Matematik

bevis for andengradsligning

08. juni 2007 af noveau (Slettet)
skriver lige hvor langt jeg selv er kommet, :D

ax^2+bx+c=0

x^2+(b/a)x+(c/a)=0

er der nogen der kan forklare mig hvordan jeg kommer videre?

kan regne ud at det må være noget dobbelprodukt, parantesregneregler gøjs. Men kan sku ikke lige knække den.

skal komme frem til

x= (-b plusminus kvadratrod d) / (2 * a)

Brugbart svar (0)

Svar #1
08. juni 2007 af peberdelfinen (Slettet)

Se her:

http://www.matema10k.dk/index.php?id=543

Der findes vist nok flere beviser, men den her er en af de mere håndgribelige:)

Brugbart svar (0)

Svar #2
08. juni 2007 af En_Fisk (Slettet)

ax^2 + bx + c = 0 <=>

4a^2x^2 + 4abx + 4ac = 0 <=>

4a^2x^2 + 4abx + 4ac + b^2 = b^2 <=>

4a^2x^2 + 4abx + b^2 = b^2 – 4ac <=>

4a^2x^2 + 4abx + b^2 = d <=>

(2ax)^2 + 2*2ax*b + b^2 = d

Så bruger vi lige hjælp fra 1. kvadratsætning:

(2ax + b)^2 = d <=>

2ax + b = +/-kvadratrod(d) <=>

2ax = -b +/-kvadratrod(d) <=>

x = (-b +/-kvadratrod(d)) / 2a

Brugbart svar (0)

Svar #3
08. juni 2007 af Mandelbrot (Slettet)

Dette bevis kan let laves ved at starte omvende, og så gange ud indtil du har en andengradsligning.

x = (-b +/- sqrt(b^2 - 4ac)) / 2a
gang med 2a
2ax = -b +/- sqrt(b^2 - 4ac)
læg b til
2ax + b = +/- sqrt(b^2 - 4ac)
opløft det i 2.
(2ax + b)^2 = b^2 - 4ac
gang ud
4(ax)^2 + b^2 + 4abx = b^2 - 4ac
isolere 0
4*a^2*x^2 + 4abx + 4ac = 0
Divider med 4a
ax^2 + bx + c = 0

Dette er fuldstændig det samme som #2, bare i omvendt rækkefølge. For på denne måde kommer man automatisk frem til resultatet, hvis man simpelt reducere. Og derfor er det lettere at huske. Man skal self stadigvæk fremføre beviset i den rigtige rækkefølge som i #2.

Brugbart svar (0)

Svar #4
22. august 2009 af MajS89 (Slettet)

Til svar #2:

Hvorfor er det lige præcis 4a man starter med at gange igennem med?


Brugbart svar (0)

Svar #5
22. august 2009 af mathon

ax2 + bx + c = 0

4a(ax2 + bx + c) = 0                         der ganges med 4a som oplæg til kvadratkomplettering

4a2x2 + 4abx + 4ac = 0

(2ax)2 + 2*(2ax)*b + 4ac = 0            kvadratomskrivningen er komplet når der adderes b2 på begge sider

(2ax)2 + 2*(2ax)*b  + b2+ 4ac = b2

(2ax + b)2 = b2 - 4ac ......

................................................
kvadratkomplettering forudsætter
tre tal:
to kvadrattal samt det dobbelte produkt af kvadrattallenes rødder
kendt som

a2 + 2ab + b2 = (a+b)2      dvs. 1. kvadratsætning læst "bagfra"


Brugbart svar (0)

Svar #6
22. august 2009 af MajS89 (Slettet)

Tak for svar. Jeg forstår dog stadig ikke helt, hvorfor det er lige præcis 4a der ganges med? Og hvorfor lægges diskriminanten bagefter til?


Brugbart svar (0)

Svar #7
22. august 2009 af mathon

de 4a er forklaret ovenfor

diskriminanten lægges ikke til:
[(2ax)2 + 2*(2ax)*b + b2] + 4ac = b2              subtraher 4ac på begge sider

(2ax)2 + 2*(2ax)*b + b2 = b2 - 4ac

(2ax)2 + 2*(2ax)*b + b2 = d                           men reduktionen GIVER d

(2ax+b)2 = d                              


Skriv et svar til: bevis for andengradsligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.