyserende oplæg omfatter en gennemarbejdet og afrundet analyse og fortolkning, som kan indgå i et intenderet videre arbejde
- man godt kan fremsætte nogle perspektiverende pointer, men at selve analysen skal være afsluttet, om end ikke nødvendigvis udtømmende.
- man ikke skriver som privatperson til sin egen klasse, men som en hf-danskkursist på A-niveau til en intenderet hf-danskklasse på A-niveau.

Desuden skal tegnsætningen være perfekt, enhver forstyrrende fejlsætning trækker ned.



Brugbart svar (0)

Svar #6
20. maj 2007 af caspar.s (Slettet)

Lige en kommentar til overstående, udemærkede forslag som der stilles, men!

Det er klart at du skal have en klar opbygning, men sproget skal ikke være strengt logisk. Brug f.eks sammenligninger, eller citater fordi det indrager mennesker og taler til følelserne. Selvfølgelige skal du have logisk opbygget argumenter, men billedsprog taler til følelserne og gør teksten levende.

Ganske vist lyder opgaven at du skal skrive et oplæg til et HF-hold men situationen er at der sidder en lærer som heller vil hygge sig i haven end at sidde med din opgave i hånden. Derfor er det vigtigt at gøre teksten levende





Brugbart svar (0)

Svar #7
20. maj 2007 af Vindbjerg (Slettet)

http://us.uvm.dk/gymnasie/almen/eksamen/vejlopg-nyordning/da/danskA2hf-brev2-vejlopg.pdf

Tja det kan man godt sige - men de retningslinjer jeg henviser til kommer fra undervisnings-ministeriet

Brugbart svar (0)

Svar #8
14. januar 2010 af neozinck (Slettet)

Vindbjerg = Spasser


Skriv et svar til: oplæg til et hf-hold

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.