Matematik
Eksponential- og logaritmefunktioner
13. juni 2007 af
l3ella (Slettet)
´nogle der kan definere funktionen log(x) ? og forklare mig hvordan man anvender regnereglerne?
Svar #3
13. juni 2007 af mathon
eksempler med ln(x):
ln(a*b) = ln(a)+ln(b)
ln(14*x) = ln(14) + ln(x)
ln(a/b) = ln(a)-ln(b)
ln(12x)/(13y)) = ln(12x)-ln(13y) = ln(12)+ln(x)-(ln(13)+ln(y)) = ln(12)+ln(x)-ln(13)-ln(y)
ln(a^12) = 12*ln(a)
Svar #4
13. juni 2007 af l3ella (Slettet)
hvordan jeg skal definere log(x)? bare bevise regnereglerne?
og hvornår ved man hvornår man skal bruge regnereglerne?
og hvornår ved man hvornår man skal bruge regnereglerne?
Svar #5
13. juni 2007 af Duffy
"hvornår ved man hvornår man skal bruge regnereglerne?"
Det kommer med erfaringen. Går du i folkeskolen?
Men hvis du skal løse en ligning af denne
type (y = b·a^x) bruges
logaritme-regnereglerne:
Hvis du ønsker at finde x, gøres sådan:
y = b·a^x
y/b = a^x
log(y/b) = log(a^x)
log(y/b) = x·log(a)
log(y/b)/log(a) = x
Nu er x blevet isoleret.
Undervejs har vi brugt logaritme-regnereglen
log(a^x) = x·log(a)
Altså den regel der siger, at vi kan "hente eksponenten ned" som faktor vha log.
Det kommer med erfaringen. Går du i folkeskolen?
Men hvis du skal løse en ligning af denne
type (y = b·a^x) bruges
logaritme-regnereglerne:
Hvis du ønsker at finde x, gøres sådan:
y = b·a^x
y/b = a^x
log(y/b) = log(a^x)
log(y/b) = x·log(a)
log(y/b)/log(a) = x
Nu er x blevet isoleret.
Undervejs har vi brugt logaritme-regnereglen
log(a^x) = x·log(a)
Altså den regel der siger, at vi kan "hente eksponenten ned" som faktor vha log.
Skriv et svar til: Eksponential- og logaritmefunktioner
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
