Matematik

Parablens forskrift

04. juni 2007 af tina jerichow (Slettet)

Jeg har udfra nogle punkter tegnet en parabel.

NU vil jeg gerne vide om det er muligt at bestemme forskriften for parablen.

Jeg ved den går gennem punktet og 0,0 så jeg kan vel gå ud fra at c=0. Jeg kan også se a må være negativ da den vender grenene nedad.

Er det muligt at finde en forskrift nu??? kan jeg evt insætte to af punkterne i y=ax^2 +bx
????

jeg har punkterne (0,0) (10,26) (20;48,4) (30;63,9) (40;72,9)
Jeg ved den har toppunkt i (45;74,8)
Jeg kender ikke parablens anden skræringspunkt med x-aksen
?????

Brugbart svar (0)

Svar #1
04. juni 2007 af mathon


igennem (10,26)
betyder

26 = a*10^2 + b*10
eller

100a + 10b = 26

og -b/(2a)=45 eller 90a = -b (toppunkt)

to ligninger med to ubekendte i første grad

Brugbart svar (0)

Svar #2
04. juni 2007 af ibibib (Slettet)

Ja, indsæt to af punkterne og løs de to ligninger med to ubekendte.

Brugbart svar (0)

Svar #3
04. juni 2007 af Erik Morsing (Slettet)

Standardformlen for parablens forskrift er givet ved:
y=x^2/4*p, hvor p er direktricen.
Man kan også sige, at parablen er en plan kurve, hvis punkter er ækvidistant fra et fixpunkt F og en fixlinie L, der ikke går gennem F. Punktet F er fokus af parablen, linien L er parablens direktrice, linien gennem F er vinkelret på L og kaldes parablens akse. Punktet, hvor akserne mødes kaldes parablens vertex.

Brugbart svar (0)

Svar #4
04. juni 2007 af smukke_nielsen (Slettet)

Du kunne også bare udnytte din viden om, at en parabel er symmetrisk om nulpunktet hvorved du også kender det andet nulpunkt. Herved får du en faktoriseret...

Skriv et svar til: Parablens forskrift

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.