Matematik

trinometri

21. april 2004 af sontas (Slettet)
lige to opgaver som jeg er lidt usikre på :

en cirkle har radius 5 og der ligger et punkt i afstanden 9 fra centrum. Fra P trækkes tangenterne til cirklen.

1) beregn afstanden fra P til tangenternes røringspunkt med cirklen

2) Beregn vinklen tangenterne danner

1) jeg konstruere en retvinklet trekant :

5^2+x^2 = 9^2 <=> x = 7,48 dvs. P ligger 7,48 fra røringspunktet til tangenterne, ikke?

2) vil de to tangenter ikke være vinkelrette, altså de danner en vinkel på 90grader? Eller?

Brugbart svar (0)

Svar #1
21. april 2004 af IngenKenderDagen (Slettet)

... ja afstanden i et er ganske rigtig.. forudsat at kvadratroden til 56 er 7,48..

jej tror ikke at de vil være vinkelrette...

du kan se på din trekant igen... du vhar alle sider og en vinkel...

Svar #2
21. april 2004 af sontas (Slettet)

2) cosA = 5/9 <=> A = 56,24grader

B = 90grader... og så C = 180 -(56,24+90) = 33,76

og den anden side er så den samme, så de danner en vinkel på 33,76*2 = 67,52grader?

Brugbart svar (0)

Svar #3
21. april 2004 af Dominik Hasek (Slettet)

Nu er det ikke for at være på tværs, men hvad er P? Og hvad er trinometri?

Svar #4
21. april 2004 af sontas (Slettet)

P er punkt, der ligger 9 fra centrum og trinometri var en tastefejl, der skulle jo have stået trigonometri

Brugbart svar (0)

Svar #5
21. april 2004 af Dominik Hasek (Slettet)

Argharrr... Det hjalp jo en hel del.

Svar #6
21. april 2004 af sontas (Slettet)

se mine flotte hele sætninger!

Brugbart svar (0)

Svar #7
21. april 2004 af Mads^^ (Slettet)

Jaeh - Den vinkel du skal finde, findes som sin^-1(5/9)=67,49

Svar #8
22. april 2004 af sontas (Slettet)

Nogle, der har et forslag til den her :

Man ønsker at bestemme højden af skorstenen |PC|. Imidlertid kan man på grund af en bidsk hund ikke komme helt hen til skorstenens fod, men kun til B. Fra punkterne A og B danner sigtelinjerne til toppen af skorstenen vinkler på A= 23grader og B=36grader vandret, og desuden er afstanden mellem A-B = 50m. Beregn skorstenens højde.

Jeg har prøvet med ligninger med to ubekendte, men det giver et forkert resultat uanset hvad.

Svar #9
22. april 2004 af sontas (Slettet)

altså jeg ved godt jeg skal bruge nogle trigonometriske forhold, men hvordan? Jeg synes hele tiden jeg ender med to ubekendte

Brugbart svar (0)

Svar #10
22. april 2004 af IngenKenderDagen (Slettet)

Se først på trkanten ABC (skorstenens top) , du finder vinkel B ved at trække de 36 fra 180 og finder derefter vinkel C via vinkelsummen. der skal være 180. Brug herefter sinus relationerne til at finde siden BC.

I den vetvinklede trekant bruges sinus relationerne til at finde højden, du har alt hvad der skal brugesså snart du har fundet BC.

Svar #11
22. april 2004 af sontas (Slettet)

Jeg fundet ud af den, var bare lidt træt og sad og overså, at jeg fik en vinkel foræret på 144grader. Og så kunne man jo let bruge sinrelationerne ;).

Skriv et svar til: trinometri

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.