Dansk

FSA HELP !

27. maj 2007 af Dal1991 (Slettet)
Hej...

Det her er meget vigtigt for mig.
Jeg skal til FSA den 22/06 og jeg kunne godt bruge lidt hjælp. Der er mange som fortæller hvor let det egentlig er at gå til mundtlig dansk, men jeg er ikke en af dem. Jeg synes derimod at det lyder skræmmende. Jeg ved hvordan det hele skal foregå, men alligevel kan jeg ikke få tanken ud af hovedet, for jeg ved ærlig talt ikke hvordan en fremførelse af et lyrik fx skal foregå. Jeg ved at man skal præsentere det først - hvilket også er det lettelse. Men når man fx skal til at gå i gang med analysen, skal man så sige "nu vil jeg så gå videre til analyse", eller hvad? Jeg kan virkelig ikk forstå det?

Desuden kan jeg ikke forstå hvordan man går videre fra det ene til det andet. Fx i analyseringen af et lyrik, skal man så sige: "her er der parrim", og så "Her kan man så se noget intertekstualitet", eller hvad? Synes faktisk at det er ret forvirrende.. :(
Jeg kunne godt bruge noget hjælp, vil I ikke nok hjælpe mig?

Svar #1
27. maj 2007 af Dal1991 (Slettet)

Rettelse

* hvilket også er det nemmeste

Brugbart svar (0)

Svar #2
27. maj 2007 af peberdelfinen (Slettet)

Her kommer mit foreslag til en gennemgang:

En god ting er at forberede en struktureret gennemgang af teksten/digtet/billedet...
Når du så kommer ind fortæller du hvad du har trukket og fortæller kort om din disposition.

I dispositionen starter du med præsentationen af teksten og hvis det så f.eks. er et digt du har trukket, kan du måske fortælle noget om forfatteren (hvis du altså kender ham)og derefter kan du gå til opbygningen (strofer, vers rim etc.)

Efter det kan du glidende gå over i en analyse af selve teksten, inkl. budskabet og til sidst kan du komme med din egen vurdering af dem, samt perspektivere den til en tekst på pensum og eventuelt sætte den i relation til samtiden.

Hvis du føler du er færdig her, kan du spørge lærer og censor om de har nogle spørgsmål. Og hvis de så spørg og du ikke kan svare, kan du bede dem omformulere spørgsmålet. LAD VÆRE med at sige "Øøøøh, det ved jeg ikke..."

Så skulle tiden gerne være gået og du er færdig.

Et sidste tip: Sørg for at størstedelen af tiden og det meste af din energi går på analysen; det er her du vinder point.

Jeg håber dette hjalp dig lidt:D Der er ikke så meget at være nervøs for... Held og lykke

Svar #3
27. maj 2007 af Dal1991 (Slettet)

1000 takk..
Det er lige hvad jeg har brug for!

Brugbart svar (0)

Svar #4
27. maj 2007 af Fætter Guf (Slettet)

Mine råd:

1) vær så tekstnær som mulig. Dvs. underbyg ALT med konkrete afsnit i teksten

2) Perspektiver: På FSA-niveau kan du næsten slippe afsted med alting, men du scorer nemme points ved at perspektivere til vores tid, fx globaliseringen

Svar #5
27. maj 2007 af Dal1991 (Slettet)

Jeg er næsten 100 pct sikker på at der vil komme et emne omkring "hedens opdyrkning". Hvordan kan jeg så perspektivere det til i dag..?

Brugbart svar (0)

Svar #6
27. maj 2007 af Fætter Guf (Slettet)

Hede som i "den jyske hede"?

SÅ ville jeg nok drage paralleller til vores tids urbanisering, men det er bare en hurtig tanke for ikke lige min hjemmebane. "Hedens opdyrkning" lyder ikke som et klassiskt dansk emne, men sikker I har arbejdet med det i årets løb, så du må da vide lidt om det.

Svar #7
27. maj 2007 af Dal1991 (Slettet)

Ja. Det har vi - og ikke bare lidt, men MEGET... Urbaniseringen, ja, det er nok det eneste man kan trække paralleller til.. Men tak for hjælpen.

Skriv et svar til: FSA HELP !

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.