Matematik

Kontinuitetsbegreb/integraler

02. juni 2007 af Fætter Guf (Slettet)
Enhver funktion, der er sammenhængende (kontinuitet) har en stamfunktion: Men er det argumentation nok at redegøre således for en funktions kontinuitet:

En funktion er kontinuert i a, hvis

f(x)-> f(a), hvis x -> a

Såfremt funktionen er kontinuert i hele defininationsmængden er funktionen kontinuert

??

Håber der er nogle sagkyndige, der kan hjælpe mig :)

Brugbart svar (0)

Svar #1
02. juni 2007 af Erik Morsing (Slettet)

Kontinuitet:
En funktion er højre kontinuert i et punkt c, hvis grænseværdien lim f(x) = c, når x går mod c fra højre.

En funktion er venstrekontnuert i c, hvis grænseværdien lim f(x) = f(c), når x går mod c fra venstre.

Vi siger desuden, at en funktion er kontinuert på et interval I, hvis den er kontinuert i ethvert punkt på I. Specielt siger vi, at f er en kontinuert funktion, hvis f er kontinuert i ethvert punkt i definitionsmængde.

Svar #2
02. juni 2007 af Fætter Guf (Slettet)

Tak. Bortset fra de med venstre/højre kontinuitet, så siger vi stort set det samme, ikke?

Svar #3
02. juni 2007 af Fætter Guf (Slettet)

Findes der overhovedet en ikke-kontinuert funktion?

Brugbart svar (0)

Svar #4
02. juni 2007 af peter lind

Der findes masser af ikke kontnuerte funktioner.

Eks:
f(x) = 0 for x < 0 og 1 ellers.

Denne funktion er ikke kontinuert i punktet 0.

Her er en der ikke er kontinuert i noget punkt.

f(x) = 0 hvis x er rarionel og 0 ellers.

Brugbart svar (0)

Svar #5
02. juni 2007 af blackduck (Slettet)

#3
Ja, det gør der skam, men sådanne funktioner vil du næppe støde på i gymnasiet. Som et eksempel du dog godt kunne møde, er funktionen int(x), der giver heltalsdelen af x. Derudover kan en funktion med en såkaldt gaffelforskrift også være diskontinuert, hvis de funktioner den er stykket sammen af ikke "mødes".


Brugbart svar (0)

Svar #6
02. juni 2007 af Erik Morsing (Slettet)

Som blackduck siger, så kan en funktion udmærket være diskontinuert i en punkt, men den kan være stykkevis kontinuert, for eksempel visse såkaldte savtakfunktioner. Det er et stort felt, så jeg vil ikke gå nærmere ind på det.

Brugbart svar (0)

Svar #7
02. juni 2007 af Erik Morsing (Slettet)

Til fætter Guf,
nej vi siger ikke det samme, i matematik er præcision en nødvendighed.
Kontinuitet og grænseværdidefinitionerne er en nødvendig (men ikke tilstrækkelig) forudsætning for at forstå differentialregningen.

Svar #8
02. juni 2007 af Fætter Guf (Slettet)

Til Alle,

Jeg takker for mange brugbare inputs. Jf. diskontinuerte funktioner kan jeg godt følge logik i at en funktion kan være "stykkevis kontinuert", men diskontinuert i et punkt.

Det drejer sig om integralregning til mundtlig eksamen (mat-A), så er vel næppe de store videnskabelige diskussioner jeg skal tage op med censor.

Brugbart svar (0)

Svar #9
02. juni 2007 af sheaf (Slettet)

#0
Ja, det er tilstrækkeligt. Det er (en af de ækvivalente) definitionen på kontinuitet når man ellers husker at for den givne funktion f:A->R skal definitionsmængden være en omegn af a.

Højre- og venstrekontinuitet spiller ingen rolle i indre punkter eftersom det er umiddelbart at indse, at en funktion er kontinuert i et givet punkt hviss den er kontinuert såvel fra højre som fra venstre i dette punkt.

Betragter man specielt afbildninger f:A->R hvor A er en delmængde af A, siges f at være kontinuert i et interval I i A, hvis den er kontinuert i ethvert af intervallets indre punkter og yderligere er kontinuert fra højre henholdsvis venstre i de af intervallets endepunkter, der tilhører I.

Sidste paragraf har jeg sakset direkte fra et gammelt svar jeg gav i #23 i tråden:

https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=127331

Der kan du læse mere om sagerne.

Skriv et svar til: Kontinuitetsbegreb/integraler

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.